De eisen aan een goed kledingstuk

Wat voor jas moet u aan als u het bos ingaat, of naar besneeuwde gebieden? En wat zijn de eisen voor een goede broek? Ga met voldoende voorkennis naar de winkel!

Een jas kiezen

Voor u op jacht gaat naar kledingstukken is het goed om eerst op een rij te zetten wat voor type weersomstandigheden u verwacht te ervaren. De meeste professionele (sport) kledingwinkels maken onderscheid in de volgende types:

Jassen voor poolgebieden
Dit zijn de warmste mogelijke jassen, en relatief dik. Jassen gevoerd met dons en synthetische voering die u warm houden gedurende extreem koude dagen en nachten.

Dons houdt meer lucht vast dan veren en heeft ook een groter isolerend vermogen. Hoe hoger het percentage dons in uw jas, des te groter zijn de isolerende eigenschappen vergeleken met een jas van hetzelfde gewicht. Als u deze informatie ziet: ''90/100'' betekent dit dat iedere 100 gram vulling in uw jas voor 90% uit dons bestaat.

Niet iedere jas is water- en winddicht, let daarop bij de aankoop. Het is beter om een donkere jas te nemen, daarmee valt u in sneeuwgebieden beter op. Ook de vraag of de jas gemakkelijk te wassen is, kan voor u van belang zijn, afhankelijk van uw plannen.

Jassen voor wandelingen en trektochten
Een goede jas om mee te trekken beschermt u tegen wind, vocht en slijtage. Zowel tijdens wandelingen in de zomer als bij winterse trektochten. U kunt denken aan een soft-shell jack: een combinatie van waterdichte jas en een comfortabele, ademende fleece. De jacks zijn waterafstotend, winddicht en ademend. Softshell jassen zijn gemaakt met speciale stretch weefstructuur, dit geeft jassen elasticiteit en zijn zodoende voor verschillende buitensport activiteiten te gebruiken, zoals wandelen, fietsen en schaatsen.

Een voordeel van een softshell jassen het hele jaar zijn te dragen. Vanwege de veelzijdigheid is de populariteit van de softshell jassen de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.

Jassen voor reizen naar warme landen
Deze jassen zijn ontwikkeld voor het bieden van verkoeling in de warmere maanden en zijn ook geschikt voor uw avonturen in warme landen. Kies ook in dit geval liever voor een donkere jas. Deze warmt in de zon sneller op dan een licht oppervlak. De lucht onder de zwarte kleding, mits los gedragen, wordt hierdoor snel warm. Dit lijkt een nadeel, maar dat is het niet. Door de hitte komt onder de kleding namelijk een luchtcirculatie op gang. De warme lucht stijgt op en zuigt nieuwe lucht van buiten aan. Door deze circulatie verdampt het vocht op de huid sneller en ontstaat een aangename verkoeling.

Jassen voor jagen, vissen en vogelspotten
Zoekt u een jas met praktische details die tot hun recht komen bij het jagen, vissen, vogelspotten of andere bosactiviteiten? Er zijn vaak speciale jacht-jassen verkrijgbaar. Een goede jas voor in het bos bevat doorgaans geruisloze bovenstof, bestaande uit 100% polyester met teflon beschermingslaag en is water- en vuilafstotend. Een jas voor de jacht is vaak oranje- zodat hij goed opvalt- voor de veiligheid.


Een shirt kiezen

Onder de jas moet natuurlijk een comfortabel, robuust maar ook functioneel shirt zitten. Verwaarloos dit deel van uw uitrusting zeker niet, want een ''gewoon'' overhemd uit de budgetbak hangt na een paar intensieve dagen als een vod om uw lichaam. Kies liever voor een echt ''outdoorshirt'', het is de investering waard.

Dit zijn enkele eisen die u kunt stellen aan een winkelier, wanneer u een shirt gaat kopen.
 

  • Zoek een goed, slijtvast shirt voor actief outdoorgebruik. Winkels bieden vaak extra verstevigde en ventilerende katoenen shirts en shirts in sneldrogend stretchmateriaal voor actievere outdooractiviteiten.
  • Een shirt van hoge kwaliteit is versterkt met dubbele zomen en naden. Ook de knopen zitten zo stevig vast dat ze tegen een stootje kunnen. Bovendien kunt u het best op zoek gaan naar een shirt met slimme zakken: verticale zakken met verborgen of zichtbare ritsen en traditionele zakken met knoop. Met plek voor uw creditcard, sleutels, of andere zaken die u bij de hand wilt hebben.
  • Sommige shirts hebben extra ventilatieopeningen bij de oksels, in de zij of op het rugpand. Een goed reisshirt is gemaakt van duurzaam, ventilerend materiaal dat u fris houdt en beschermt tegen de UV-straling van de zon. Let tenslotte op de stof: kreukvrije stof, want het oog wil ook wat.

Voor extra warmte is het bij bepaalde activiteiten ook verstandig om een fleece of wollen trui over uw shirt te dragen.

Een broek kiezen

Van alle kledingstukken krijgt de wandelbroek wel het meeste te verduren. De versleten knieën en gehavende knopen vertellen het verhaal van uw avonturen op de wandelpaden in de bergen en bossen. Wandelbroeken van hoge kwaliteit zijn duurzamer en dragen daarmee ook meer herinneringen met zich mee.

Als u bedenkt dat u uw outdoorbroek lang zult gaan gebruiken, maak dan een doordachte keuze voor het type broek. We hebben enkele vragen opgesteld die u helpen bij het vinden van de juiste broek. 

1. Waarvoor gaat u de broek gebruiken?
Er zijn speciale broeken om mee te wandelen, te reizen naar warme landen, voor het jagen, vogelspotten en de vrije tijd. Ga na waarvoor u de broek het meest zult gaan gebruiken en zoek dan een broek in die categorie. (op dezelfde wijze als wanneer u een jas zoekt)

2. Welke pasvorm zoekt u?
Speciale vrijetijdsbroeken hebben doorgaans twee verschillende pasvormen: de klassieke en ruime pasvorm. Daarnaast hebben broeken drie verschillende taillehoogtes: hoog, klassiek en laag. Uw persoonlijke voorkeur en het gebruik bepalen de pasvorm en de taillehoogte die bij u past. De broeken hebben twee soorten pijpuiteinden: met vaste lengte of zoomloos. Zoomloze pijpuiteinden zijn iets langer zodat u ze zelf op de gewenste maat kunt afknippen en afzomen. Zo kunt u de broek aan uw eigen beenlengte en voorkeur aanpassen. Laat u adviseren in de dichtstbijzijnde buitensportwinkel.

3. Welke extra functies zoekt u?
U zoekt idealiter een broek die geschikt is voor een actief buitenleven, slijtvast is en beschikt over diverse slimme zakken. Sommige broeken zijn verstevigd met dubbele stof om bestand te zijn tegen extreem gebruik. Andere broeken zijn voorzien van stretchstukken voor een optimaal bewegingscomfort. Veel broeken hebben afritsbare pijpen, de zogenaamde zip-off functie. Tijdens warme dagen verandert u de broek in een handomdraai in shorts en tijdens koude avonden of ruw terrein ritst u de pijpen er weer aan. Ga na of uw misschien behoefte heeft aan een speciale functie.

Door uw antwoorden op deze vragen vast voor te bereiden voor u naar de winkel gaat, wordt de broekkeuze een stuk eenvoudiger.