Prinsjesdag 2023: dit weten we al

Getty Images

Gepensioneerden gaan er volgend jaar één procent op vooruit, terwijl werkenden er dik twee procent bijkrijgen. Dat blijkt uit de gelekte plannen voor Prinsjesdag 2023.

Verschillende media hebben al de hand weten te leggen op de plannen die het kabinet op Prinsjesdag 19 september presenteert. Daaruit blijkt onder meer dat bijna vijf procent van de bevolking in armoede leeft.

Daarom presenteert het kabinet naar eigen zeggen een evenwichtig pakket om armoede te bestrijden. Daarvoor wordt 2 miljard euro uitgetrokken en dat geld wordt onder meer verdeeld via een verhoging van de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget. Daar staat tegenover dat de middeninkomens meer belasting gaan betalen.

Huishoudens met een middeninkomen hebben een jaarinkomen tussen €44.035 tot €57.573 voor eenpersoonshuishoudens en tussen de €48.625 en €76.764 voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2022). Dit zijn de landelijke inkomensgrenzen voor middeninkomens.

Zorgverzekering: duurder

De zorgpremie gaat naar verwachting met gemiddeld 12 euro omhoog en daarmee kost een basiszorgverzekering in 2024 waarschijnlijk zo'n 150 euro per maand. Zorgverzekeraars bepalen straks zelf de hoogte van de premie, dus eind dit jaar wordt hier meer over bekend.

Alcohol en tabak: duurder.

Het kabinet wil 100 miljoen euro extra ophalen door sigaretten en alcohol duurder te maken.

Brandstof: duurder

De belasting op brandstof was even verlaagd, maar dat blijft niet zo. Een volle tank benzine wordt daardoor al snel een tientje duurder.

Boetes: +10%

Ook (verkeers)boetes hebben last van de inflatie: ze worden vanaf 2024 tien procent duurder.

Auteur