Heb ik nu een prostaatprobleem?

Getty Images

Ik ben een man van 85 en moet vaak plassen, soms tien keer per nacht. Ik moet uit alle macht persen om de urine langs de prostaat te krijgen. Maar mijn uroloog zegt dat het een blaasprobleem is en wil me niet aan mijn prostaat opereren. Mijn PSA is laag, dus ik heb geen prostaatkanker. Wat moet ik nu?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Als de PSA laag is, is de prostaat niet vergroot. Het idee van de prostaat als boosdoener moet u loslaten, want dit staat het vinden van een oplossing in de weg. Plassen is een ingewikkeld proces. Wanneer de blaas zich vult, ontspannen de spiercellen van blaaswand, terwijl die van de blaashals juist aanspannen. Als je gaat plassen, moet dit plotseling omgekeerd. Dat is een ingewikkelde taak voor het plaatselijke zenuwstelsel dat dit moet organiseren. Op hogere leeftijd verlopen dit soort coördinatietaken soms minder soepel. Wat u niét moet doen is persen, want dan denkt de blaashals: ‘De druk neemt toe, dus ik moet harder samentrekken’. Daardoor wordt plassen nog moeilijker. U moet gaan zitten en proberen te ontspannen. Er zijn medicijnen die helpen de blaashals te laten ontspannen. Er zijn ook veel medicijnen die het plassen moeilijker maken. U kunt het best met de uroloog bespreken of dit bij u het geval is, wat er precies aan de hand is met de blaas, en wat u daarbij kan helpen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.