De beste ijssalons van 2010

Het is weer volop zomer, en dus tijd voor een heerlijk Italiaans ijsje! Plus Magazine selecteert zeven ijssalons om je vingers bij af te likken.

De Dames in Brabant

De Markt in Oirschot: tussen de cafés is het eventjes zoeken naar IJssalon en Chocolaterie De Dames, maar de sierlijke ijskar voor de deur wijst de weg. Is dit niet de beste ijssalon van Brabant en wijde omgeving, dan toch op zijn minst de mooiste. Daarvoor zijn ze in het verleden al eens onderscheiden. De ijsbakken in de vitrine zijn hoog opgemaakt, als vetkuiven van rockabilly-zangers, en uitbundig versierd. De Dames Janny en Jacqueline serveren naast echte Brabantse ook klassieke en exotische smaken. De verleidingen van de chocolaterie, achter in de winkel, zijn eveneens moeilijk te weerstaan.

Markt 16, Oirschot. T 0499-57 49 74,
www.dedames.net

Missing media-item.

’t Bakhuis in Zuid-Limburg

IJssalon ’t Bakhuis ligt in de Voerstreek, officieel op Belgisch grondgebied, maar wie de straat oversteekt bevindt zich weer in Nederland. De regio is geliefd bij fietsers, wandelaars en bourgondiërs. Ze vinden elkaar op het terras van ’t Bakhuis. De prachtige vakwerkboerderij is nog altijd in gebruik als melkveehouderij; de melk van de eigen koeien is iedere dag weer de basis van het verse ijs. Dit is niet echt een plek om weg te wandelen met een hoorntje met drie bolletjes, maar om rustig te genieten van een royale ijscoupe met vers fruit. Tip: ga niet weg zonder het yoghurtijs met amarenakersen te hebben geproefd.

Ulvend 3, Sint-Martens-Voeren, België.
T 0032 (0)4-381 11 62, www.hetbakhuis.be

Missing media-item.

Talenti in Drenthe

Waar de meeste ijssalons kiezen voor een Italiaanse uitstraling, is Talenti vermomd als boerderij. Een bezoek aan deze koffie- en ijssalon betekent meteen een bezoek aan een van de meest oorspronkelijke Drentse dorpjes. Gees is een knooppunt in de vele wandel- en fietsroutes in de omgeving, en met zijn vele Saksische boerderijen beschermd dorpsgezicht. Een excuus om even bij Talenti langs te gaan, is derhalve snel gevonden. Ronduit verrassend is het bruine-bonen-ijs. Ook van stoofperen weet Talenti overigens heerlijk ijs te maken. En de huisbakken appeltaart is beroemd tot ver buiten Drenthe. Talenti heeft een royale tuin, waar u van uw ijsje of kopje koffie kunt genieten.

Dorpsstraat 25, Gees. T 0524-58 11 99,
www.talenti.nl

Missing media-item.

De Hoop in het Gooi

De rij voor de deur is beroemd, zo niet berucht. Wie een ijsje bij De Hoop wil bemachtigen, moet de wachttijd op de koop toe nemen. Op zomerse middagen in het weekend kan het zomaar een half uurtje duren voor u aan de beurt bent. En dat komt niet door personeelsgebrek of trage bediening. Niet getreurd, het is er altijd gezellig. Het is niet voor niets dat liefhebbers vanuit de wijde omgeving naar Blaricum komen. Het ijs is dezelfde dag vers bereid. De Hoop begon als een zuivelfabriek. Ruim zeventig jaar geleden werd het een melkhandel die ook ijsjes verkocht. Inmiddels staat de derde generatie uit dit familiebedrijf achter de ijsmachine.

Huizerweg 10, Blaricum. T 035-538 34 90,
www.ijssalondehoop.nl

Missing media-item.

Bernardo’s in de Gelderse Vallei

Tijdens een fietstochtje over de Veluwe is de verleiding groot om even een omweg langs de Markt in Ede te maken. Het drukke zaakje aan de rand van de Markt is Bernardo’s IJssalon. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, is de sfeer Italiaans. Veel ingrediënten komen rechtstreeks uit het land van de gelati, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Over smaak gesproken: ieder jaar voegt Bernardo’s IJssalon zeker twee nieuwe creaties toe aan het palet van ruim tachtig smaken. Elke dag hebt u de keus uit een steeds wisselende selectie van meer dan dertig smaken. Dagelijks vers bereid. Kiest u voor amaretto, cassata, mascarpone, of toch liever rabarber?

Molenstraat 118, Ede. T 0318-65 20 06, www.bernardo.nl

Missing media-item.

Van der Poel in Twente

Wereldberoemd in heel Twente is IJssalon Van der Poel. En met de titel IJssalon van het Jaar 2010 weet nu ook heel Nederland dat je voor het lekkerste ijs in het hartje van Enschede moet zijn. Toch ligt de oorsprong van dit familiebedrijf in Hengelo. Daar opende overgrootvader Van der Poel in 1925 een banketbakkerij. Vandaag de dag zwaait Pieter van der Poel de ijsspatel in de Hengelose zaak, die de grootste ijsvitrine van heel Europa heeft. Maar het filiaal in Enschede, van zijn zus Meike, mag zich de beste ijssalon van Nederland noemen. Voor de volledigheid: hun vader Peter is als een van de weinigen in Nederland drager van de titel Meesterijsbereider. IJskoud de beste.

Oude Markt 23, Enschede.
T 053-430 42 42,
www.vanderpoelijs.nl

Missing media-item.

Rozeboom op de Veluwe

Geen Italiaanse inrichting, maar meer de stijl van het Amerika van de jaren vijftig. Ook op andere terreinen onderscheidt ijsmaker Jan Rozeboom zich. Want hoewel er meestal zo’n dertig smaken in de vitrine liggen, kan hij er honderdvijftig maken. Behalve van aardbeien of pistachenootjes, maakt hij bijvoorbeeld ook ijs van asperges, rozen of bloemkool. Het geheim van het ijs van Rozeboom is de room van het eiland Guernsey. Naast de salon in Vaassen, heeft Rozeboom nog een troef. Sinds 1960 staat zijn ijskar ’s zomers aan de rand van de idyllische buurtschap Gortel, midden op de Veluwe. Met koninklijke permissie mag hij daar in het kroondomein zelfs op zondag ijs verkopen.

Marktplein 4, Vaassen.
T 0578-56 14 50,
www.rozeboom-ijsspecialiteiten.nl

Missing media-item.

Auteur