Dit betekent Prinsjesdag 2023 voor uw portemonnee

Zorg wordt duurder

miljoenennota
Getty Images

We gaan volgend jaar méér betalen voor zorg. De zorgpremie stijgt, terwijl de zorgtoeslag daalt, zo blijkt uit de kabinetsplannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

In eerder gelekte plannen werd nog de indruk gewekt dat de zorgtoeslag zou stijgen, om de armoede te bestrijden, maar dat blijkt niet het geval. De zorgtoeslag gaat voor de lage inkomens zelfs omlaag. Dit jaar krijg je maximaal €154 per maand dankzij een eenmalige verhoging door de hoge inflatie. Die verhoging wordt in 2024 voor een groot deel teruggedraaid. Afhankelijk van je inkomen kun je volgend jaar hooguit €127 per maand krijgen als tegemoetkoming voor je zorgkosten.

Zorgpremie omhoog

Aan de andere kant stijgt de zorgpremie voor de basisverzekering waarschijnlijk met zo'n €12 per maand. Dat betekent dat de zorgverzekering zo'n €150 per maand gaat kosten, maar dat bedrag kan nog verschillen per verzekeraar. Op dit moment ontvangen zo'n 4,6 miljoen huishoudens zorgtoeslag, die volgend jaar dus tientallen euro's per maand gaan inleveren.

Huurtoeslag omhoog

De huurtoeslag omhoog, met €416 per jaar. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder meer af van je inkomen en dat van een eventuele partner of kinderen.

Het kindgebonden budget gaat ook omhoog, maar aan die maatregel hebben veel ouderen niet zoveel. In een eerste reactie hebben de ouderenbonden hun zorgen over de bezuinigingen al geuit.
Vooral omdat gepensioneerden vanaf 2024 meer belasting gaan betalen, omdat ze al vanaf €38.468 36,96 procent gaan betalen in plaats van €40.826. Dat levert de staatskas €236 miljoen op.

Spaargeld zwaarder belast

Ook spaarders gaan iets meer belasting betalen en de vrijstelling van €50.650 stijgt niet mee met de inflatie en blijft in 2024 gelijk.

Benzine en diesel: misschien duurder

De accijns op benzine en diesel was verlaagd, maar daar is sinds 1 juli 2023 al deels een eind aan gekomen. Op 1 januari 2024 zou dat voordeel helemaal komen te vervallen, waardoor de prijs van een liter benzine met €0,21 zou stijgen. Dat is nog onderwerp van gesprek.

Elektrisch rijden: duurder

Volgens branche organisatie Bovag wordt vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant. Dat komt doordat elektrische auto's veel zwaarder zijn dan benzine auto's en gewicht speelt een rol bij de bepaling van de wegenbelasting. Het kabinet is niet van plan om dit 'meergewicht' te compenseren. Ook de aanschafbelasting voor elektrische auto’s gaat vanaf 2025 omhoog. De Bovag noemt dit 'desastreus' voor het draagvlak voor de overgang naar duurzame mobiliteit.

Camper: duurder

Voor de motorrijtuigenbelasting (mrb)  geldt nu een lager (kwart) tarief voor kampeerauto’s. Dat wordt per per 1 januari 2026  een halftarief, waardoor camperaars méér gaan betalen.  Campers voor eigen gebruik of verhuur krijgen op deze manier hetzelfde tarief.

 

 

Auteur