Overstappen naar een andere zorgverzekering, hoe werkt dat?

Dit jaar stappen naar verwachting meer dan een miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Hoe gaat dat overstappen precies in zijn werk? Zo doet u dat!

Belangrijkste redenen voor een nieuwe zorgverzekering:

 • een goedkopere zorgverzekering;
 • een betere dekking of service;
 • ontevreden over de huidige zorgverzekeraar.

U kunt naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluiten. Hierbij is het natuurlijk zaak om eerst uw wensen goed op een rij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Fysiotherapie, hoeveel behandelingen?
 • Tandarts, tot welk bedrag?
 • Orthodontie, tot welk bedrag?
 • Alternatieve geneeswijzen, tot welk bedrag?
 • Brillen of lenzen, tot welk bedrag?
 • Psychologische hulp, tot welk bedrag?

Hoe overstappen van zorgverzekering?
U neemt de volgende 6 stappen:

Komt u er tijdens het afsluiten niet uit of heeft u vragen? De Geld & Recht vergelijker wordt gemaakt in samenwerking met www.verzekeringssite.nl Heeft u een probleem, dan kunt u haar klantenservice hier bereiken.

De vergelijker neemt alle zorgverzekeringen mee in de berekening en is geheel onafhankelijk.

Gemiddeld 100 euro besparen
Het overstappen naar een andere zorgverzekering loont. Gemiddeld besparen mensen al gauw 100 euro per jaar op hun zorgverzekering. Kiest u voor één van de collectieve zorgverzekeringen, dan levert u dat nog eens tot 12 procent besparing op.

Tijdig overstappen
Tot wanneer kan ik overstappen?

 • u moet voor 1 januari uw huidige zorgverzekering opzeggen;
 • voor 1 februari moet u een nieuwe zorgverzekering kiezen. Uw nieuwe ziektekostenverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Na 1 februari mag u niet meer van zorgverzekeraar wisselen. U zit dan nog een jaar vast aan uw oude ziektekostenverzekering.

Overstapservice
Veel zorgverzekeraars bieden een opzegservice. Wanneer u vóór 1 januari overstapt naar een andere zorgverzekeraar, kunt u het opzeggen van de oude zorgverzekeraar aan de nieuwe zorgverzekeraar overlaten. Wie wacht met het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar tot januari 2013 moet voor die tijd de oude verzekering zelf opzeggen. Dat kunt u in dat geval het beste doen met een aangetekende brief, waarvan u natuurlijk een kopie bewaart.

BELANGRIJK:
Medische acceptatie
Overweegt u een uitgebreidere dekking bij uw nieuwe zorgverzekeraar? Zeg dan uw huidige zorgverzekering niet op totdat u bent geaccepteerd bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering heeft iedere verzekeraar de plicht u te accepteren. Maar dit geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. Zeg die dus pas op als u zeker weet dat de nieuwe verzekeraar u accepteert.

Ten slotte:
Neem dus de tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering, maar wacht niet te lang!

vergelijken

Auteur