Zo blijf je opvliegers de baas

Tot de meestvoorkomende verschijnselen tijdens de overgang behoren de zogenaamde opvliegers, flushes of vapeurs. Dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook enorme warmte. Niet echt een pretje.

De verschijnselen van de overgang zijn voor iedere vrouw anders. De een heeft er bijna niet mee te maken, voor de ander zijn de verschijnselen niet echt een pretje. Zo heeft maar liefst 86 procent van de vrouwen opvliegers.

Verwijding van bloedvaatjes

Als gevolg van de verminderde oestrogeenproductie wordt het autonome zenuwstelsel geprikkeld, dat buiten de wil om de functies regelt van de inwendige organen. Ook dat van het bloedvatenstelsel.

Dit systeem raakt door het hormoontekort ontregeld en veroorzaakt onverwacht een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst.

Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders en dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte. Zo'n opvlieger kan enkele seconden aanhouden, maar soms ook wel een half uur. Ze kunnen op elk moment van de dag (en de nacht) optreden; ze kondigen zich niet van tevoren aan.

Transpiratie-aanvallen

De frequentie kan sterk wisselen; van één per dag tot wel één per kwartier. Opvliegers gaan vaak samen met transpiratie-aanvallen, die zo hevig zijn dat u zich soms wel enkele keren per dag moet verschonen.

Wanneer de opvliegers 's nachts optreden, kan het zijn dat u zelfs het bed moet verschonen. Omdat de lakens door de transpiratie doorweekt zijn. Slecht slapen is het gevolg.

Tips

  • Draag luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
  • Kies voor een blouse in plaats van een coltrui. Dan kunt u een knoopje open doen als dat nodig is.
  • Neem zonodig meerdere malen per dag een verfrissende douche.
  • Zorg dat u voldoende om handen hebt. Als u erg druk bent met uw werk of andere bezigheden besteedt u veel minder aandacht aan eventuele klachten.
  • Neem voldoende beweging in de frisse buitenlucht. 
  • Er zijn ook natuurlijke oplossingen, zoals preparaten met salvia, die helpen tegen opvliegers en nachtelijk zweten.

Reactie toevoegen

15 Comments

Door h gelling (niet gecontroleerd) op vr, 7-2-2020 - 15:04

waar zit salvia in? heb al 13 jaar opvliegers maar ze worden langer en heftiger
zou er wel vanaf willen

Door door gerry (nie... (niet gecontroleerd) op za, 5-5-2018 - 02:33

mijn moeder heeft elke dag zeker 6x perdag
opvliegers ze zit in verzorgcentrum de
HONINGHOEVE in Nijmegen ze is 87 jaar kan
iemand mij een goede tip geven bvd

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 11:44

Dat heb ik ook ! Ineens, 18 jaar na de overgang, zweetaanvallen. T water drupt van mn hoofd. Volgens dokter waarschijnlijk hormoniaal. Niks aan te doen.

Door MAP BOS op di, 13-9-2016 - 10:19

Jeetje, dat is wel gek! ben je onderhand al naar de huisarts geweest? Het kan ook iets anders zijn dan de overgang.

Door fpo (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 23:10

En alweer niks te lezen over verkeerde voeding, dus hierbij een extra tip, die misschien wel de meeste narigheid kan weghalen, en dat is het vermijden van koffie. Koffie vernauwt bloedvaten en als die door de hormoonwerking plotseling open gaan staan, dan is de beleving van zo'n opvlieger veel intenser dan wanneer de bloedvaten ontspannener zijn. Roken heeft hetzelfde negatieve effect als koffie, dus liever stoppen (sowieso natuurlijk)!

Door Hetty Kleinlugtebeld (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 14:40

Hormoonpleister helpt .Ik gebruik ze al 41 jaar. Mijn leeftijd is 81 jaar.

Door Muisje (niet gecontroleerd) op ma, 22-2-2016 - 16:02

Zit lichtelijk in de overgang, kortere cyclus maar verder weinig klachten. Gebruik wel progesteroncrème, anders een flinke dip voor de menstruatie. voeding aanpassen en bepaalde kruiden nemen kan ook helpen, al heb ik geen ervaring met opvliegers.

Door Petra (niet gecontroleerd) op ma, 22-2-2016 - 12:49

Ik heb er nooit een probleem van gemaakt. Het hoort er allemaal bij. Gaat vanzelf we weer over en hoe meer je er aan denkt en zorgen maakt hoe erger het soms wordt!

Door Laura Tournier (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 22:36

Heb zo goed als alles wat mogelijk is geprobeerd en me er uiteindelijk gewoon bij neergelegd. Niets maar dan ook niets hielp en hormoonpreparaten zijn voor mij t.a.t. uit den boze. Geen koffie, geen alcohol, geen scherpe kruiden, dat helpt iets.

Door Marianne v. L. (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 13:01

interessant om de commentaren te lezen. Zóoo bekend!! ben ook 70 jaar en heb nog steeds erge last. soms zo erg dat ik moet stoppen waar ik mee bezig ben.
Om veel omhanden te hebben om ze te vergeten is dus geen optie voor mij.
Wel gemerkt dat veel suiker het doet verergeren!! wat een ellende is als je een enorme "zoetekauw' bent!!
De opvliegers 's nachts zijn gelukkig minder tot niet meer!!! Hoera... !!
Voor iedereen veel sterkte en doorbijten..!!(grapje...)