Uw huis veilig achterlaten

De vakantieuittocht is in volle gang. Checklists voor op vakantie hebben veel mensen wel, maar denk ook aan het huis dat je achterlaat. Met een paar simpele maatregelen is de woning veilig en energiezuinig tijdens je vakantie, of je nu ver weg of dichtbij, lang of kort weggaat.19 punten om te checken.

1. Zeg het abonnement van de krant tijdelijk op of laat de krant doorsturen naar het vakantie-adres.

2. Vertel buren dat je op vakantie bent en laat eventueel een sleutel achter.

3. Laat de gordijnen open of vraag iemand ze regelmatig te sluiten en weer te openen.

4. Laat een brievenbus buiten de woning regelmatig legen en laat post achter de voordeur weghalen.

5. Plak een Ja/Nee- of Nee/Nee-sticker op de brievenbus.

6. Laat een bepakte auto of caravan niet langer dan nodig voor de deur of op de oprit staan.

7. Berg waardevolle spullen en geld goed op, bijvoorbeeld in een kluis.

Bekijk het aanbod van onze Plus reisspecialpartners

Ontdekken & Ontspannen is het thema van de voorjaars Reisspecial van Plus. Bekijk hier de aantrekkelijke reizen en uitstapjes die onze partners voor u hebben uitgekozen!

8. Zorg voor verlichting op donkere plaatsten rondom de woning, bijvoorbeeld door middel van een buitenlamp met bewegingsmelder of schemerschakelaar. Gebruik een spaarlamp of ledlamp om energie te besparen.

9. Zorg voor een goed beveiligde woning. Dat betekent: gecertificeerde sloten, gecertificeerd hang- en sluitwerk, dievenklauwen, anti-inbraakstrips, eventueel een alarmsysteem en andere beveiligingsmiddelen.

10. Berg ladders, trapjes en tuinsets op, zodat ze niet kunnen dienen als opstapje. Denk ook aan de afvalcontainer of vuilnisbak. Zet ze zo mogelijk in een schuur of garage.

11. Doe de koelkast uit met de deur op een kier om schimmels te weren.

12. Trek stekkers uit het stopcontact.

13. Stel eventueel een tijdklok in om ’s avonds een (spaar)lamp te laten aangaan. Nog beter is het om in verschillende vertrekken in huis op verschillende tijdstippen een lamp te laten branden.

14. Wees voorzichtig met rondbazuinen dat je op vakantie bent op sociale media.

15. In sommige gemeenten kun je aan de plaatselijke politie doorgeven wanneer je op vakantie gaat en wie de sleutel beheert. De woning wordt dan in de gebruikelijke surveillanceroute betrokken. Daarnaast kan de politie bij brand, inbraak of andere calamiteiten snel de sleutelhouder benaderen. De vakantiemelding moet uiterlijk één week voor vertrek bij de politie bekend zijn. De vakantieperiode moet minimaal zeven dagen duren. Deze service is niet landelijk. Informeer dus bij het plaatselijke politiekorps of je hiervan gebruik kunt maken.

16. Controleer of de knoppen van kookplaat of gasfornuis uitstaan. Sluit voor de zekerheid de gastoevoer af.

17. Zet de hoofdkraan uit.

18. Controleer of alle ramen en deuren dicht zijn. Denk daarbij ook aan wc-raampjes, ramen en deuren van het balkon, dakterras, de schuur, garage en kelder.

19. Laat geen sleutel aan de binnenkant van de deur zitten.

Fijne vakantie!