Scootmobielroutes: eropuit!

Net als op de fiets met de scootmobiel op pad. Scootmobielroutes zorgen voor een geweldig uitstapje! Waar kan het en hoe werkt het?

Bijna overal waar je kunt fietsen, kunnen ook scootmobielen rijden. Maar in dat ‘bijna’ zit hem de kneep. Paaltjes, versmallingen en onverharde paden kunnen voor een scoot­mobiel onneembare barrières zijn.

Vooral in onbekende gebieden is het dan plezierig als u weet dat er routes zijn waarvan vaststaat dat u ze per scootmobiel kunt afleggen. Goed om te weten: voor scootmobielroutes geldt dat ze ook altijd te fietsen zijn. Als de ene partner afhankelijk is van een scootmobiel en de ander fietst, kunt u dus samen op pad.

Uitstapjes voor scootmobiels

  • De gemeente Losser in Twente loopt voorop met het ontwikkelen van scootmobielroutes. In een mooi boekje staan er zes beschreven. Prijs €2,95. Verkrijgbaar bij VVV Losser, Tel: 0541-55 25 39 of http://www.vvvlosser.nl
  • De VVV in het Overijssels Vechtdal heeft drie boekjes samengesteld met in totaal twaalf routes voor de scootmobiel, allemaal tussen Zwolle en Gramsbergen. Prijs €2,25 per boekje. VVV Overijssels Vechtdal, Tel: 0900-112 23 75 of www.vechtdalvvv.nl.
  • Ook boekenstad Bredevoort in de ­Achterhoek heeft een eigen scootmobiel­route. Routekaart €0,75. VVV Aalten, Tel: 0543-47 30 52 of www.vvvaalten.nl.
  • Op de Veluwe kunt u in Putten een scootmobielroute rijden. Prijs routekaart €1,50. VVV Nijkerk, Tel: 033-246 44 65 of www.vvvnijkerk.nl.
  • In Noord-Limburg zijn de routes gekoppeld aan het netwerk van fietsknooppunten. U kunt zelfs een arrangement boeken waarbij de huur van een scootmobiel is inbegrepen. Kijk voor routes in Noord-Limburg op www.mobielgenieten.nl.

Scootmobiel Clubs

In het hele land worden steeds meer scootmobielclubs opgericht. De leden zijn niet alleen ouderen, maar ook ­jongeren die vanwege een handicap of chronische ziekte een scootmobiel nodig hebben.

De meeste clubs organiseren gezamenlijke uitstapjes en evenementen. Sommige zetten zelf routes uit en ­publiceren die op hun website. Er zijn nu ongeveer twintig clubs. Kijk op www.scootmobielinfo.nl voor eentje bij u in de buurt.

Oplaadpunten scootmobiels

Terwijl de berijders de inwendige mens versterken op een terrasje, kunnen de scootmobielen bij diezelfde pleisterplaats aan de oplader. Op steeds meer plekken – met name bij cafés en restaurants – ­bestaat de mogelijkheid de ­accu van de scootmobiel op te laden, ­zodat u grotere afstanden kunt afleggen.

Het meest complete overzicht van deze ­oplaadpunten staat op de website www.iohotspots.nl (klik op ‘Oplaadpunten’). Gratis opladen kan al bij 439 oplaadpunten door heel Nederland.

Verhuur scootmobiels

Bij verschillende bedrijven kunt u een scootmobiel huren. Tip: ook als handelaren niet expliciet verhuurmogelijkheden ­aanbieden, zijn ze desgevraagd vaak wel bereid een scootmobiel voor een of twee weken tijdens de vakantie te verhuren. Enkele verhuuradressen zijn:

Weilanden vol vogels, dorpjes waar houten huizen tegen elkaar aan geschurkt staan, weidse uitzichten over het IJsselmeer en mooie brede paden die dat alles met elkaar verbinden.

Missing media-item.PlusOnline zette een prachtige scootmobielroute uit door Waterland, ten noordwesten van Amsterdam, langs oude dorpjes als Zuiderwoude, Broek in Waterland, Zunderdorp en Durgerdam. Starten kan in alle dorpen. De routebeschrijving begint in Broek in Waterland en volgt de knooppunten van het fietsroutenetwerk ‘Laag Holland.’

Lees meer artikelen over fietsen:

Auteur 
  • Redactie