Coronacrisis? Hun relatie werd juist sterker

Getty Images

De coronacrisis zette veel relaties onder druk. Maar voor deze twee stellen werkte het precies andersom. Ivo en Petra gingen versneld samenwonen en het huwelijk van Harriëtte en Ardie werd hechter, omdat ze eindelijk tijd voor elkaar hadden.

Harriëtte & Ardie

Harriëtte (50) en Ardie (52) van Helden zijn al dertig jaar samen. Door de lockdown brachten ze opeens véél meer tijd samen door dan voorheen. “Er kwam een rust over ons die we haast niet kenden.”

Ardie: “Voor de coronacrisis werkte ik als kok bijna elke avond en ook in het weekend was ik altijd weg.”

Harriëtte: “Ik heb juist een negen-tot-vijfbaan, ik organiseer de na- en omscholing in een ziekenhuis. Maandag was onze gezamenlijke vrije dag. Daarnaast hadden we nog één avond samen. Maar toen kwam corona…”

Ardie: “… en zat ik van het ene op het andere moment volledig thuis.”

Harriëtte: “Terwijl ik het juist veel drukker kreeg op mijn werk. Daardoor raakte ik erg overprikkeld, ­omdat ik bijvoorbeeld niet meer zo relaxed naar m’n eigen tv-­programma’s kon kijken als voorheen. Daar werd ik eerlijk ­gezegd loeichagrijnig van.”

Ardie: “Gelukkig kan ik veel van haar hebben, dus ik bleef er rustig onder. Om mijn eigen spanningen kwijt te raken ging ik veel koken, zodat ik Harriëtte kon verwennen als ze thuiskwam. Verder benadrukte ik dat ze vooral haar gang moest gaan.”

Harriëtte: “Het ging beter toen ik ­bewust nieuwe manieren van ­me-time vond. Anderhalf uur in bad liggen bijvoorbeeld. Daarna vond ik het dan heerlijk om naast ­Ardie op de bank te schuiven. Wat we ook veel deden, was schilderen. Tv uit, muziekje op, kaarsjes aan… Er kwam een rust over ons die we haast niet kenden.”

Ardie: “Ja, al die vrije tijd samen bleek eigenlijk een onverwacht ­cadeau. Ondanks de spanningen in de buitenwereld voelde het haast ­alsof we op vakantie waren. Dan ­hebben we het ook altijd heel goed, met z’n tweeën in onze eigen bubbel. Dit vonden we nu thuis terug. Ongekend.”

Harriëtte: “Wanneer we samen zaten te schilderen, voelde ik heel duidelijk dat ik maar weinig nodig heb om gelukkig te zijn. Voor ­corona rende ik vaak van hot naar her. Waarom eigenlijk, als deze rust me zo goed deed?”

Ardie: “Ik was toen overdag weer aan het werk, we maakten afhaalpakketten. Dat was prettig: zo had ik iets omhanden en hield ik de moed erin.”

Harriëtte: “Toch kon niet voor­komen worden dat Ardie een tijdje deels in de WW kwam. Dat was een klap voor hem. Ik ben toen meer uren gaan draaien in het ziekenhuis, zodat we er financieel niet zoveel op achteruitgingen.”

Ardie: “Dat is echt Harriëtte, ze is heel praktisch. Zo hielp ze mij mijn sombere momenten te overwinnen.”

Harriëtte: “Ardie wist mij op zijn beurt ook op te peppen. Hij had een tip gehoord van cabaretier Ruben Nicolai: laat je partner tijdens de pandemie elke dag een keer lachen. Die tip nam hij ter harte. Echt íedere dag kwam hij wel met iets grappigs. Als ik dan in de lach schoot, zei hij: ‘Yes, weer gelukt!’”

Ardie: “Zo zijn we de twee lockdowns heel goed doorgekomen. Ik kijk er met plezier en soms zelfs gemis op terug. Al ben ik natuurlijk erg blij dat ik nu weer lekker in de keuken sta.”

