Op de fiets naar Santiago de Compostela: Verblijf onderweg

Getty Images

Op de route naar Santigao de Compostella kun je gebruik maken van een groot aantal verblijfplaatsen. Wat voor soort en voor welke prijs hangt natuurlijk helemaal af van de manier waarop je wilt reizen en van je budget.

Kamperen

Ik ben zelf met een tent en kampeerspullen op weg gegaan omdat ik dat leuker vind ten opzichte van hotels en dergelijke. Kamperen geeft een bepaalde vrijheid omdat je in principe overal je tentje neer kan zetten. Ook ben je niet afhankelijk van volle accommodaties en het is meestal veel goedkoper per nacht dan een hotel, B&B en refugio.  Ik had een lichtgewicht tent mee van zo’n 3 kg (voor 2 personen) en een gaspitje, wat aluminium pannen en kookspullen.  Bij elkaar woog dat zo’n 6 a 7 kg en dit hadden we verdeeld over 2 fietsen. Hierdoor konden we eigenlijk altijd zelf koken en lekker kamperen.

Er zijn genoeg goede campings langs de route. Deze staan (meestal) goed aangegeven op de weg en op de reisboeken van het Santiagogenootschap staan ze ook vermeld inclusief openingstijden. Met name in Frankrijk kan het lastig zijn als je rondom het zomerseizoen gaat fietsen. Veel Franse campings kennen een kort seizoen en dan sta je voor een dichte camping. Eventueel kun je dan alsnog het terrein opgaan en daar gaan kamperen. Water is er meestal wel maar de toilletten zijn vaak op slot. Ook is wildkamperen geen probleem. Als je wat rondvraagt in een dorpje wijzen mensen je vaak wel naar een veldje met een kraan waar je heerlijk rustig kunt gaan staan. Wij hebben zelfs wel eens bij iemand in de tuin gestaan!

Hotels en B&B’s

Deze zijn er in overvloed langs de route aanwezig. Met name in steden en grotere dorpen is er altijd wel een hotel te vinden. Ze zijn er in alle prijsklasses en je kunt dus altijd wel wat vinden wat bij je past. Maar het is natuurlijk altijd duurder dan een camping en was voor ons budget geen optie. Wij hebben wel eens een hotel genomen als het heel erg slecht weer was. Dan is het wel fijn als je de natte kleren eens goed kunt drogen en lekker kunt slapen in een verwarmde kamer. Ook zijn er heel veel particuliere bed & breakfast-achtige gasthuizen waar je bij een particulier terecht kan. Vaak zijn dit gewoon woonhuizen of boerderijen en is het erg gezellig om daar te zijn! Ze zijn vaak ook goedkoper dan een hotel.

Refugio’s

Met name in Spanje heb zijn speciale verblijfplaatsen voor pelgrims naar Santiago.  Deze komen in twee varianten: Particulier of gerund door de (lokale) overheid/kerk. De eerste zijn veel in Spanje aanwezig. De variatie in kwaliteit en prijs is groot. Wij hebben er in een aantal overnacht, maar waarbij je met meer dan twintig mensen op één kamer lag en het sanitair erg vies was. Of je het erg vind om met zoveel mensen op een kamer te slapen is natuurlijk ook persoonlijk, maar wij vonden het niet zo prettig. Er zijn ook particuliere refugio’s die minder mensen op een kamer toelaten.  Het loont vaak wel om in een dorp of stadje rond te kijken, want er zijn er meestal meer en dan kun je de kwaliteit vergelijken.

De refugio’s gerund door de kerk of de overheid zijn onderhevig aan strikte regels wat betreft betaling en incheck-/uitrijtijden. Je mag er vaak pas in s’avonds en moet voor 10 uur weer weg zijn. Ook zijn ze erg goedkoop. Onze ervaring is vrij goed met dit soort refugio’s. We hebben in Frankrijk bijvoorbeeld in een oude kerk en een klooster geslapen. Hier was alles erg netjes en rustig en hebben we een uitstekende tijd gehad. Dat geldt wel voor al dit soort refugio’s. Waar je wel op moet letten - met name in het hoogseizoen -  is dat de refugio’s erg snel vollopen. Ook word er bijna altijd voorrang gegeven aan de wandelaars omdat die natuurlijk minder makkelijk wat verder kunnen gaan. Je moet als fietser dan wachtten tot een bepaalde tijd voordat ze weten of er nog plek is voor fietsers. Met wat pech nemen ze dus geen fietsers meer aan en moet je nog een eind. Als je een tent hebt kun je die wel vaak opzetten naast de refugio dus dat is een optie.

Algemeen moet ik wel zeggen dat je altijd wel ergens terecht kan. Of het nou met de tent in iemand zijn tuin is of bij iemand thuis. Mensen zijn erg sympatiek langs de route, met name in Frankrijk. Ook is het gewoon heel erg leuk om met allemaal andere santiagopelgrims onderweg te zijn en verhalen uit te wisselen. Dat maakt het gewoon een hele leuke ervaring waar je ook gaat slapen!

Auteur