Prostaatpijn. Vervelend, niet ernstig.

Tussen balzak en endeldarm

Sommige mannen denken dat prostaatpijn een voorloper is van prostaatkanker, maar het kan absoluut geen kwaad. U kunt het vergelijken met spanningshoofdpijn. In plaats van spanning in de nek of schouders, heeft u irritatie in het gebied rond de prostaat en blaas.

Bij prostaatpijn (prostatodynie) heeft u pijn in het gebied tussen de balzak en endeldarm, maar de pijn kan ook uitstralen naar de liezen en/of geslachtsorganen. De pijn kan trekkend, brandend, zeurend of bijtend zijn. Soms ervaart u pijn bij het plassen of voor of na een zaadlozing. Over het algemeen is prostaatpijn geen continu aanwezig probleem. Soms heeft u veel en soms helemaal geen klachten.

Waardoor?
Kou, spanning, nervositeit, alcohol, scherp gekruid eten en langdurig zitten kunnen de klachten uitlokken. In tegenstelling tot bij een prostaatontsteking, is er bij prostaatpijn geen sprake van een bacterie. De prostaat is slechts geïrriteerd of gezwollen. Daarnaast kunnen ook de spieren in de bekkenbodem de oorzaak zijn van de pijn. Bij onvoldoende controle over de spieren, trekken deze samen op momenten dat juist ontspanning nodig is.

Wat te doen?
De diagnose prostaatpijn wordt gesteld als er geen andere oorzaak voor de klachten gevonden kan worden. Als u weet - of samen met een uroloog bepaald hebt - wanneer de klachten ontstaan, kunt u vaak gemakkelijker met de pijn omgaan door deze situaties uit de weg te gaan. Stress verminderen is daarbij een belangrijke stap. Soms kunnen geneesmiddelen, warme baden en rust de klachten ook verminderen.

Wanneer slecht functionerende spieren in de bekkenbodem de oorzaak zijn, zult u meer controle moeten krijgen over deze spieren. Door bewustwording en oefeningen kunt u ze trainen. Helaas zijn niet alle oorzaken van prostaatpijn te behandelen.

Bij wie?
Mannen tussen de 35 en 50 jaar krijgen vaker te maken met een geïrriteerde of gezwollen prostaat dan jongeren of ouderen. Toch komt prostaatpijn op alle leeftijden voor.

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

2 Comments

Door arnold (niet gecontroleerd) op do, 18-10-2018 - 20:03

En hoe gaat het nu zo'n anderhalf jaar later, als ik vragen mag.

Arnold

Door H.J. WOELDERS op zo, 12-3-2017 - 08:47

Mijn uroloog vindt dat mijn prostaat TE GROOT is. Daardoor is de blaas in de verdrukking gekomen. Met Vessommi lukt het onvoldoende om de prostaat te laten krimpen. Nu wil hij een operatie doorvoeren.

Maar is dat verstandig?
Je wordt er impotent van, las ik, of beter gezegd het zaad gaat in de blaas.
Wat is de verbetering? Dat ik in plaats van elke 2 uur te plassen, naar 1x per 3 uur plassen ga.
Is een second opinion aan te bevelen?
En ja, ik gebruik ook nog andere medicijnen (slik een 14 pillen per dag, o.a. suikerziekte, --- alhoewel de waarden tegenwoordig op ruim 7 zitten en de waarde over meerdere maanden bij de 50 zit; en mijn hartboezems zijn uitgevallen waardoor ik een bloedverdunner heb). Door rugklachten (stenose) is het leven er niet aangenamer op geworden, maar het werken in de eigen moestuin geeft toch beweging.
Dat ik vaak moet plassen. Is accepteren niet beter dan aanhollen achter wegnemen, met zicht op ....... ja waarom.

Henk Woelders