Een tweede huis in het buitenland

Lees meer over de mogelijkheden en de obstakels.

Steeds meer senioren hebben een tweede huis over de grens. Hoeveel precies is niet bekend, omdat sommige mensen hun buitenlandse bezit niet opgeven. België, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn ook hier populair. Opvallend is de vraag naar een tweede huis in Oost-Europese landen als Hongarije en Tsjechië. Vooral beleggers zijn geïnteresseerd in deze landen, waar de huizenprijs relatief laag is en het aanbod ruim.

Hypotheek

Het is niet altijd eenvoudig om een hypotheek te regelen voor een huis in het buitenland. Nederlandse banken stellen namelijk strenge eisen, omdat ze in het buitenland meer risico lopen. Veel banken beginnen zelfs helemaal niet aan buitenlandhypotheken. Het aantal landen waarvoor u een buitenlandhypotheek kunt afsluiten, is beperkt. Zo geldt de buitenlandhypotheek van de ING alleen voor België, Duitsland en Frankrijk. Een hypotheekverstrekker als C en E Bankiers (Van Lanschot) gaat alleen in zee met vermogende particulieren.

Het is ook mogelijk een hypotheek af te sluiten bij een buitenlandse bank. Nadeel is dat u te maken krijgt met andere regels dan u in Nederland gewend bent, dat is extra lastig wanneer u de taal niet goed beheerst. Voordeel is dat de rente soms lager kan uitpakken dan bij een Nederlandse bank. Komt u er zelf niet uit? Er zijn hypotheekadviseurs die zich speciaal richten op de buitenlandse markt, zoals Hypotheek & Buitenland (www.hypotheekenbuitenland.nl) en Hypomatch (www.hypomatch.com).

Let op: verhoogt u voor de financiering de hypotheek op uw eerste woning, dan krijgt u soms te maken met een hogere rente. Neemt u een aparte hypotheek voor het tweede huis, dan is de rente altijd hoger. Bedenk ook dat de hypotheekrente op een tweede woning nooit aftrekbaar is. Ook niet als u de hypotheek op uw eerste huis verhoogt.

Makelaar

Er zijn steeds meer makelaars die zich speciaal richten op de buitenlandse markt. U mag van hen verwachten dat zij meer doen dan alleen verkopen. Een goede makelaar adviseert u ook over bijvoorbeeld de financiering van uw woning. Kiest u een lokale makelaar, let dan op de commissie. In Spanje is deze ten laste van de verkoper, in Frankrijk van de koper. Een overzicht van makelaars per land vindt u op http://makelaars-internationaal.overzicht.nl. In een aantal landen geldt voor de koper een onderzoeksplicht. U moet (laten) controleren of de woning vrij is van lasten en plichten en de bouwkundige staat (laten) onderzoeken. In bijvoorbeeld Frankrijk kunt u verborgen gebreken achteraf niet verhalen op de verkoper.

Uw huisdier mee?

Sinds 2004 gelden binnen de EU bepaalde regels voor meereizende huisdieren. Uw hond of kat moet zijn ingeënt tegen hondsdolheid, herkenbaar zijn via een identificatiechip of tatoeage en in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.

Een tweede huis, iets voor u?

Een tweede woning in het buitenland brengt lusten, maar ook lasten. Zet alle argumenten op een rij en kijk wat voor u de doorslag geeft.


Waarom wel?
  • Onroerend goed in het buitenland kan een goede belegging zijn.
  • Lagere huizenprijzen; wat in Nederland onbetaalbaar is, komt in het buitenland wel binnen uw bereik.
  • Rust en ruimte.
  • Het klimaat.
  • Het geeft een gevoel van vrijheid om ergens anders een nieuw leven te beginnen.
Waarom niet?
  • U zit ver weg van familie en vrienden. In het buitenland een sociaal netwerk opbouwen is vaak lastig.
  • U bent veel tijd en geld kwijt aan reizen.
  • In andere landen gelden andere wetten en andere regels rond notarissen en makelaars. Dat kan de aankoop van onroerend goed bemoeilijken.
  • Het erfrecht kan anders zijn dan in Nederland, waardoor een partner bijvoorbeeld buiten de boot kan vallen. (Informeer van tevoren naar de wetgeving op dit vlak.)
  • Twee huizen betekent dubbele zorg. Denk aan onderhoud, reparaties en beveiliging.
  • In het buitenland kunt u niet terugvallen op bepaalde zorgvoorzieningen, zoals thuiszorg.

Informatie

Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids