Schulden dwingen AOW'ers tot doorwerken

Getty Images

Steeds meer AOW'ers hebben betaald werk. Gepensioneerden met schulden werken steeds vaker door. Gezien de achterblijvende koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden is dat niet verwonderlijk.

Dat stellen seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM op basis van hun onderzoek. Het aantal AOW'ers met een betaalde baan is toegenomen van 138 duizend in 2009 naar 215 duizend in 2019. Dat is een groei van ruim vijftig procent. Voor een deel komt die groei door de toename van het aantal gepensioneerden. De arbeidsparticipatie van AOW'ers groeide minder hard: van minder dan zes procent in 2009 tot meer dan zeven procent in 2019.

 

AOW'ers met een schuld werken vaker dan gemiddeld door. Bij alleenstaanden is dit tien procent tegen vijf procent bij alleenstaande AOW'ers zonder schulden. Bij echtparen met schulden werkt 21 procent door, tegen 13 procent van de echtparen zonder schuld. Aangezien gepensioneerden zonder betaald werk hun inkomen niet zelf kunnen veranderen, zijn ze voor hun koopkracht sterk afhankelijk van de indexering van de AOW en aanvullend pensioen. Stijgen de prijzen harder dan AOW en pensioen dan is doorwerken vaak de enige mogelijkheid om de koopkracht op peil te houden. De seniorenorganisaties roepen de politieke partijen daarom op om de koopkracht van senioren te verbeteren.

Lees hier welke gevolgen het nieuwe pensioenstelsel heeft voor uw AOW.

Auteur