Hoofdpijn in de overgang

Menopauze en migraine

Getty Images

In de jaren voorafgaand aan de laatste menstruatie, de menopauze, krijgen sommige vrouwen meer last van hoofdpijn of migraine. Na de overgang nemen hoofdpijnklachten vaak juist af. Hoe komt dat en wat kunt u doen tegen zo’n bonkend hoofd?

Als u in de overgang bent, kunt u last krijgen van opvliegers, nachtelijk zweten, heviger bloedverlies en langere menstruaties. Deze verschijnselen kunnen weer andere klachten tot gevolg hebben, waaronder hoofdpijn. Zo zorgen opvliegers en flink transpireren als u in bed ligt ervoor dat u slechter slaapt, waardoor u zich overdag vermoeid voelt en misschien eerder hoofdpijn krijgt.

Probeer uw slapeloosheid aan te pakken als dat de oorzaak van de hoofdpijn is. Heeft u eenmaal hoofdpijn, dan helpt een pijnstiller zoals paracetamol. Neem niet te vaak of te lang achter elkaar pijnstillers in. Dagelijks pijnstillers slikken geeft juist hoofdpijn, de zogenaamde medicijnafhankelijke hoofdpijn.

Meer bloedverlies

Verliest u tijdens de menstruaties veel meer bloed dan vroeger, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Door het hevige bloedverlies zitten er dan te weinig rode bloedcellen in het bloed. Hierdoor komt er minder zuurstof vanuit uw longen in de rest van het lichaam terecht, wat leidt tot klachten als duizeligheid, transpireren, oorsuizen, kortademigheid bij inspanning én hoofdpijn.

Als u veel bloed verliest, is het verstandig om extra etenswaren te eten die veel ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en B12 bevatten. Daarnaast kan een anticonceptiepil gebruiken het bloedverlies verminderen. Dat helpt ook tegen andere overgangsverschijnselen. Langdurig de pil blijven slikken rond de overgang wordt echter afgeraden, omdat op deze leeftijd het risico op hart- en vaatziekten en borstkanker toeneemt.

Migraine

Naast 'gewone' hoofdpijn, kunt u tijdens de overgang te maken krijgen met (ernstigere) migraine. Dat is een heftige vorm van hoofdpijn die u meestal aan één kant van het hoofd voelt bonzen. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. Sommige mensen zien voordat de hoofdpijn komt opzetten schitteringen, flitsen of golfjes.

Vrouwen met migraine krijgen vaak regelmatiger hoofdpijn in de jaren voor de menopauze. Anderen krijgen in die periode hun eerste migraineaanval. Dat komt omdat vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen een migraineaanval kunnen uitlokken. Veel migrainepatiëntes krijgen vlak voor ze ongesteld moeten worden een aanval, omdat het oestrogeenniveau dan laag is. Gedurende een zwangerschap is het oestrogeenniveau hoog en verdwijnen migraineaanvallen vaak.

Schommelende hormoonspiegel

Tijdens de overgang schommelen de hormoonspiegels waardoor migraineaanvallen vaker kunnen voorkomen en heviger kunnen zijn. Sommige vrouwen ervaren in de overgang juist minder klachten dan daarvoor. Na de overgang neemt de migraine bij een kwart van de vrouwen af. Bij nog eens een kwart wordt deze juist erger, bij de rest verandert er niets.

Neem rust zodra u migraine voelt opkomen en neem eventueel medicijnen in tegen de misselijkheid en hoofdpijn. Heeft u elke maand één of meerdere aanvallen, dan kunt u medicatie overwegen die migraine helpt voorkomen. Vraag hiervoor uw huisarts om advies.

Bron 
  • WebMD
  • Nederlands Huisartsen Genootschap