Net getest: zit-stabureau van FlexiSpot

Ergonomisch werken aan een mooi bureau

lexispot-bureau
Getty Images

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het (deels) thuiswerken is ingeburgerd. Die thuiswerkplek is dus een blijvertje. Het is alleen wel zo fijn én belangrijk voor je gezondheid dat die plek ergonomisch is ingericht. Bijvoorbeeld met een zit-stabureau. Gezondheidsnet testte zo'n bureau voor je uit.

Het bureau dat ik mag testen is van het Duitse kantoormeubelbedrijf FlexiSpot en is type E8. Meteen bij het uitkiezen van de kleuren en materialen ben ik al enthousiast. Er zijn namelijk veel opties waar je uit kunt kiezen: van een simpel wit frame tot een tafelblad van kersenhout. Ik heb gekozen voor een zwart frame met als blad ebbenhout, wat er mooi en stijlvol uitziet op onze zolderkamer.

Naast dat het bureau mooi is, is hij ook nog eens makkelijk in elkaar te zetten. Alle onderdelen zijn genummerd en de handleiding is heel duidelijk. Daarnaast is alles goed ingepakt, zodat de kans op beschadiging heel klein is. Fijn!

Eenvoudig in gebruik

Zodra hij in elkaar is, valt het me op hoe eenvoudig hij in gebruik is. Met het bedieningspaneel zet je de tafel met één druk op de knop in zit- of stastand. Je gebruikt daarvoor de pijl omhoog of omlaag. Als je eenmaal de juiste hoogtes hebt gevonden, dan kun je ze met de M-knop opslaan. De volgende keer hoef je daar dus niet meer over na te denken. Je kunt zit- en stahoudingen - vanaf 60 tot 125 centimeter - zelfs voor twee personen instellen. Dus als je partner ook af en toe aan het bureau wil werken, is dat geen probleem.

Heb je een kind rondlopen dat de knopjes iets te leuk vindt? Dan druk je de M-knop weer in en houd je deze vijf seconden vast. Het bedieningspaneel is nu vergrendeld. Dat is handig en belangrijk, want je kunt de tafel slechts twee minuten achtereen van positie veranderen. Daarna moet hij zeker 18 minuten in die positie blijven.

Wat ik ook fijn vind, is dat het bureau voorzien is van een automatisch stopsysteem. Gaat het bureau bijvoorbeeld naar beneden om in zitstand te gaan en er staat een kastje in de weg, dan stopt hij automatisch en gaat hij weer terug naar de stastand. Daarvan zijn er drie gevoeligheidsniveaus: één, twee en drie. Ik heb deze functie nog niet getest - ik hoop hem ook nooit nodig te hebben - maar bij het hoogste niveau zou het bureau sneller moeten reageren dan bij het laagste niveau.

Ergonomisch

Leuk al die functies, maar het belangrijkste vind ik toch dat je er goed en op een ergonomische manier aan kunt werken. En dat is zeker het geval! Als je net als ik kantoorbenen hebt en dus niet gewend bent om lang te staan, dan is het eerst wel even wennen. Daarom wordt het ook aangeraden om het staan langzaam op te bouwen. Dat doe ik nu ook: ik sta elke werkdag in ieder geval een uurtje achter het bureau. Hopelijk lukt het me om dit op te bouwen tot twee uur en wie weet, een hele middag. Ik kies ervoor om na de lunch te staan om de bekende middagdip tegen te gaan. Dat lijkt te werken, want ik voel me toch langer alert als ik sta dan wanneer ik zit. Ideaal!

Kortom: ik ben heel blij dat ik het bureau heb mogen testen, want ik ben productiever en ik werk ook nog eens aan mijn gezondheid. Bovendien is het een mooi, veilig én ergonomisch bureau dat perfect op onze zolderkamer past.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met FlexiSpot: een kantoormeubelbedrijf in Duitsland dat innovatieve oplossingen voor werkplekmeubilair biedt. Met magazijnen verspreid over heel de wereld, waaronder dertien in Amerika, kunnen ze overal snel en gemakkelijk leveren. Naast bureaus biedt het bedrijf ook andere mooie, ergomische producten als een fietsstoel en laptopstandaard.