Geef ze een staande ovatie! Vooruitblik op het uitseizoen 2010/2011

Wat valt er in het komende jaar allemaal te beleven op het gebied van toneel, dans, muziek, cabaret? Wij bieden u alvast een vooruitblik op het uitseizoen!

Musical

Missing media-item.Acteur Matteo van der Grijn speelt de hoofdrol in ‘Soldaat van Oranje – De Musical’ (ook met Catherine ten Bruggencate als koningin Wilhelmina). Deze musical is vanaf 10 oktober te zien in De TheaterHangaar in Katwijk.

Typisch Nederlandse onderwerpen, dat is de trend bij de musicals. Naast ‘Soldaat van Oranje’ gaat in oktober ‘Je Anne, de niet onomstreden musical over Anne Frank in première, met Abke Bruins en Thom Hoffman als Anne en Otto Frank. Vanaf november klinkt de oer-Hollandse palingsound in de theaters dankzij ‘Volendam de musical’, met Maaike Widdershoven.

In december is de beurt aan ‘Toon’; Alex Klaasen kruipt dan in de huid van Toon Hermans, die tien jaar geleden overleed. De nostalgie viert vervolgens hoogtij in ‘Herinnert u zich deze nog?!’, waarin Antonie Kamerling en Mylène d’Anjou de geschiedenis van piratenschip Veronica tot leven brengen. En dan als klap op de vuurpijl ‘1953 de musical’ met Ben Cramer als dijkgraaf: première 1 februari 2011.

Is er dan niets van over de grens gehaald? Zeker, uit New York komt bijvoorbeeld ‘Crazy Shopping’ met Miranda van Kralingen over een afkickgroepje koopverslaafde dames. In ‘La Cage aux Folles’ speelt Derek de Lint vanaf eind november een travestiet in een nachtclub. En in het voorjaar kunnen we nog ‘Zorro’ verwachten met René van Kooten.

Cabaret

Missing media-item.Cabaretier Diederik van Vleuten gaat solo in ‘Daar Werd Wat Groots Verricht’ en gaat 20 oktober in première; try-outs vanaf 16 september.

Volop reprises van de gevestigde orde in het nieuwe seizoen. Nieuw werk is er wel te verwachten van het gezelschap NUHR (o.a. Peter Heerschop, Viggo Waas). Dat gaat vanaf half oktober op zoek naar wat het publiek wil in ‘Het werkt wel’. Lenette van Dongen duikt vanaf eind oktober het theater in met ‘Hoogseizoen’ onder het motto: “Als je het geluk zoekt, zul je het niet vinden en als je niet oplet, loop je er met een knal tegenaan.” Verteller, acteur, entertainer, zanger en danser Joep Onderdelinden begint eind september met z’n vierde solo ‘NAT’, en de droogkomiek Kees Torn slingert vanaf september zijn ‘Loze kreten’ de zaal in.

Van het vele jonge talent dat de laatste jaren doorbreekt in de categorie kleinkunst, is Anne van Veen – inderdaad de dochter van – met ‘Wilde lucht’ (vanaf november) al toe aan haar tweede show. Ook Annemarie de Bruin maakt nieuwsgierig met ‘o.a. Cassandra’, waarin ze de toneelliteratuur op de hak neemt met teksten van Shakespeare, Euripides, Molière en Tsjechov.

Klassiek

Missing media-item.Pianist Daniël van der Hoeven neemt een cd op en speelt onder andere op 11 oktober in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam tijdens de Dag van de Klassieke Muziek.

Voor in de agenda: het Franz Liszt Pianoconcours (27 maart t/m 9 april) beleeft in 2011 een speciale editie omdat het tweehonderdste geboortejaar van Franz Liszt wordt gevierd. Jaap van Zweden zal ook van de partij zijn als dirigent. Onze andere nationale trots, violiste Janine Jansen, is vooral in het buitenland actief. In november doet ze echter een tourneetje langs Arnhem, Amsterdam en Den Haag met pianist Itamar Golan.

Van Internationale Opera Producties kunt u onder meer de volgende opera’s en operettes verwachten: ‘Tosca’, ‘Rigoletto’, ‘Die Fledermaus’ en ‘Nabucco’. De Nationale Reisopera gaat in november het land door met ‘Don Pasquale’ van Donizetti in samenwerking met het Orkest van het Oosten. Opera Zuid voert in november/december onder leiding van dirigent Ed Spanjaard met het Limburgs Symfonie Orkest ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss op. Ook dit jaar kunnen operaliefhebbers enkele opera’s van de New York Metropolitan Opera live bekijken in de Pathé-bioscopen, zoals ‘Das Rheingold’ van Richard Wagner (9 oktober) en ‘Don Carlo’ van Giuseppe Verdi (11 december).

