PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Waarom dik zijn ongezond is

De risico's van overgewicht en obesitas

Dat overgewicht niet goed is voor de gezondheid is geen nieuws. Toch neemt het aantal dikke mensen nog steeds toe. En dat is niet zonder risico. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker. Mensen met obesitas hebben zelfs een grotere kans om vroegtijdig te sterven.

Ongeveer de helft van de mensen in Nederland is te dik. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten en ziekten. Hieronder leest u welke. Gelukkig is er ook goed nieuws. Een gewichtsafname van 5 procent kan al leiden tot een afname van gezondheidsproblemen. Houd dat dus altijd voor ogen!

Diabetes

Een van de belangrijkste ziekten gerelateerd aan overgewicht en obesitas is diabetes. Als gevolg van het overgewicht (vooral het buikvet) stijgt de hoeveelheid vetten in het bloed. Hierdoor wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline: insulineresistentie. Het hormoon insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel. Als het lichaam echter minder gevoelig wordt voor insuline, is er meer nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Wanneer de alvleesklier dat niet meer kan bijbenen, stijgt de bloedsuikerspiegel en kan diabetes ontstaan.

Ruim 80 procent van alle gevallen van diabetes type 2 is hieraan toe te schrijven. Hoe groter het overgewicht en hoe langer iemand te zwaar is, des te groter is de kans op diabetes. Diabetes kan op zijn beurt weer leiden tot oog-, nier-, zenuw-, vaat-, en leveraandoeningen.

Verhoogd cholesterol

Cholesterol wordt voor het grootste deel aangemaakt in ons lichaam, door de lever. Daarnaast krijgen we de stof binnen via ons voedsel. Cholesterol komt vooral voor in dierlijke vetten. Vlees, worst, spek, roomboter, kaas, chocolade en allerlei andere vette voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden cholesterol.

Een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten en veel calorieën geeft vrijwel altijd een stijging van het cholesterol. Vooral het LDL cholesterol kan stijgen als gevolg van overgewicht. Dat risico is nog groter als er relatief veel vet in de buikholte is opgeslagen.

Verhoogde bloeddruk

Overgewicht vergroot de kans op een stijging van de bloeddruk, zowel van de boven- als van de onderdruk. Dit geldt vooral als het vet voornamelijk in de buikholte is opgeslagen. Het risico neemt toe met de duur van het overgewicht en is hoger bij jongere mensen. Vaak daalt de bloeddruk weer zodra iemand begint met afvallen.

Hart- en vaatziekten

Diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Niet meteen, maar wel na verloop van tijd. Ook overgewicht op zich zelf, gecorrigeerd voor deze drie factoren, geeft een vergrote kans.

De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn:

Klachten aan bewegingsapparaat

Door het overgewicht werken er verhoogde krachten op uw gewrichten en botten. Deze krachten versterken de botten, waardoor het risico op botontkalking (osteoporose) afneemt. Daartegenover staat wel dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Hierdoor hebben mensen met overgewicht vaker last van klachten aan knieën en heupen, lage rugpijn en jicht.

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen ervoor zorgen dat mensen verminderd mobiel zijn. Een goede spieropbouw is dan belangrijk. Voor het plaatsen van protheses kan gewichtsverlies noodzakelijk zijn.

Kanker

Een te hoog lichaamsgewicht vergroot de kans op verschillende soorten kanker. Zo heeft vetweefsel bijvoorbeeld invloed op de hormonen in het lichaam. Bij vrouwen tijdens en na de overgang zorgen grote hoeveelheden oestrogeen voor een verhoogd risico op borstkanker. Ook bij baarmoeder-, nier en slokdarmkanker lijken de hormonen geproduceerd in het vetweefsel een risico te vormen.

Daarnaast is overgewicht een risicofactor voor dikkedarmkanker, vooral bij mannen, en is er waarschijnlijk ook een verband met eierstok-, alvleesklier- en galblaaskanker. Wetenschappers zeggen dat ongeveer 5 procent van de kankergevallen in Europa het gevolg is van ernstig overgewicht.

Overig

Kortademigheid, astma en longemfyseem komen meer voor bij mensen met overgewicht, zeker in combinatie met roken. Het slaapapneusyndroom, korte ademstilstand tijdens het slapen, gaat ook vaak samen met ernstig overgewicht. Net als huidproblemen als striae, slechte wondheling en verweking van de huid. Bij vrouwen kan ernstig overgewicht, net als ondergewicht trouwens, leiden tot menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Piet (niet gecontroleerd) op ma, 20-2-2017 - 11:52

een goed artikel. Mijn enige kritiek is weer de eindeloze fabel over roomboter. Roomboter is juist gezond! Onze viervoeters schenken ons de natuurlijke vitaminen: Vitamine A is belangrijk voor de botten, tanden en is een belangrijke antioxidant.
Vitamine D heeft je lichaam nodig om de calcium te reguleren. Dit is belangrijk voor de botten.
Vitamine E is belangrijk voor het bloed.
Vitamine K is belangrijk voor de botten en een goede bloedstolling.
Bij kunstboter (margarine) is dat toegevoegd en margarine bezit industrieel vet. Bovendien komt bij de productie een verbinding tot stand met polyethyleen (de verpakking). Roomboter zit in een natuurlijke wikkel. Onze (groot) ouders wisten het wel!

