De moderne fietser

Getty Images

Even online om het weerbericht te checken, een belletje dat u onderweg bent, een sms’je om te melden u wat later bent; we zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. En wat te denken van onze manier van reizen? We kunnen toch allang niet meer zonder de navigatie van TomTom en aanverwanten? Maar straks zit u op uw fiets, misschien wel alleen, en in the middle of nowhere. Wat heeft u dan aan al die moderne techniek?

‘Hallo, met…’

Laten we beginnen met uw mobiele telefoon. Misschien heeft u een ‘gewoon’ toestel, misschien heeft u een smartphone waarmee u ook internet en foto’s en filmpjes maakt. In het eerste geval moet u vooral letten op uw bel- en sms-kosten, want die lopen in het buitenland flink op. Vraag uw telefoonprovider hoe het zit met de kosten voor bellen en sms’en in het buitenland. Grote telecomaanbieders als KPN, T-Mobile en Vodafone hebben speciale belbundels voor het buitenland en het kan zeker de moeite lonen zo’n bundel voor de tijd van uw pelgrimstocht in te stellen.

Een andere manier om goedkoop te bellen is natuurlijk Skype, oftewel gratis bellen via internet. Skype is een gratis te downloaden en zeer gebruiksvriendelijk programma voor smartphones en computers. Om ermee te kunnen bellen heeft u wel een wifi-verbinding nodig. Veel campings en hotels bieden dat aan aan hun gasten, maar vraag van tevoren wel even of daar nog kosten aan zijn verbonden.

‘U heeft vijftig nieuwe berichten’

Internet, het kwam al even voorbij. De meeste mensen die wat langer van huis zijn, vinden het prettig af en toe e-mail te checken en even wat nieuws te lezen. Dat is geen probleem: u zult zien dat er in veel hotels en campings een PC met internetaansluiting staat. Daarnaast zijn er steeds internetcafés; ook een prima optie om de mail even door te lopen. Overigens zal de internetverbinding niet zo snel zijn als u thuis gewend bent – even een serie foto’s doorsturen naar Nederland is er meestal niet bij.

Wanneer u een smartphone heeft, gebruikt u deze waarschijnlijk ook voor internet. Pas daar in het buitenland echter mee op, want voor u het weet, wacht u thuis een enorme rekening. In de instellingen van uw smartphone kunt u ‘mobiele data’ uitschakelen. Doe dat voor u de grens passeert, dan weet u zeker dat u niet per ongeluk online gaat.

‘Bij de volgende kruising rechtsaf’

Fietsnavigatiesystemen worden steeds populairder, maar kunt u er ook mee naar Santiago de Compostela fietsen? Jazeker, de fietsroute naar Santiago de Compostela is online te vinden en in ieder fietsnavigatiesysteem in te laden. Punt van aandacht is of u al ervaring heeft met fietsen met navigatie. Is dat niet het geval, maar wilt u wel met GPS gaan fietsen, dan is het verstandig uw fietsnavigatie ruim van tevoren aan te schaffen. U heeft dan alle tijd het systeem goed te leren kennen.

Overweegt u dit, dan moet u in ieder geval letten op de voeding van het systeem. U zit de hele dag op de fiets, en sommige accu’s houden het niet zo lang vol. Een systeem op batterijen is voor zo’n lange tocht aan te raden omdat u hiermee minder afhankelijk bent van de mogelijkheid tot het opladen van de accu. Op www.plusonline.nl vindt u trouwens een interessant artikel over fietsen met GPS en de punten waarop u moet letten als u fietsnavigatie aan wilt schaffen.

Auteur