Kom van uw bindingsangst af

Gun uw relatie de tijd

Getty Images

Krijgt u het van het woord 'relatie' al benauwd? Maakt u het uit zodra uw partner over samenwonen begint of piekert u er zelfs niet over om op iemand af te stappen?

Stel dat u het van het woord 'relatie' al benauwd krijgt. U maakt het uit zodra uw partner over samenwonen begint of u piekert er zelfs niet over om op iemand af te stappen. Hoe gaat u om met bindingsangst van uzelf of uw partner?

Kwetsbaar

Bindingsangst is het gevoel dat uw vrijheid verdwijnt als u een relatie aangaat. Uw partner mag nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt, kapt u de relatie af. Dat is namelijk het moment dat u zich kwetsbaar voelt.

Bindingsangst en verlatingsangst hebben veel met elkaar te maken. Mensen met verlatingsangst zijn eigenlijk bang om zich te binden en mensen met bindingsangst vrezen juist dat ze verlaten worden. Ook worden beide angsten groter naarmate de relatie intiemer is.

Geen smoesje

Bindingsangst wordt vaak als smoesje gebruikt om een relatie uit te maken. Toch is het een bestaande psychische stoornis, die ontstaat vanuit onbewuste en niet verwerkte emoties. Zaken die een rol kunnen spelen zijn onzekerheid en een pijnlijk verleden. Misschien heeft u weinig genegenheid van uw ouders ontvangen. Of iemand die je dierbaar was, heeft ooit uw vertrouwen geschonden. Bewust of onbewust probeert u nieuwe pijn te vermijden.

Tijdelijk of structureel?

Iedereen heeft wel eens last van een lichte bindingsangst. Twijfels over een relatie en de stappen die u daarin zet, zijn natuurlijk heel normaal. Maar soms wordt de angst structureel en overheersend. Wees eerlijk tegen uzelf en kijk in hoeverre de volgende stellingen voor u gelden:

  • Ik wil wel een vaste relatie, maar ik kom niet verder dan kortstondige liefdes. Na een paar weken slaat altijd de twijfel over mijn nieuwe partner toe. En dan begin ik mijn leven als single te missen.
  • Ik vraag me altijd af of het wel de ware is. Misschien loop ik wel wat beters mis.
  • Mijn partners waren allemaal te makkelijk. Ik wil meer spanning!
  • Ik maak het uit als mijn partner teveel aandacht vraagt.
  • Op vakantie gaan samen met mijn partner? Ja dááág! Ik ga veel liever met vrienden.
  • Ik wil niet praten over samenwonen of kinderen krijgen. Dat ligt nog zover in de toekomst.
  • Ik val altijd op mensen die geen interesse hebben in een vaste relatie.

Herkent u veel in deze stellingen? Dan is er een grote kans dat u last hebt van bindingsangst.

Ook vrouwen

Bindingsangst wordt meestal afgedaan als een probleem waar veel mannen last van hebben. Psycholoog Henk Noort denkt hier anders over. Uit zijn boek 'Wat mannen echt willen' blijkt juist dat meer mannen een vaste relatie willen dan vrouwen. Alleen noemen vrouwen het vaak 'bindingsangst' als een man niet gelukkig is met de relatie, maar daar nauwelijks over praat. Dat betekent niet dat ze last hebben van een psychische stoornis, maar dat ze zich emotioneel anders uiten dan een vrouw. Maar dit zal wel veranderen, meent Noort, nu steeds meer mannen bezig zijn om hun EQ te ontwikkelen.

Als uw partner last heeft van bindingsangst, probeert hij of zij voortdurend afstand te scheppen. Het vergt veel energie en geduld van beide kanten om daar verandering in te brengen. Er is alleen kans op en gezonde en hechte relatie als beide partners de bindingsangst erkennen en er ook wat aan doet. U kunt elkaar daarin zo veel mogelijk steunen. Toch zult u allebei moeten aanvaarden dat er altijd een zekere afstand blijft.

Zorg dat u nooit uw zelfrespect verliest. U heeft het recht om net zoveel liefde te ontvangen als u geeft. Bedenk wel dat iedereen liefde geeft op zijn eigen manier. Probeer een balans te vinden tussen geven en nemen. Blijft de bindingsangst ondanks al jullie inspanningen bestaan, dan komt er een moment dat u de relatie moet beëindigen.

Oplossingen

Accepteer niet zomaar uw bindingsangst hebt. Als u zichzelf aanpraat dat het gewoonweg bij u hoort, komt u er ook nooit vanaf. Probeer met de volgende tips om de werkelijke oorzaak van uw bindingsangst te achterhalen:

  • Praat. Binding is geen kwestie van magie, maar van goed overleg. Door gesprekken te voeren over uw relatie, voorkomt u misverstanden en spanning.
  • Gun uzelf de tijd om naar een relatie toe te groeien.
  • Zoek niet naar de perfecte partner. Twijfelen over de beste keuze is funest voor uw relatie. Probeer u eerst oprecht te binden. Als u na verloop van tijd denkt dat jullie toch niet bij elkaar passen, heeft u pas het recht om het uit te maken.

Als u er zelf niet goed uitkomt, kan een psycholoog uitkomst bieden. Samen leert u valse overtuigingen of weggestopte pijn onder ogen zien. Als u de oorzaak kent, kunt u aan oplossingen werken.

Auteur