Vreemdgaan, overleeft je relatie dit?

Tips om je relatie te redden

Getty Images

Je partner is vreemdgegaan en jij voelt je machteloos en boos. Het vertrouwen is geschaad. Alhoewel veel relaties sneuvelen na overspel, is het ook goed mogelijk je relatie te redden...

Opbiechten

Allereerst dient het overspel eerlijk opgebiecht te worden door je partner. Verwacht niet dat hij/zij in detail treedt, dat is nergens voor nodig. Het gaat om het opbiechten zelf, het eerlijk zijn.

Open staan

Als jij bedrogen bent door je partner en je wilt je relatie toch nog een kans geven, sta daar dan ook echt voor open. Hoe moeilijk dit ook is. Bedenk dat jullie relatie wellicht sterker zal worden dan voorheen. Immers, door pijn en verdriet leer je elkaar beter kennen.

Gevoelens delen

Schuldgevoels en angst om elkaar te verliezen spelen vaak een grote rol. Deze gevoelens zouden ervoor kunnen zorgen dat jullie elkaar te voorzichtig benaderen. Oftewel, dat je niet eerlijk durft te zeggen wat er in je omgaat. Maar juist dan gaat het mis!

Ben je bedrogen, dan heb je het recht je angsten en boosheid te uiten. Je partner dient dit ook te accepteren. Wil je samen opnieuw beginnen, dan moeten alle gevoelens en frustraties eruit.

Vind je dit toch moeilijk? Spreek dan met elkaar af dat jullie om beurten vertellen wat je dwars zit, zonder dat je elkaar onderbreekt. Dat schept ruimte. Uiteindelijk zul je merken dat het uiten van gevoelens zorgt voor een nieuwe intimiteit. Immers, je deelt 'nieuwe' gevoelens.

Tijd vrijmaken

Na overspel is het belangrijk dat jullie tijd voor elkaar vrijmaken. Wat vind je leuk om samen te doen? Naar de sauna gaan, samen een film kijken, romantisch uit eten? Doen! Je mag van je partner verwachten dat hij/zij je wat extra aandacht geeft.

Bespreek de taakverdeling

In de loop der jaren is er vast en zeker een taakverdeling in jullie relatie geslopen. Bespreek deze taakverdeling. Voelen jullie je daar nog wel gelukkig bij of wil je er verandering in brengen?

Waarom zou jij altijd de weekendboodschappen moeten doen? Misschien vind jij het wel veel leuker om elke dag de hond uit te laten, iets wat je partner tot nu toe gedaan heeft.

Praten en nog eens praten

Het allerbelangrijkste is natuurlijk communiceren. Vertel je partner als iets je stoort. Niet na een paar dagen, maar zo snel mogelijk. Probeer er ook samen over te praten waarom het is misgegaan tussen jullie. Bespreek ook je seksuele verlangens én angsten.

Relatietherapie

Willen jullie de relatie echt een nieuwe kans geven, maar kom je er samen niet uit? Overweeg dan relatietherapie. Een onafhankelijk persoon kan jullie wellicht verder helpen.

Bedenk wel dat een relatietherapeut niet de persoon is die eindelijk eens haarfijn aan je partner zal uitleggen wat hij/zij verkeerd heeft gedaan. Dat is niet de insteek. Voor een goede relatie zijn twee mensen nodig, dus ook jij blijft niet buiten schot.

Hoe trouw ben jij? Doe de test!

Auteur