Hoe houd je je relatie goed?

Lessen over de ware liefde

Getty Images

Je bevindt je in de zevende hemel als je net getrouwd bent of samenwoont. Maar al binnen enkele weken word je met je neus op de feiten gedrukt. Ineens besef je dat een relatie niet altijd even romantisch is. Daar schrik je van. Wat nu? Word wakker en leer hoe intens en krachtig ware liefde kan zijn.

Les 1: Ontwaak uit je droom

Als je trouwt of gaat samenwonen, ben je er heilig van overtuigd dat jullie eeuwig gelukkig zullen zijn. Maar op een dag word je wakker naast je partner en denkt: is dit het nou? Omdat je veel bij elkaar bent, wordt je relatie elke dag op de proef gesteld. Soms wil je hard wegrennen. Dat maakt je weer teleurgesteld en verdrietig.

Heb je je echt in je partner vergist? Nee, want het ligt niet aan hem, maar aan jou. Je dacht altijd met je partner op een roze wolk te kunnen zitten. Niets is minder waar. Een relatie is een pad waarop je zowel opwinding als verveling vindt. Laat het beeld van de prins op het witte paard los! Pas dan besef je hoe intens en krachtig je relatie is.

Les 2: Werk hard aan je relatie

"Je moet werken aan je relatie", wordt vaak gezegd. In je naïviteit denk je dat mensen bedoelen dat je bijvoorbeeld geduldig moet zijn als je partner de toiletbril niet naar beneden doet. Was het maar zo gemakkelijk...

Mensen zitten gecompliceerd in elkaar. Partners moeten elkaar écht leren kennen. Trouwen of gaan samenwonen betekent niet dat je alles al van elkaar weet. Een relatie is een proces waarin je samen de juiste weg moet vinden.

Les 3: Wees niet bang om met ruzie te gaan slapen

"Ga nooit kwaad slapen", wordt vaak geadviseerd. Maar zo zit het echte leven niet in elkaar. Ga slapen als jullie er niet uit komen. Vooral een vrouw is er op 'getraind' het goed te moeten maken. Maar het is veel belangrijker dat je rustig wordt en alles in perspectief kunt zien. Pas dan kom je erachter wat de echte oorzaak van je verdriet of kwaadheid is.

Misschien blijkt dat je boosheid over de volle vuilnisbak eigenlijk te maken heeft met het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt. Dat is waar je dan de volgende dag in alle rust over kunt praten.

Les 4: Word niet ongerust als jullie even geen seks hebben

Ook een man heeft soms geen zin in seks. Misschien is het druk geweest op het werk en wil je partner gewoon lekker slapen. Als dat zo is, wil dit niet zeggen dat jullie nooit meer seks zullen hebben of dat je niet belangrijk voor je partner bent. 

Hou jezelf niet voor de gek. Niemand 'doet' het zo vaak als wordt beweerd. Maak je niet druk in een seksloze periode. Het is veel belangrijker dat jullie elkaar aandacht geven door bijvoorbeeld te knuffelen. Zo blijf je met elkaar verbonden.

Les 5: Haal niet altijd je gelijk

Je gelijk halen is minder belangrijk dan er samen uit komen. Blijf je bij je standpunt, dan doet dit je relatie meer kwaad dan goed. De verbondenheid wordt immers minder.

Besef dat ook je partner altijd denkt dat zijn mening de juiste is. Maar bij een meningsverschil bestaat er geen goed en slecht. Hoe meer je je partner leert kennen en waarderen om wie hij is, hoe meer respect je voor hem krijgt.

Dit wil niet zeggen dat je het altijd met de ander eens moet zijn. Maar vraag je partner om zijn standpunt en luister. Daarna zal je partner ook veel gemakkelijker open staan voor jouw mening.

Les 6: Besef dat je best eens ruzie mag hebben

Ook in een goede relatie heb je weleens een conflict. Het is juist goed af en toe een fikse ruzie te hebben. In een ruzie daag je je partner namelijk uit jou en jullie relatie beter te begrijpen. Af en toe kwaad zijn op elkaar, maakt jullie alleen maar sterker.

Les 7: Realiseer je dat je alleen jezelf kunt veranderen

Het is een illusie dat je je partner kunt veranderen in de perfecte man. Hoeveel pogingen je ook onderneemt, het enige resultaat is dat het jou veel energie kost. Het is namelijk onmogelijk een volwassene te veranderen. Realiseer je dat het veel gemakkelijker is jouw reactie op je partner te veranderen.

Les 8: Zie je angsten en onzekerheden onder ogen

Misschien voel je je soms onzeker in je relatie, vertrouw je je partner niet helemaal. Zelfs als hij je, zoals beloofd, op een bepaald tijdstip belt. Je blijft onrustig en angstig. Klopt alles wel?

Kijk eens goed naar jezelf. Misschien heb je wel een afstandelijke vader en een moeder met een sterke wil en projecteer je bepaalde gevoelens die je hebt over deze relatie op je eigen partner.

Besef dat de diepste frustraties in je relatie je een kans geven jezelf beter te leren kennen. Dit komt alleen maar ten goede aan je relatie!

Auteur