Zo blijf je opvliegers de baas

Getty Images

Tot de meestvoorkomende verschijnselen tijdens de overgang behoren de zogenaamde opvliegers, flushes of vapeurs. Dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook enorme warmte. Niet echt een pretje.

De verschijnselen van de overgang zijn voor iedere vrouw anders. De een heeft er bijna niet mee te maken, voor de ander zijn de verschijnselen niet echt een pretje. Zo heeft maar liefst 86 procent van de vrouwen opvliegers.

Verwijding van bloedvaatjes

Als gevolg van de verminderde oestrogeenproductie wordt het autonome zenuwstelsel geprikkeld, dat buiten de wil om de functies regelt van de inwendige organen. Ook dat van het bloedvatenstelsel.
[ITEMADVERTORIAL]
Dit systeem raakt door het hormoontekort ontregeld en veroorzaakt onverwacht een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst.

Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders en dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte. Zo'n opvlieger kan enkele seconden aanhouden, maar soms ook wel een half uur. Ze kunnen op elk moment van de dag (en de nacht) optreden; ze kondigen zich niet van tevoren aan.

Transpiratie-aanvallen

De frequentie kan sterk wisselen; van één per dag tot wel één per kwartier. Opvliegers gaan vaak samen met transpiratie-aanvallen, die zo hevig zijn dat u zich soms wel enkele keren per dag moet verschonen.

Wanneer de opvliegers 's nachts optreden, kan het zijn dat u zelfs het bed moet verschonen. Omdat de lakens door de transpiratie doorweekt zijn. Slecht slapen is het gevolg.

Tips

  • Draag luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
  • Kies voor een blouse in plaats van een coltrui. Dan kunt u een knoopje open doen als dat nodig is.
  • Neem zonodig meerdere malen per dag een verfrissende douche.
  • Zorg dat u voldoende om handen hebt. Als u erg druk bent met uw werk of andere bezigheden besteedt u veel minder aandacht aan eventuele klachten.
  • Neem voldoende beweging in de frisse buitenlucht. 
  • Er zijn ook natuurlijke oplossingen, zoals preparaten met salvia, die helpen tegen opvliegers en nachtelijk zweten.
Auteur