Moet je veel plassen door de ziekte van Parkinson?

vrouw houdt handgreep vast bij wc
Getty Images

Mijn moeder heeft de ziekte van Parkinson. Sinds begin vorig jaar moet ze heel vaak naar de wc, vaak om het kwartier. Heeft dit te maken met haar ziekte of is er een andere oorzaak?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het kan natuurlijk een gewone blaasontsteking zijn, maar ik denk dat het met de ziekte van Parkinson­ te maken heeft. Parkinson is een systeemziekte. Dat betekent dat op den duur allerlei processen in het ­lichaam verstoord kunnen ­raken. Oók de ‘auto­nome functies’: de ­processen die je lichaam vanzelf regelt, zoals de werking van je ­urinewegen en van het maagdarm­kanaal, de speeksel­productie en het zweten.

Ongeveer driekwart van de ­patiënten met parkinson­ krijgt op enig moment blaasklachten. Dat begint meestal met ’s nachts er vaak uit moeten. Maar je kunt ook een overactieve blaas krijgen (heel vaak moeten plassen) of juist niét meer kunnen plassen. Al deze ­problemen hebben een eigen beste aanpak. De neuroloog of een uroloog kan daar het best in adviseren. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde parkinson-­verpleegkundigen met veel ­kennis die u kunnen helpen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine