Erfenis: Als de koude kant het maar niet krijgt

Vooral oudere dames sparen stiekem en gunnen lang niet iedereen de erfenis. De hand zit dus stevig op de knip en dat terwijl ouderen veel meer hebben dan jongeren.

In opdracht van Plus Magazine slaagde onderzoeksbureau TNS NIPO er in om een uniek beeld te schetsen van de ‘tering en de nering’ van de Nederlanders. Niet alleen over de verschillen tussen jong en oud, of over de rol­verdeling tussen mannen en vrouwen, maar ook over de erfenis, de geheimen, de kleine leugentjes en de soms grote ruzies over geld.

Eén op de tien vrouwen spaart stiekem

Opvallend is dat flink wat vrouwen van 65 jaar of ouder stiekem sparen, zonder dat de partner ervan weet. Zo’n 8 procent van deze groep geeft dat ronduit toe, en nog eens 3 procent wil er liever niets over kwijt. Dat lijkt misschien niet veel, maar Nederland telt ruim 1,3 miljoen vrouwen van 65 jaar en ouder. Het gaat dus om zo’n 143.000 verstopte spaarpotjes. Gemiddeld zit er zo’n €500 in, maar er zijn ook uitschieters naar meer dan €10.000. Volgens de stiekeme spaarders is het geld vooral bedoeld als reserve voor onverwachte aankopen. Dat het oppotten in het geniep lukt, is al een hele prestatie: maar liefst de helft van de ondervraagden kijkt regelmatig in de bankafschriften van de partner.

Gemiddelde 50-plusser is goed voor 60.000 euro

De groep tussen de 50 en 65 jaar is duidelijk de ‘gouden generatie’. Deze geluksvogels beschikken gemiddeld over ruim €30.000 aan spaargeld. Ook hebben 50-plussers gemiddeld voor ruim €30.000 op de beurs staan. Velen hebben flinke overwaarde in de woning, het salaris is over het algemeen gestegen en de kinderen zijn of gaan het huis uit. Eén op de drie ondervraagden tussen de 50 en 65 jaar is het dan ook eens met de stelling: wat geld betreft kan ik doen wat ik wil.

De 65-plussers hebben dat gevoel iets minder. Voor de ondervraagden die jonger zijn dan 50 jaar is geld veel vaker een punt van zorg. Logisch, want zij beschikken gemiddeld ‘slechts’ over zo’n €15.000 aan spaargeld. De babyboomers hebben het in financieel opzicht nu dus veel beter dan hun ­ouders het ooit hadden. En waarschijnlijk hebben de 50-plussers van nu het ook beter dan de generatie na hun het ooit zal krijgen.

Eén op de drie wil geen geld nalaten

De 50-minners moeten er niet van uitgaan dat een deel van het geld van de ouderen door een erfenis of schenking in hun handen komt. Bijna één op de drie 50-plussers is van plan al het geld zelf op te maken; 60 procent wil het nalaten aan de partner en/of aan de kinderen.

Een kwart van de vrouwen van 65 jaar of ouder zou graag geld nalaten aan haar eigen kind, maar wil niet dat een schoonzoon of -dochter het geld krijgt. Dat probleem is overigens deels te omzeilen door in een testament of bij een schenking een ‘uitsluitingsclausule’ op te nemen (zie kader onderaan de pagina). De erfenis aan een goed doel schenken is niet populair. Slechts één procent van de ondervraagden zegt dat te overwegen.
Auteur 
  • Erik Bogaards
Bron 
  • Plus Magazine