Omgaan met veranderingen

Van werkloosheid tot ziekte

Getty Images

Als uw leven plots verandert, is het niet altijd even makkelijk om op oude voet verder te gaan. We zetten een aantal situaties - inclusief valkuilen en tips - op een rij, zodat u iedere situatie aankunt.

Helaas hebben veel mensen de afgelopen jaren ervaren hoe het is om plots werkloos te zijn. Op de bank hangen en film na film kijken, lezen tot diep in de nacht en een gat in de dag slapen, het is allemaal ontzettend verleidelijk, maar vergeet niet dat regelmaat erg belangrijk is.

Werkloosheid en pensioen

Natuurlijk mag u wel genieten van het leven. Doe vooral dingen waar u veel positieve energie van krijgt. Als u goed in uw vel zit, kunt u het sollicitatieproces veel beter aan.

"Accepteer dat afwijzingen onvermijdelijk zijn. Kijk vervolgens of u er iets van kunt leren, sta even stil bij uw emoties en ga weer verder. Ooit komt het op de een of andere manier wel goed, als jij maar actief blijft", aldus arbeidspsycholoog Jolet Plomp op Hart & Ziel.

Gepensioneerden zullen sommige gevoelens die werklozen hebben ook ervaren. Ook zij hoeven nu niets meer en kunnen de boel de boel laten. Kniezen, omdat u geen idee heeft wat te doen, hoeft niet.

Volgens de auteurs van 'Niks geraniums!' begint het leven pas na uw pensioen. De boeken van Mark Claus 'Het geheim van een succesvol pensioen' en 'Hartelijk gepensioneerd' zijn ook een uitkomst om beter met de situatie om te leren gaan.

Ziekte

Niets zo vervelend als een lichaam dat dienst weigert. Als u geconfronteerd wordt met een ziekte, beseft u dat gezond zijn misschien wel het grootste goed in het leven is.

Probeer niet te veel te piekeren. Ga niet googlen, maar surf liever naar een patiëntenvereniging. Lotgenotencontact kan u helpen bij het omgaan met een ziekte of handicap.

Voor uzelf, maar ook voor uw omgeving, is het fijn om zoveel mogelijk in het leven ongewijzigd te laten. Wat u kunt doen, moet u doen. Er verandert vaak al zo veel.

Uw behandelend arts kan u natuurlijk ook helpen bij deze veranderingen en u tips geven om hiermee om te gaan. Daarnaast zijn er heel veel boeken geschreven over hoe u om kunt gaan met bepaalde klachten. Duik de bibliotheek in en kies voor boeken die u positieve energie en kracht geven.

Liefdesverdriet

Met een verbroken relatie valt alles in duigen. Niet alleen uw toekomstplannen, misschien hadden jullie samen een kinderwens, vallen in duigen. Opeens bent u alleen. Daar kan niet iedereen even goed mee omgaan. Hoe u liefdespijn kunt genezen, hebben we eerder stapsgewijs op een rijtje gezet in het artikel 'Hoe gaat u om met liefdesverdriet?'.

Geniet nu van de dingen die u altijd al wilde doen, maar die uw partner blokkeerde. Trek eropuit met uw beste vrienden. Weet u zich echt geen raad, pak dan 'Eerste hulp bij liefdesverdriet' van schrijfster Rhijja Jansen erbij. Ook 'De wijsheid van een gebroken hart', waarbij schrijfster Susan Piver uitlegt hoe u het verlies kunt gebruiken als bron voor spirituele groei is een aanrader.

Rouw

Als u een dierbare verliest, staat de wereld op z'n kop. Door de heftige emotionele omstandigheden hebben nabestaanden tijdens het rouwproces vaak te maken met lichamelijke klachten als slapeloosheid, weinig eetlust, rusteloosheid, hoofdpijn, buikpijn en soms zelfs griep.

Uitvaart.nl geeft het advies om rust te nemen, waarbij u ook kunt denken aan een wandeling. Daarnaast adviseren zij om vast te houden aan de regelmaat en structuur van het dagelijkse leven.

Boeken die u bij het verlies van een dierbare kunnen helpen, zijn 'Je mag me altijd bellen' van Karin Kuiper en 'Rouw op je dak' van Jos Brink. Speciaal voor jongeren die rouwen is er 'Verder zonder jou' van Daan Westerink.

Wilt u iemand steunen die rouwt, dan is 'Wat kan ik voor je doen?' van Karin Kuiper een aanrader. Mist u uw overleden moeder, nu u zelf kinderen heeft? Pak dan 'Moeder zonder mijn moeder' van Marjolein Simons erbij.

Coach

Mocht u het heel moeilijk vinden om met een bepaalde situatie om te gaan, dan kunt u ook overwegen om contact op te nemen met een coach. Gewoon even googlen voor een coach bij u in de buurt.

Auteur