Zo blijf je opvliegers de baas

Tot de meestvoorkomende verschijnselen tijdens de overgang behoren de zogenaamde opvliegers, flushes of vapeurs. Dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook enorme warmte. Niet echt een pretje.

De verschijnselen van de overgang zijn voor iedere vrouw anders. De een heeft er bijna niet mee te maken, voor de ander zijn de verschijnselen niet echt een pretje. Zo heeft maar liefst 86 procent van de vrouwen opvliegers.

Verwijding van bloedvaatjes

Als gevolg van de verminderde oestrogeenproductie wordt het autonome zenuwstelsel geprikkeld, dat buiten de wil om de functies regelt van de inwendige organen. Ook dat van het bloedvatenstelsel.

Dit systeem raakt door het hormoontekort ontregeld en veroorzaakt onverwacht een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst.

Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders en dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte. Zo'n opvlieger kan enkele seconden aanhouden, maar soms ook wel een half uur. Ze kunnen op elk moment van de dag (en de nacht) optreden; ze kondigen zich niet van tevoren aan.

Transpiratie-aanvallen

De frequentie kan sterk wisselen; van één per dag tot wel één per kwartier. Opvliegers gaan vaak samen met transpiratie-aanvallen, die zo hevig zijn dat u zich soms wel enkele keren per dag moet verschonen.

Wanneer de opvliegers 's nachts optreden, kan het zijn dat u zelfs het bed moet verschonen. Omdat de lakens door de transpiratie doorweekt zijn. Slecht slapen is het gevolg.

Tips

  • Draag luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
  • Kies voor een blouse in plaats van een coltrui. Dan kunt u een knoopje open doen als dat nodig is.
  • Neem zonodig meerdere malen per dag een verfrissende douche.
  • Zorg dat u voldoende om handen hebt. Als u erg druk bent met uw werk of andere bezigheden besteedt u veel minder aandacht aan eventuele klachten.
  • Neem voldoende beweging in de frisse buitenlucht. 
  • Er zijn ook natuurlijke oplossingen, zoals preparaten met salvia, die helpen tegen opvliegers en nachtelijk zweten.

17 Comments

Door Diny Vredeveld (niet gecontroleerd) op zo, 10-5-2020 - 05:43

Goh als ik uw verhaal lees is er nauwelijks hoop op verbetering, ik ben 72 en na gebruik van 30 jaar hormonen moet ik stoppen van de arts, de opvliegers gaan maar door, en ik heb nu al zo lang een chronisch slaapgebrek, s'nacht is het het ergste en kan het wel 2 tot 3 uur duren voor het verdwijnt, en moet ik echt opstaan anders kan ik helemaal niet afkoelen, ik lees nu voor het eerst dan er mensen zijn die nog ouder zijn. Best teleurstellend, ik heb met u te doen, ik weet zo goed wat u meemaakt, in de reguliere gezondheidszorg hoef je geen verbetering en hulp verwachten, ze studeren er lustig op los, maar hulp voor vrouwen en begrip hebben ze niet omdat ze het zelf niet aan den lijve ondervinden, ik vind dat ik door wel 30 opvliegers per dag wel 75 % van de kwaliteit van mijn leven ben kwijt geraakt. Een lotgenoot

Door Petra (niet gecontroleerd) op wo, 29-4-2020 - 19:35

Van mijn moeder heb ik nooit klachten over de overgang gehoord, ze had een groot gezin en altijd druk bezig. Ik ben nu 76 jaar en heb ook nergens last van gehad, druk bezig altijd veel buiten en ook sporten en zwemmen. Gelukkig geen last gehad en mijn zussen hetzelfde verhaal, kan dit erfelijk zijn ?

Door Paula Robert (niet gecontroleerd) op di, 28-4-2020 - 21:19

Ben 81 en heb nog steeds opvliegers. Wat goed helpt is fythotherapie, waaronder de volgende kruiden, makkelijk te krijgen in capsules bij de Tuinen. Zilverkaars, Rode Klaver, Wilde Yam, Agnus Castus, Dong Quai. Er zijn er nog meer. Elke vier weken afwisselen. Echter, Je moet er veel meer slikken dan op het etiket staat. Dus uitproberen. Voor mij betekent het géén klachten. Kost wel klauwen met geld.

Door Peet (niet gecontroleerd) op vr, 28-2-2020 - 15:57

Hoe kan het dat er niet meer onderzoek naar wordt gedaan om vrouwen te helpen. Deze hele fase heb ik voor mezelf tot chronische ziekte benoemd. Ik voel me zwaar belemmerd in mijn maatschappelijk funtioneren. Niet alleen heb ik ze 4 keer per uur en zweet ik de hele nacht door, ik krijg er ook een 'dik hoofd' van. Een gevoel alsof de druk dan toeneemt en het bloed in mijn oren ruist. Kan wel janken.

Door h gelling (niet gecontroleerd) op vr, 7-2-2020 - 15:04

waar zit salvia in? heb al 13 jaar opvliegers maar ze worden langer en heftiger
zou er wel vanaf willen

Door door gerry (nie... (niet gecontroleerd) op za, 5-5-2018 - 02:33

mijn moeder heeft elke dag zeker 6x perdag
opvliegers ze zit in verzorgcentrum de
HONINGHOEVE in Nijmegen ze is 87 jaar kan
iemand mij een goede tip geven bvd

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 11:44

Dat heb ik ook ! Ineens, 18 jaar na de overgang, zweetaanvallen. T water drupt van mn hoofd. Volgens dokter waarschijnlijk hormoniaal. Niks aan te doen.

Door fpo (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 23:10

En alweer niks te lezen over verkeerde voeding, dus hierbij een extra tip, die misschien wel de meeste narigheid kan weghalen, en dat is het vermijden van koffie. Koffie vernauwt bloedvaten en als die door de hormoonwerking plotseling open gaan staan, dan is de beleving van zo'n opvlieger veel intenser dan wanneer de bloedvaten ontspannener zijn. Roken heeft hetzelfde negatieve effect als koffie, dus liever stoppen (sowieso natuurlijk)!

Door Hetty Kleinlugtebeld (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 14:40

Hormoonpleister helpt .Ik gebruik ze al 41 jaar. Mijn leeftijd is 81 jaar.

Door Muisje (niet gecontroleerd) op ma, 22-2-2016 - 16:02

Zit lichtelijk in de overgang, kortere cyclus maar verder weinig klachten. Gebruik wel progesteroncrème, anders een flinke dip voor de menstruatie. voeding aanpassen en bepaalde kruiden nemen kan ook helpen, al heb ik geen ervaring met opvliegers.