Griekse Fetasalade

Om in griekse stemming te komen, hebben we voor u op PlusOnline een recept voor een smakelijke Griekse fatasalade. Lees verder.

Recept: Feta salade

Voor 4 personen
Missing media-item.
Een basisonderdeel van elke Griekse salade is marouli, ofwel bindsla, bij ons ook wel Romeinse bindsla genoemd: knapperig blad dat andere ingrediënten kan ‘dragen’ zonder in te storten. De Grieken noemen hun basissalade van bindsla marouló-salata. Met allerlei smakelijke toevoegingen erbij noemen ze hem ‘Greek salad’.

Ingredienten
• 1 flinke krop Romeinse bindsla, in fijne reepjes (of scheur de blaadjes) • 150 ml Griekse olijfolie, extra vergine • 2 eetlepels witte wijnazijn • 1 bosje gesnipperde lente-uitjes (5 tot 7 stengels) • 3 eetlepels fijngehakte dille • zout • versgemalen zwarte peper

Bereiding
Meng olie en azijn met wat zout en peper in een kom tot een lobbige dressing. Roer ui en dille erdoor, schep de bindsla erdoor en dien de salade direct op, zodat hij zijn knapperigheid behoudt.

Dit is het basisrecept voor de zogeheten marouló-salata.
Hiervan maakt u een echte Griekse salade met de volgende extra ingrediënten:
• 175 g Griekse feta, in nonchalante reepjes of brokjes
• 3 of 4 superrijpe, sappige tomaten, in plakken
• 8 Kalamáta-olijven
• enkele ringen van een rode ui • verse topjes oregano • extra olijfolie

Bereiding
Beleg de salade met feta, tomaten, olijven, ui en oregano en giet er nog een sliertje olie over.

TIP
Onmisbaar in een Griekse salade zijn de verrukkelijke Kalamáta-olijven: paars, puntig en fruitig! In Nederland zijn ze vaak te koop bij de (Turkse) groenteboer.
Auteur