Toneel

Missing media-item.Actrice Camilla Siegertsz kruipt in de huid van een kat in ‘De Wijze Kater’. Het Toneel Speelt is vanaf 5 september t/m 15 december te zien.

De trend: bekende boektitels krijgen een tweede leven op het toneel (meestal een derde omdat ze ook al verfilmd zijn). Bijvoorbeeld ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch; Ursul de Geer doet de regie, Victor Löw speelt een van de hoofdrollen (vanaf januari). En wat dacht u van ‘Karakter’ van F. Bordewijk? Vanaf eind september spelen Joost Prinsen en Waldemar Torenstra vader en zoon Dreverhaven en Katadreuffe. Nog een klassieker maar niet voor ’t eerst als toneelstuk: ‘De Avonden’ van Gerard Reve is vanaf oktober in een nieuwe bewerking te zien met Thomas Cammaert als Frits van Egters.

Het tragikomische ‘Zadelpijn en ander damesleed’ van Liza van Sambeek over de vriendschap van zes vrouwen, wordt vanaf december als toneelstuk gerecycled met Debby Petter en Renée Soutendijk. Het Noord Nederlands Toneel brengt vanaf oktober ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll als een politieke satire op de planken. En regisseuse Madeleine Matzer tot slot stort zich vanaf maart op de bestseller uit 2009 van de Italiaan Paolo Giordano: ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’.

Muziek

Missing media-item.Gitarist Eric Vaarzon Mo schrijft de opera ‘El Greco de Toledo’ en is van 30 september t/m 22 oktober te zien.

Voor wie goede herinneringen heeft aan ‘De Jantjes’, ‘Bleke Bet’, ‘Oranje Hein’ en ‘Rooie Sien’ is de voorstelling ‘Omdat ik zoveel van je hou’ een absolute must: het Nederlands Volkstoneel met Carry Tefsen en Henk Poort zingt vanaf eind oktober de hoogtepunten uit een eeuw volkstheater. Nog meer klassiekers, maar dan van Annie M.G. Schmidt, brengt Purper met gastzangeres Sandra Reemer ten gehore in ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ (vanaf januari).

Het gezelschap Mussen & Zwanen concentreert zich vanaf oktober op het oer-Hollandse repertoire van Corry Konings tot Marianne Weber in ‘Lichtjes in je ogen’. Pianist/cabaretier Mike Boddé & actrice/zangeres Hadewych Minis hebben elkaar gevonden in hun muzikale voorkeuren. Vanaf eind oktober zingen ze net zo gemakkelijk covers van Brecht, The Beatles en Billie Holiday als eigen nummers.

Ook dit jaar geeft Martin Mans samen met Jan Vayne en Petra Berger in november en december een serie Kathedraalconcerten. Tot slot: Stef Bos liet zich inspireren door bijbelse personages in ‘In een ander licht’ (vanaf september). En Ernst Jansz vertaalde songs van Bob Dylan en gaat er vanaf oktober mee door het land.

Show/Ballet

Missing media-item.Illusionist Hans Klok gaat totaaltheater makenin ‘Hurricane’, deze show is vanaf 30 september tot eind februari in de grote theaters te zien.

Komend seizoen komt u veel buitenlandse gezelschappen tegen die muziek en dans op een spectaculaire manier combineren. In november maakt het Cubaanse gezelschap Havana Rakatan een tussenstop in Nederland; rumba, chachacha en salsa, dat wordt moeilijk stilzitten. Uit Spanje komt gitarist Paco Peña in februari met een nieuwe show waarin flamencodansers, -zangers en -muzikanten de ontdekkingsreis van de Spaanse kolonisten in Latijns-Amerika verbeelden.

Tachtig jaar Indiase filmgeschiedenis komt vanaf februari tot leven in ‘Bollywood – The Show’, een musicalshow uit India met indrukwekkende choreografieën. De Belgische productie ‘De Illusionist’ combineert vanaf november goochelacts met comedy en muziek. Voor circusacts in een theatraal jasje moet u vanaf september bij ‘Cirque Eloize-Rain’ uit Canada zijn.

De meest succesvolle reizende Ierse dansshow van de laatste jaren ‘Lord of the Dance’ doet in november ons land aan. En The Russian National Dance Theatre laat in oktober en november zien hoe trots ze zijn op hun culturele erfgoed in de ‘Spirit of Russia’.

Aanbieding voor PlusOnline bezoekers!

Als PlusOnline bezoeker krijgt u nu €10,- korting op een kaartje van de Kathedraalconcerten of van de musicial Crazy Shopping.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine