Eindeloos spelen op uw computer!

Puzzelen, ‘t brein trainen, kaarten... Even een spelletje doen op de computer is heel ontspannend. Je kunt in je eentje een potje patience spelen of een puzzel doen, maar nog leuker is de competitie met andere internetters aangaan. Er is keuze genoeg!

Individueel spelen
Op iedere computer zijn standaard spelletjes geïstalleerd. In Windows vind je ze onder Start > Alle programma’s > Ontspanning of  onder Start > Alle programma’s > Games. Kaartspellen als patience, hartenjagen en freecell kun je zo naar hartenlust tegen je computer spelen. Welke spellen precies op de computer staan, hangt af van de Windows-versie. Kijk op www.seniorweb.nl onder Spelletjes en dan Spellen van Windows om te zien hoe ze gespeeld moeten worden. En gaan ze vervelen, dan vind je op internet een keur aan online-spelletjes.

Vermaak bij Zylom

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Zylom biedt op zijn website een groot aantal spelletjes aan om online te spelen of te downloaden. Een download werkt een tijdje gratis, waarna je het spel tegen betaling kunt aanschaffen. Ga eens naar www.zylom.nl en klik op online spelen. Vervolgens kies je een categorie: kaartspellen, puzzels of bijvoorbeeld woordspellen. Klik dan het spel van je keuze aan. Na een paar reclamefilmpjes verschijnt deze in een nieuw venster. Inloggen hoeft niet, maar biedt wel de mogelijkheid om je scores te registreren.

Leuke games bij Plus
Ook bij Plus kun je leuke spelletjes spelen met tegenstanders van vlees en bloed. Je kunt kiezen uit o.a. klaverjassen, toepen, bingo, woordtornado (een Scrabble-variant) en nog veel meer. Klik hier en speel meteen een spel!

GamesKruiswoordraadsels en nog veel meer
Liefhebbers van woorden en cijfers kunnen hun hart ophalen: kruiswoordraadsels, woordzoekers, doorlopers en nog veel meer zijn te vinden op www.puzzelstad.nl. Op www.denksport.nl puzzels staan puzzels waarmee prijzen te winnen zijn. En www.pzzl.com plaatst elke dag een andere hersenkraker. Ook cryptogrammen zijn er op elk niveau. De Nederlandstalige grootste website op dit gebied is www.jasperscryptogrammensite.com. Daar vind je de cryptogrammen uit alle bladen en kun je hulp vragen aan andere internetters. Sudoku’s zijn te vinden en te printen op www.sudokunet.nl en www.sudokuweb.nl.

Je brein trainen op Neurocampus

Op www.neurocampus.nl kun je als ‘leerling’ breinoefeningen doen en puzzels maken. Ze zijn opgezet aan de hand van vier themapaviljoens, zoals Inzicht en Geheugen. Als je lang genoeg hebt geoefend, kun je ‘tentamen’ doen en je resultaten vergelijken met die van andere ‘studenten’. Elk trimester worden de oefeningen veranderd. Klik eens op Over Neurocampus. Daar krijg je uitleg over de achtergronden van de site en maak je een virtuele rondleiding.

Breintraining met Plus

Ook bij Plus kun je je brein trainen. Je kunt hier spellen spelen die geschikt voor alle cognitieve domeinen (geheugen, aandacht, ruimtelijk inzicht, taal en concentratie). Alle spellen zijn ontworpen door een team van neurologen en neurowetenschappers waardoor je als je regelmatig speelt, de conditie van je hersenen daadwerkelijk verbetert. Je kunt op de website zelfs hulp krijgen van een coach die je begeleid bij dit proces! Je kunt de PlusBreintrainer vinden op www.breintrainer.plusonline.nl.

Honderden digitale legpuzzels

Wie houdt van legpuzzels van foto’s moet eens een kijkje nemen op de site van Lies Smit: www.liessmit.nl. Klik in het linkermenu op Puzzels. Je vindt er honderden digitale legpuzzels van plaatjes uit heel de wereld. Alleen van Nederland zijn er al tientallen beschikbaar, verspreid over alle provincies. Standaard staan de puzzels ingesteld op 100 stukjes, maar via het menu op de site kun je dat aanpassen. Wie de Engelse taal enigszins machtig is, kan een kijkje nemen op www.jigzone.com. Hier kun je puzzels leggen, en ze van eigen foto’s zelf maken om ze met anderen te delen.

puzzelstukPuzzelwoordenboeken
De meeste puzzelaars vinden het handig om eens wat op te kunnen zoeken in een puzzelwoordenboek. Ook die zijn op internet te vinden.  Een professioneel opgezette site is www.woordenboek.nu, waar je woorden, anagrammen, synoniemen en dergelijke kunt vinden. Ook kun je woorden met ontbrekende letters intypen, waarna de site het goede puzzelwoord aanvult. Vergelijkbare functies biedt www.mijnwoordenboek.nl.

Spelen met andere internetters

Een heel andere ervaring dan spelletjes doen of puzzelen is in een digitale speelwereld de competitie aangaan met mede-internetters. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een goede internetverbinding, een computer en een e-mailadres. Het is aan te raden om voor internetspellen (en voor sommige andere diensten waarvoor je je moet registreren) niet je dagelijkse e-mailadres te gebruiken. Via diensten als Gmail en Live Hotmail kun je snel en gratis een webmailaccount aanmaken dat je alleen voor dit soort zaken gebruikt.

Tribal Wars: Macht in de middeleeuwen
Op www.tribalwars.nl speel je een strategisch spel dat in de middeleeuwen is gesitueerd. Je bouwt een dorp met behulp van grondstoffen, zet een leger op en gaat dan je macht uitbreiden door dorpen van andere spelers over te nemen. De digitale legers van de andere dorpen, geleid door je medespelers, proberen hetzelfde te doen.

duivelTorpia: Allianties sluiten
Ook Torpia is een groot rollenspel in een middeleeuwse setting. In dit spel kies je aan het begin of je Good (goede speler) wilt zijn of Evil (slechte speler). Goede spelers bouwen een bloeiende economie op met hun dorpen, slechte spelers bouwen strategische dorpen waarmee ze andere dorpen kunnen aanvallen om hun grondstoffen te roven. Meedoen kan via www.torpia.nl.

StepBridge: Dag en nacht kaarten

Onbeperkt bridgen kan via de populaire Nederlandse site www.stepbridge.nl. Je speelt er ook toernooien en kijkt mee bij andere StepBridgers. Er zijn wel kosten aan verbonden: het lidmaatschap van StepBridge bedraagt €35 per jaar voor leden van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Als je geen lid bent van de NBB, kost het lidmaatschap €55 per jaar en word je automatisch lid van de bond.

Farmville: 56 miljoen boeren

Met een Facebookaccount, kun je meedoen aan het populaire Farmville. Wereldwijd spelen 56 miljoen mensen dit spel. In Farmville beheer je een boerderij waar je allerlei gewassen zaait en oogst. Samenwerken met andere spelers is hierbij heel belangrijk. Een aanrader voor wie het Engels enigszins beheerst en van dit soort spellen houdt.

Lees ook de andere artikelen in onze special: Haal alles uit uw computer!

 

Auteur 
  • Redactie