Net getest: Anodyne, shirt tegen rug- en nekpijn

Houdingcorrigerende kleding, hoe werkt dat?

Na een dag computerwerk heb ik vaak last van een stijve nek. Ook mijn schouders en rug voelen niet altijd even soepel, want ik zit nu eenmaal veel te veel. Toen we een mailtje kregen van Anodyne dat we hun producten mochten proberen, was ik dan ook meteen nieuwsgierig. Hun houdingcorrigerende T-shirt zou ervoor zorgen dat je beter zit en dus minder klachten ervaart. Werkt dat een beetje?

De kleding van Anodyne is geïnspireerd op kinesiotape, dat gekleurde, elastische tape dat je misschien wel kent van de fysiotherapeut. Alleen hoef je het nu niet op je lichaam te (laten) plakken, maar zit het als het ware verwerkt in shirts en sportbh's. Anodyne noemt dit speciale 'neurobanden': in de stof zitten stevige panelen die ervoor zorgen dat je automatisch een goede houding aanneemt. Sommige spiergroepen worden actiever, andere ontspannen juist. Met als resultaat minder nek-, schouder- en rugpijn.

Strak shirt

Na het doorgeven van mijn lengte, gewicht en borstomtrek (de maat luistert kennelijk nogal nauw, omdat de kleding heel goed moet aansluiten op je huid) kreeg ik een 'Posture Shirt 2.0' opgestuurd. Ik schrok op het eerste gezicht een beetje van de maat van het shirtje: het oogde ieniemienie! Daar zou ik mezelf nooit ingewurmd krijgen... Maar het shirt bleek van heel elastische stof en jawel, het zat heel strak, maar paste precies. Wat de kwaliteit betreft ziet het shirt er heel solide uit.

In het begin moet je volgens Anodyne even wennen aan het shirt en mag je het 30-60 minuten dragen. Is je lichaam er na een week aan gewend, dan kun je het de hele dag aan, tijdens alles wat je doet.

Schouders laag!

De verstevigde panelen en banden in het shirt trekken meteen je schouders wat naar beneden en naar achteren. Precies zoals de fysiotherapeut me altijd opdraagt te doen (schouders laag!), maar wat je in de loop van de dag nogal eens vergeet. Na een paar minuten voelde ik het shirt niet meer, maar merkte ik wel dat het gewoon heel lekker zat. Het is ideaal om achter de computer voortdurend in de juiste houding geduwd te worden.

Het enige nadeel vond ik dat het shirt best warm aanvoelt. Ik vind het wat al te nauwsluitend en sportief om het zo naar mijn werk te dragen, het moet als extra laagje onder andere bovenkleding. Voor in de zomer kortom te benauwd, maar in de winter ga ik het shirt zeker nog door de dag heen dragen.

Fijn sportshirt

Het shirt is gemaakt van sneldrogende synthetische stof, een soort sportkledingmateriaal. Aangezien ik tijdens het hardlopen ook regelmatig mijn schouders te hoog optrek en soms last krijg van een vermoeide, zeurende rug, besloot ik het shirt daarom ook tijdens het rennen te testen. Met sporten zit het heerlijk! Het lijkt alsof ik net iets meer rechtop loopt met het shirt aan. Na een tijdje onderweg heb ik soms de neiging om wat voorover te gaan hangen, maar door de banden word je echt een beetje overeind gehouden.

Conclusie

Volgens Anodyne merk je meteen een verschil in lichaamshouding. Dat kan ik zeker beamen. Het grootste effect zou je merken na 60 tot 90 dagen, omdat je lichaam dan geleerd heeft om zelf de goede houding vast te houden. Aangezien ik het shirt wat te warm en sportief vind voor de hele dag, draag ik het voornamelijk met hardlopen en thuis, dus ik vind het moeilijk te zeggen of het effect op de lange termijn heel anders zit. (Daarnaast moet het shirt natuurlijk ook regelmatig in de was, dus ik kan het niet constant dragen).

Het shirt is best prijzig, het kost namelijk 109 euro. Je mag het wel twee weken proberen en retour sturen als het toch niet bevalt. Anodyne geeft aan dat de producten niet gegarandeerd bij iedereen werken omdat ieder mens nu eenmaal anders is. Maar slechts 1 op de 25 klanten stuurt het shirt terug. Kortom, als je vaak last hebt van je rug, schouders of je nek, is het misschien wel de investering waard.

Het Posture Shirt kun je voor 109 euro bestellen in de webshop van Anodyne. Er zijn verschillende varianten, zoals een heren- en damesmodel en een versie met een rits. Wij mochten het Women's Posture Shirt 2.0 gratis testen.