Door valerie (niet gecontroleerd) op zo, 16-10-2016 - 10:13

Bij het lezen van dit artikel heb ik echt mijn twijfel, ik eet gezond ben slank, geen klachten van bloeddruk of diabetes en toch een hartinfarct met 5 stents, mijn zoon leeft gezond is jong rookt/drinkt niet en wat krijgt hij? Non hodgkin. weet iemand hier raad mee? Of is het een kwestie van oneerlijk?

Door Jan Willemsens (niet gecontroleerd) op zo, 1-5-2016 - 19:58

Ik ben het niet geheel eens met uw stelling over dik zijn is ongezond.
Een dik iemand kan zelfs gezonder zijn dan een normaal of mager iemand.
Je kunt pas spreken over ongezond zijn als U iemand eerst volledig heeft onderzocht en dat alle waarden van Bloed, vetten, Glucose, Mineralen en hormoonspiegel etc.. zijn onderzocht. Verder dient men een totale Bodyscan te maken om zo reeds verborgen gezwellen zichtbaar te maken die nu nog niet zichtbaar of voelbaar dan wel klachten geven
Wat als ik een BMI heb van 37 ! Maar mijn bloeddruk is 110-70 mijn Glucose ligt op 4 ( Oftewel lager dan 6 mmol/l.
Mijn slechte Cholesterol is 1.3
Mijn conditie is top en ik loop iedere dag 10km hard op een zachte ondergrond dus niet op een straat maar op een veld pad of gras.
Ik eet uitsluitend groenten en slecht 2x per week Rundvlees of kip maar 3x in de week vette vis en iedere dag eet ik 2x 1 banaan en 1 Kiwi ( De banaan eet ik met de punten eraf gekapt daar die slecht zijn en verdeel de 2 bananen over de dag in ochtend en namiddag .
Alcohol nagenoeg niet en drink voornamelijk water, koffie en Kefir.
Toch val ik niet af. Dit zit in onze hele familie en ieder ouder die is overleden is minimaal 92 jaar geworden.
Dus uw stelling kan niet zomaar zijn, Dik zijn is ongezond.
Test alle mensen met een BMI tussen 19 en 24 maar eens. U zult schrikken war daar uitkomt.
Het zomaar over de kam scheren en vooraf conclusies trekken is NOOIT goed te praten.
U kunt wel schrijven dat het vaak voorkomt dat dikkere mensen een grotere kans hebben op die ziekten, echter neemt dat dan niet weg dat ook zogenaamd gezond uitziende figuren weldegelijk horror verhalen onder hun leden hebben. Alleen omdat men gezond lijkt en slank is wil hiermee zeker niet een standaard zijn !

Door suus (niet gecontroleerd) op zo, 26-7-2015 - 16:31

volgens de bmi berekening val ik ook onder de gevaar zone. Maar al die ziektes en bijwerkingen ed. van dik zijn, hoeft niet altijd het geval te zijn. Ben inmiddels al 25 afgevallen door vaker op een dag een beetje te eten en vooral goed op letten wat ik eet, maar ondanks dat ik zoveel afgevallen ben en ook daarvoor heb ik nog nooit klachten van mijn gezondheid gehad. Beter gezegd. Bij het bloedprikken is me zelfs aangegeven en ik citeer "we zouden wel eens vaker van die gezonde mensen zien, je bent zo gezond als een vis" einde citeer. Dus ik bedoel maar. Als je een maatje meer hebt, maar wel gewoon gezond leeft, hoef je nog niet diabetisch, hartkwalen etc etc te krijgen.

Door Nelleke van Raaij (niet gecontroleerd) op zo, 26-7-2015 - 09:36

Graag wil ik reageren op dit artikel, ook ik kamp met overgewicht en heb er al van alles aan gedaan, hoeveel dieetistes ik al niet heb bezocht is niet meer te tellen.
omdat ik een schildklier aandoening heb val ik dus niet af, en ik geen geld heb voor dure klinieken moet ik zo veel mogelijk zelf opletten wat ik dan ook zeker doe.
Maar in een blad of op tv zie en hoor je niets anders, en dat is voor mensen die er soms niks aan kunnen doen dat ze dik zijn heel heel erg frustrerend,tenminste voor mij wel, ii zet de tv uit en lees het blad bewust niet omdat ik er alleen maar verdrietig van wordt.

Door Klaziena Waerts (niet gecontroleerd) op zo, 26-7-2015 - 08:23

Zelf heb ik ruim 20 jaar praktisch alle diëten, pillen en shakes geprobeerd. Natuurlijk verloor ik gewicht, maar kwamen deze weer terug, met btw.

3 jaar geleden heb ik eindelijk het geheim ontdekt van blijvend afslanken en dat zonder dieet of honger te moeten lijden.

Deze geheimen heb ik onthuld in mijn e-book 'Afvallen zonder honger of dieet - De geheimen onthuld'. Dit e-book mag jij gratis downloaden. Klik daarvoor op de volgende link: http://bit.ly/1DGdX81