Stelling: niemand moet zijn financiën uit handen geven

Ieder jaar zijn zo'n 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Dat gebeurt vaak op het moment dat iemand afhankelijk wordt van de hulp van anderen, zoals bij dementie. Is het wel verstandig om de financiën uit handen te geven?

Ondanks een campagne van de overheid en extra inspanningen van bijvoorbeeld banken, blijft financiële uitbuiting onder ouderen een hardnekkig probleem, zo blijkt uit een recente uitzending van het tv-programma De Monitor. Daarin zijn meerdere schrijnende voorbeelden te zien. U kunt de uitzending hier terugkijken.

Eerder signaleren 

Volgens De Monitor komen er nieuwe richtlijnen voor zorgprofessionals om financiële uitbuiting van ouderen eerder te kunnen signaleren. Ze zijn bedoeld om huisartsen, medisch specialisten, medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) en andere zorgverleners alerter te maken op signalen van financieel misbruik, zoals somberheid, hulpeloosheid en afhankelijkheid. 

Wat vindt u?

Vooral eenzame ouderen die voor sociale contacten en hulp afhankelijk zijn van anderen – denk aan (beginnende) dementie – lopen risico op financiële uitbuiting. Is het wel verstandig dat kwetsbare ouderen hun geldzaken door iemand anders laten doen? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter. 

29 Comments

Door Johanna (niet gecontroleerd) op ma, 11-5-2020 - 13:36

Mijn erg oude moeder geeft bankpas aan mijn oudste zus, zo ver zo goed. Mijn zus gaat in de war raken(dementeren) en geeft de pas zonder medeweten van de andere kinderen aan haar man. Betalen met de pas komt niet voor, echter wel kasopnames. We zijn geschrokken van de opnames en hebben geëist dat er bonnetjes komen of dat er uitsluitend met de pinpas betaald wordt. Nu krijgen we ook geen afschriften meer te zien en enig contact is niet mogelijk. Hoe te handelen.

Door C (niet gecontroleerd) op vr, 14-6-2019 - 14:00

Ook met kinderen kun je de pech hebben dat ze geen tijd en interesse hebben

Door Anneke (niet gecontroleerd) op ma, 4-12-2017 - 16:22

Ja, het kan inderdaad soms onvermijdelijk zijn dat je de financiën moet overlaten aan een ander. Kies zelf op tijd wie dat kan zijn.

Door Frans Gommans (niet gecontroleerd) op ma, 4-12-2017 - 12:44

Ook ik heb gestemd om je geldzaken niet uit handen te geven. dat verdiend echter wel nuancering. Zelf zul je je in financiën moeten blijven verdiepen en dat bedoel ik heel breed. Inkomen,fiscus,verzekeraar,toeslagen,pensioen,vermogen,uitgaven...... allemaal belangrijk. Echter wanneer je gezondheid gaat mankeren, zeker op psychisch gebeied komt het moment dat je het niet(allemaal) meer zelf kunt. Dan is er hoe dan ook hulp nodig.Zaak dat dan een vertrouwd en deskundig iemand kan helpen.

Door Kees (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 23:58

Ik heb gestemd niemand moet zijn geldzaken uit handen geven en hier bedoel ik ook de PGB die sommige mensen krijgen.
Er gaat een grap over "u een PGB wij helpen u er graag van af"
Ik besef wel dat niet echt iedereen zijn eigen geldzaken kan regelen maar vraag dan aan een familielid of goede kennis of hij of zij de controle willen doen.

Door Marie (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 20:46

Je hoort inderdaad dat ouderen worden opgelicht en ik ken ze zelf ook en vind dat vreselijk, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk de financiële zaken door bv een eigen kind te laten doen. Mijn zus heeft dat ook heel goed voor mijn moeder gedaan. Betrouwbaarheid is een must.

Door Marie (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 20:46

Je hoort inderdaad dat ouderen worden opgelicht en ik ken ze zelf ook en vind dat vreselijk, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk de financiële zaken door bv een eigen kind te laten doen. Mijn zus heeft dat ook heel goed voor mijn moeder gedaan. Betrouwbaarheid is een must.

Door Anjo Veerman (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 18:18

Je zult wel moeten als je dementeert. Maar dan is het verstandig om niet alleen iemand te machtigen voor de dagelijkse zaken, maar ook een professional (financieel deskundige) eens per jaar een controle uit te laten voeren, bv samen met aangifte biljet belastingen. Of het kind (vaak ook al een senior) per jaar te laten rapporteren aan de andere kinderen. Als die er zijn...

Door Patricia (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 16:17

Als je moeite hebt met je financiële zaken kun je beter een onafhankelijke bewindvoerder aanstellen, een familielid geeft altijd narigheid!

Door J de Jonge (niet gecontroleerd) op vr, 1-12-2017 - 15:22

De vrouw van mijn zwager is in 2015 overleden.Ze waren al eerder onder bewindstelling.Dat bureau had veel voor hen gespaard.Daar kon hij nu veel van betalen.Binnen de korst mogelijke tijd was het op.Hij maakte zijn post niet open, raakte in een depressie.En op die manier in de schuld.Nu gaat hij weer onder bewindstelling. Hij is er blij mee.De gemeente wilde dat wij het zouden doen.Maar dat willen we niet.Het bureau weet waar hij recht op heeft.