'Risicofactoren prostaatkanker in kaart gebracht'

Leeftijd, etniciteit en familiegeschiedenis zijn de belangrijkste risicofactoren voor prostaatkanker. Ook een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, een vitamine D-tekort, ontsteking van de prostaat en sterilisatie (vasectomie) dragen bij aan het risico.

Overgewicht, alcoholgebruik en roken lijken geen invloed te hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker. Dat schrijven onderzoekers van Rutgers Biomedical and Health Sciences in New Jersey in het International Journal of Medical Engineering and Informatics.

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. De onderzoekers stellen dat een jongen die nu geboren wordt een kans van 1 op 7 heeft om prostaatkanker te ontwikkelen op een bepaald punt in het leven. De kans op overlijden als gevolg van prostaatkanker is 3 procent. De onderliggende oorzaken en de epidemiologie van prostaatkanker zijn echter nog niet helemaal duidelijk.

Onderzoek

Daarom maakte onderzoeker Khaled Alqahtani samen met zijn collega's gebruik van de gegevens binnen de US Nationwide Inpatient Sample (NIS), de grootste database binnen de Verenigde Staten voor de betaalde intramurale gezondheidszorg. Ze keken naar de gegevens in de periode 2007-2011 van mannen tussen de 35 en 100 jaar. Ongeveer 5,35 procent van deze mannen had prostaatkanker.

Met behulp van statistische analyses keken de onderzoekers naar verschillende variabelen die een risicofactor zouden kunnen zijn.

Bron(nen):