Welk dieet past bij u?

Gewichtsverlies op maat

Bijna iedereen heeft wel eens een dieet geprobeerd. Soms om een paar kilogram af te vallen zodat u die nieuwe jurk eindelijk eens kunt dragen. Soms ook omdat het noodzakelijk is voor uw gezondheid. Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Welke manier bij u past, is heel persoonlijk.

Iedereen die besluit een dieet te volgen, heeft een andere voorkeur wat betreft eten en discipline. De een houdt erg van brood en probeert het brooddieet. De ander heeft juist meer baat bij het tellen van calorieën.

Verschillende diëten

Gelukkig zijn er veel verschillende diëten en manieren om gewicht kwijt te raken. Van het dieet van Sonja Bakker tot een detox-poging (ontgiften). Zelfs Dr. Phil heeft tegenwoordig zijn eigen dieet en met rauwkost komt u ook een heel eind. In de rechterkolom vindt u een overzicht met diëten.

Bij een dieet volgt u voor bepaalde tijd een ander of aangepast eetpatroon. Het kan gaan om een kleine verandering of aanpassing, zoals stoppen met snoepen. Maar soms kan het ook betekenen dat u heel anders gaat koken, eten en bewegen. U let dan veel meer op wat u eet en hanteert bepaalde regels.

Uw stijl

Deskundigen zijn het erover eens dat u een dieet moet kiezen dat past in uw levensstijl. Bedenk dan ook hoe uw dagritme eruit ziet en of een dieet wel kan in uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld last van stress, dan is weinig eten niet handig: uw lichaam kan het dieet dan niet aan.

Bedenk ook welke voedingsmiddelen u echt niet zou kunnen laten staan. U kunt wel een dieet kiezen waarbij u geen pasta mag eten, maar als dat nou net uw favoriete gerecht is wordt het lastig om juist dat dieet vol te houden. Probeer zo eerlijk mogelijk tegen uzelf te zijn om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Kijk verder goed naar uw doel: wilt u snel een paar kilootjes kwijt om in de zomer uw bikini aan te kunnen? Of wilt u op de lange termijn en vanwege uw gezondheid flink afvallen? Uw bedoelingen bepalen het dieet dat bij u past. Heeft u door uw gewicht problemen met uw gezondheid, schakel dan een diëtist in om u te helpen kiezen welk dieet het beste is.

Oppassen voor het jojo-effect

Het volgen van een dieet is de eerste stap. U kiest een dieet, houdt u aan de richtlijnen en gaat ervoor. Maar vaak is het moeilijk om het effect op lange termijn te behouden. Meestal moet u toch uw voedingspatroon aanpassen, anders ontstaat het bekende jojo-effect: eerst lekker afvallen en dan weer net zoveel – en soms nog meer – aankomen.

Volgens het CBS kampte in 2006 46 procent van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Dat brengt ook risico’s met zich mee voor de bloeddruk en het cholesterolgehalte. De meeste mensen die te zwaar zijn en een te hoog cholesterol hebben, kunnen dit verlagen door af te vallen.