9 vragen over lage rugpijn

Hernia, ischias of spit?

Veel mensen denken bij rugpijn juist het tegenovergestelde, maar het beste is om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet. Plus Gezondheid behandelt 9 vragen over lage rugpijn.

Wat is spit?

Pijn die plotseling in de onderrug of bilstreek schiet. De naam van die pijn is afgeleid van het woord spit, dat puntige ijzeren staaf betekent. Vroeger geloofde men namelijk dat spit het gevolg was van een pijlschot van kwaadaardige wezens.

Wat is ischias?

Ook met ischias wordt lage rugpijn aangeduid. Oorspronkelijk bedoelde men er alleen pijn aan de ischiaszenuw mee. Deze zenuw verlaat het ruggenmerg net boven de billen en loopt via de bil naar het been. De stekende, soms zeurende pijn neemt dezelfde route als de zenuw. Vaak is slechts één been getroffen. Pijn aan de ischiaszenuw wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking die de zenuw irriteert of door een hernia.

Wat is een hernia?

Bij een hernia puilt de tussenwervelschijf van de wervelkolom uit. Door kleine beschadigingen is de schijf vervormd, waardoor hij niet meer netjes tussen de wervels ligt. Bijna altijd gebeurt dit uitpuilen in de lage rug. Door een uitstulpende tussenwervelschijf kunnen zenuwen bekneld raken. Dit geeft pijn in de rug en straalt als pijn, een verdovend gevoel of krachtsverlies uit naar één been, soms naar twee benen.

Hoe weet u welke soort rugpijn u heeft?

Dat is heel lastig uit te maken, ook voor artsen. Het is vaak niet goed te onderscheiden of de rugpijn in de spieren, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijf of in het bot zit. Een röntgenfoto of MRI-scan helpt heel weinig, want ook bij mensen zonder rugklachten vindt men afwijkingen. Daardoor is het vaak lastig om te zeggen of een hernia die u ziet, ook écht de oorzaak van de pijn is. 

Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

Slechts bij 1 tot 5 procent van de mensen met lage rugpijn is een specifieke oorzaak aan te wijzen. Meestal is dat een hernia of een inzakking van een wervel. Bij de overige mensen met klachten is niet echt een oorzaak te vinden. Mogelijk hebben zij rugpijn door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.

Wanneer moet u naar de huisarts?

Het is zinvol om naar de huisarts te gaan wanneer de pijn zo heftig is dat je niet kunt staan, zitten of liggen, of wanneer het in de loop van enkele dagen steeds erger wordt. Ga zeker naar de huisarts als je minder kracht of gevoel hebt in een been of de pijn uitstraalt tot onder de knie.

Wat kunt u doen aan acute lage rugpijn?

In de meeste gevallen: blijf zoveel mogelijk in beweging, ook wanneer het pijn doet. Als bewegen niet lukt, dan wordt een of twee dagen bedrust aanbevolen, bij ernstige pijn een paar dagen langer. Medicijnen of fysiotherapie kunnen het herstel helaas niet echt versnellen. Pijnstillers zijn prettig om de pijn te verdrijven. Paracetamol is de eerste keus. Tweede keus zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen. Medicijnen die de rugspieren verslappen, hebben geen zin. Indien de oorzaak van de lage rugpijn een hardnekkige hernia is, kan een operatie volgen. De kans op succes is daarmee 60 tot 90 procent.

Hoe snel gaat het over?

De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Wel kunnen de klachten soms terugkomen. Wie rust heeft moeten houden, herstelt langzamer want de spieren zijn verslapt. Ook krachtverlies en een verdovend gevoel in het been kunnen nog lang blijven bestaan.

Hoe kunt u lage rugpijn voorkomen?

Honderd procent te voorkomen is een aanval van lage rugpijn niet. De kans erop wordt wel kleiner door de spieren te versterken. Dat kan door veel beweging te nemen, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Aparte rug- en buikspieroefeningen bieden mogelijk extra bescherming. Voor mensen die fysiek zwaar werk doen, is het belangrijk om til- en draaibewegingen goed uit te voeren.