Harriëtte: “Inmiddels is ons bestaan weer redelijk normaal, maar ik leef stukken rustiger dan voorheen. En ik ben nóg blijer met Ardie: we zijn echt een team samen, dat heeft corona weer bewezen.”

Ardie: “Wat voor tegenslagen we ook te verduren krijgen, we redden het samen altijd wel weer.” 

Ivo & Petra

Ivo (57) en Petra (53) Lubbers gingen vanwege de lockdown versneld samenwonen. “Het is heerlijk. Alsof het nooit anders is geweest.”

Petra: “Een paar dagen voor de eerste lockdown kregen Ivo en ik het benauwd. In Italië en Frankrijk mochten mensen amper nog hun huis uit. Wat zou er hier gebeuren? Wij woonden 25 kilometer bij elkaar vandaan; wat als we elkaar straks niet meer konden zien?”

Ivo: “We waren op dat moment ­tweeënhalf jaar bij elkaar. Ik had ­Petra ontmoet bij een activiteitenclub voor singles. Ik wist meteen: dat is ’r. Maar ik wilde het zó goed aanpakken dat ik veel te voorzichtig was.”

Petra: “Hij deed dus helemaal niets! Toen ik stopte bij die club, stuurde ik hem daarom maar een berichtje.”

Ivo: “Vanaf toen was het dikke mik. En wat waren we blij met elkaar! Maar toen dreigde corona roet in het eten te gooien.”

Petra: “We woonden nog niet ­samen, omdat Ivo’s zoon nog bij hem ­inwoonde. Zo’n grote verandering, een nieuwe ‘stiefmoeder’, dat wilde ik die jongen niet aandoen. Maar door de dreigende lockdown besloot hij om bij zijn moeder te gaan wonen.”

Ivo: “En toen zeiden wij direct, één dag voordat alle cafés dichtgingen: ‘Zullen wij dan ook maar?’ Dat was op zaterdag 14 maart. Dinsdag ­woonde ze al bij me in!”

Petra: “Binnen de kortste keren was ik over. Maar toen dook er nóg een probleem op.”

Ivo: “Petra zou pas na twee jaar op mijn huurcontract bijgeschreven ­mogen worden. Als ik tegen een boom zou rijden, zou zij dus uit ons huis worden gezet. Tenzij we zouden trouwen. ‘Dan doen we dat toch?’, zeiden we tegen elkaar.”

Petra: “Het was het meest onroman­tische aanzoek dat je maar kunt ­verzinnen, maar wel gemeend. Want dat we samen verder wilden, dat ­wisten we heel zeker.”

Ivo: “Ik ben eerder getrouwd geweest en ik had altijd gezegd: dat hoeft van mij niet meer. Maar ik wist dat ik deze fantastische vrouw nooit meer wilde laten gaan.”

Petra: “We trouwden midden in de lockdown. Heel simpel, met z’n tweeën en alleen mijn dochter en schoonzoon als getuigen. We gingen erheen op de e-bike. Mijn accu was leeg, dus Ivo heeft mij de hele weg geduwd.”

Ivo: “Om het te vieren zijn we na afloop naar een privé-wellnessresort gegaan. Met bubbelbad, sauna en champagne. Dat kon je per uur huren en het woord ‘discretie’ viel verdacht vaak. Waarschijnlijk was het een soort peeskamer. Maar het was erg leuk, ik had onze huwelijksdag niet anders willen vieren.”

Petra: “Hierna hebben we driemaal een poging tot een huwelijksreis ­gedaan, maar dat liep telkens mis.”

Ivo: “Dat gebeurt vaak bij ons, maar we kunnen er samen om lachen. Het is heerlijk tussen ons. Alsof het nooit anders is geweest.”

Meer weten over het geheim van een goede relatie? www.plusonline.nl/relatieharmonie

Auteur 
  • Lydia van der Weide