Hoe gaat u om met liefdesverdriet?

Lijm uw gebroken hart

Getty Images

Liefdesverdriet is een vreemd iets. U heeft een dierbare verloren, maar toch kunt u niet gewoon rouwen en de leegte accepteren. Die ander leeft immers gewoon verder. Zonder jou. Een gebroken hart vraagt dus om een speciale aanpak. Hieronder stapsgewijs hoe u uw liefdespijn kunt genezen.

Met een verbroken relatie valt alles in duigen. Uw toekomst gaat er heel anders uitzien zonder uw partner. Maar ook uw verleden. Blijkbaar leefde u in een leugen, want uw lief houdt helemaal niet van u. Niet alleen voelt u de pijn van het verlies, ook uw ego loopt een flinke deuk op. Bovendien wordt u geconfronteerd met alleen zijn. Daar kan niet iedereen goed mee omgaan.

Stress

Bij liefdesverdriet doorloopt u verschillende fasen: ontkenning, woede, verdriet, loslaten en acceptatie. Deze fasen kunnen flink door elkaar gaan lopen. Soms lijkt u dan ineens weer terug bij af.

Blijf niet op de bank liggen met een doos tissues. Ga bewegen. Dit is een natuurlijke manier voor uw lichaam om van stress af te komen en bovendien komen er hierbij positieve stoffen als serotonine in uw bloed. Hierdoor voelt u zich al meteen een stuk beter.

Patroon doorbreken

Liefdesverdriet overkomt u. Maar een gedeelte ervan houdt u zelf in stand, door aan diegene te blijven denken. U blijft bepaalde dingen tegen uzelf zeggen, die u erg pijnlijk vindt. U kan de situatie en de ander niet veranderen, maar wel hoe u zelf denkt!

Zorg dat u andere patronen krijgt, dan toen u nog een relatie had. Zie het als een goede gelegenheid om dingen te doen die u toch al wilde doen. Begin met sporten of met die hobby waar u nooit aan toe kwam.

Verander kleine dingen in uw huis; waar de tv of een bepaalde stoel staat. Zorg dat uw leefomgeving niet meer lijkt op de situatie toen u met de ander was. Verander desnoods uw shampoo. Hiermee doorbreekt u uw oude patroon en associaties met uw ex.

Ga niet zitten kniezen. Hoe langer u dat doet, hoe moeilijker het is om uw leven weer op te pakken. Ga er op uit, spreek af met oude bekenden, doe dingen. Ook wanneer u er eigenlijk geen zin in heeft. Niet om een nieuwe liefde te ontmoeten, maar om te zien dat er meer in de wereld is dan alleen uw ex. Verzamel vrienden om u heen, zie dat er nog steeds mensen van u houden.

Geluksstof

Nu uw toekomstplannen overboord zijn gezet, heeft u de gelegenheid om nieuwe te verzinnen. Verzin een alternatieve toekomst; waarin u gelukkig bent en ruimschoots over uw ex heen bent.

Probeer er allerlei details bij te verzinnen; hoe ziet u er uit, wat doet u op een dag, waar woont u? Voel hoe tevreden en gelukkig u zou zijn. Zelfs al gelooft u er niet in, dan nog krijgt uw lichaam een ontzettende oppepper.

U lichaam reageert op alles wat u doet. Zelfs als u een lachend gezicht opzet, merken uw hersenen dat. Ze registreren dat u uw lachspieren gebruikt, concluderen dat u vast blij moet zijn en maken stoffen aan die u gelukkig maken.

Ook al is lachen waarschijnlijk het laatste waar u nu aan moet denken, probeer het toch. Lach desnoods om het feit dat u geforceerd probeert te lachen. U zal zich er prettiger door voelen.

Vermijd valkuilen

Kinderen spelen het liefst met speeltjes die moeilijk te bemachtigen zijn. Ze willen altijd kleuren met de stift die een ander kind net had. Helaas werkt het bij volwassenen ook zo. Uw ex wordt die onbereikbare stift. Nu wilt u hem al graag terug, maar als uw ex een nieuwe vlam heeft, wordt het een nog begerenswaardiger speeltje. Wees u daar bewust van.

Dan nog een paar valkuilen. Het liefst zou u alles nog even rechtzetten. Dat u toch wel echt gelijk heeft. En dat die ander fout zat. Maar de kans is klein dat u gelijk krijgt; u bent niet voor niets uit elkaar. U kan de situatie beter accepteren zoals die is.

Of u probeert uw ex-geliefde pijn te doen, of jaloers te maken. Hiermee zet u in feite de relatie voort, maar met negatieve gevoelens in plaats van positieve.

Nog erger; u heeft seks met uw ex. Dit kan een heleboel complicaties met zich meebrengen. U bent hier degene met liefdesverdriet, uw ex-partner voelt zich waarschijnlijk niet zo. Als u gewoon seks wilt, kunt u beter iemand anders zoeken.

Auteur 
  • Chantal van der Leest
Bron 
  • Elsevier