Trefwoorden:

23 Comments

Door Marie de Jonge (niet gecontroleerd) op di, 9-10-2018 - 15:25

Mijn man heeft ook al een aantal weken last van zijn onderrug. Toch vinden wij het maar moelijk om uit te vinden wat voor een rugpijn hij heeft. Morgen gaan we naar de dokter en hopen we meer duidelijkheid te krijgen. Hopelijk is deze pijn maar tijdelijk! https://www.fysiotherapie-vis.nl/rugpijn

Door Ien Kalisvaart (niet gecontroleerd) op vr, 27-1-2017 - 12:09

wat kan ik doen aan Scoliose?
mijn rugwervel groeit scheef uit en volgens de arts is daar weinig aan te doen, moet in een GIPS-CORSET.
ben ook bij de FYSIO geweest maar die kan ook niets doen.
ik ben 80 jaar.

Door peter (niet gecontroleerd) op do, 26-1-2017 - 20:15

https://www.youtube.com/watch?v=B9rpIHcyDo4
Uitstekende oefeningen van Glen, fysiotherapeut bij het rugcentrum in Roermond hebben me van mijn klachten af geholpen

Door Marjan engelsbel (niet gecontroleerd) op wo, 22-6-2016 - 19:46

Ook ik rugpijn en vreselijke pijn in de benen tot aan mijn kuiten, foto's wijzen uit dat het slijtage is van de tussen wervelsschuiven in de onderrug,ga nu naar de pijnbestrijding, lang geleden ook gehad had goed geholpen.Is een verdoving die ze via een hole naald op de plaats van de pijn brengen met behulp van röntgenstralen, pijnlijk....

Door Marion van Wijn... (niet gecontroleerd) op wo, 22-6-2016 - 11:52

Door erge onderrug pijn,gediagnosticeerd als stenose,slikte ik diclophenac en smeerde voltaren tegen de pijn. Nu extra medicatie door te hoge bloeddruk veroorzaakt door de pijnstillers.

Door CorVs (niet gecontroleerd) op ma, 16-5-2016 - 12:06

Ja, last gehad van simvastatine, na 7 jaar gebruik. Ik werd stijf in de heupen. Nu heb ik een andere soort simvastatine:'Crestor'Robustatine. En nog geen klachten. De apotheek probeert je een goedkoopmiddel te geven, maar laat de cardioloog dan een verklaring erbij doen naar de apotheek..

Door B. Meijer (niet gecontroleerd) op wo, 6-1-2016 - 17:00

Ook ik had lage rugpijn met mijn pijn in mijn beide kuiten.Na op advies van mijn fysiotherapeut naar een neuroloog geweest. Een MRI gemaakt en ik had een lumbaal kanaal stenose (vernauwing tussen de wervels waardoor zenuwen klem komen) tussen mijn 4 en 5e ruggewervel. Heel pijnlijke geschiedenis. Ben inmiddels geopereerd en van mijn klachten af alleen moet ik nu afkikken van de morfine die ik lang heb moeten gebruiken.

Door Y.D. (niet gecontroleerd) op do, 18-6-2015 - 12:33

Ik ben 52 en heb een zware baan in de zorg. Ik fiets altijd naar mijn werk en sport 2x per week in de sportschool tot dat ik het niet meer kon vanwege lage rugpijn. Na vele omzwervingen ben ik bij de Fysiotherapeut er achter gekomen dat ik tijdens het tillen en andere bewegingen die ik maakte mijn buikspieren niet aanspande omdat die mijn rug kunnen ontzien doordat ze de rug ondersteunen ipv belasten. Het was een openbaring voor mij. Zoiets simpels en daar zo`n verstrekkende gevolgen van kunnen hebben. Doordat ze bij de Fysio zeiden wat ik moest voelen en precies waar zijn mij vele problemen in de toekomst bespaard gebleven.

Door W.Wolfslag (niet gecontroleerd) op do, 18-6-2015 - 09:58

heb sints een week ook spit, krijg therapie, en de pijn zit links, maar heb ook een 2de ruggewervelverzakking die zit rechts! En inderdaad de pijn straalt naar de knie, ben benieuwd hoe het verder gaat! maar kan het zolang duren 4 tot 6 weken! En heb steunzolen misschien moeten die ook vernieuwt worden, hou het in de gaten! Vr gr W wolfslag!

Door Ansell (niet gecontroleerd) op do, 18-6-2015 - 09:42

Wat ik niet lees is; dat het misschien noodzakelijk is om een nieuwe matras aan te schaffen. Nadat ik het spit had, ben ik eens gaan nadenken over mijn matras. Iedere morgen stond ik gebroken op. Heb nu een nieuwe matras gekocht. De eerste morgen stond ik al meteen recht op. Een kuil in je matras is funest ook voor je darmen.