Kuren tijdens uw vakantie

Laad uw accu op!

Ontspannen, genieten en toch actief aan uw gezondheid werken? Dat kan. Tijdens een wellnessvakantie bijvoorbeeld. Zowel in eigen land als in het buitenland is kuren helemaal 'in'. Welke mogelijkheden zijn er?

Een dagje naar de sauna, een massage erbij, lekker lunchen… Als u dit wel eens gedaan hebt, dan weet u hoe ontspannend het werkt. Even kunt u de stress van alledag vergeten en helemaal tot uzelf komen. Na zo'n dag kunt u er weer tegenaan.

Langer genieten
Overal in Nederland vindt u tegenwoordig thermen, beautycentra en wellnessclubs. U kunt er terecht voor de meest uiteenlopende behandelingen. Van algenpakkingen tot aromatherapie en van een Cleopatrabad tot reinigingskuren.

Steeds meer mensen vinden een dag of een weekend veel te kort. Ze willen wel wat langer genieten van de ontspannende baden en massages. Ze hebben meer tijd nodig om hun accu op te laden. Of ze willen hun lichaam grondig reinigen en zo een frisse start maken.

Voor deze groep mensen is er een groeiend aanbod van kuurvakanties. Er bestaan zelfs reisorganisaties die zich alleen maar met wellness bezighouden.

Kuren in het buitenland
De arrangementen beperken zich niet tot Nederland. U kunt bijvoorbeeld reizen boeken naar Duitsland en Tsjechië, waar kuurbaden al eeuwenlang traditie zijn. Er zijn uiteenlopende kuren te volgen op zonnige bestemmingen in Zuid-Europa. En als geld geen probleem is, dan zijn er super-de-luxe wellnessreizen naar vijfsterrenhotels in Thailand of Indonesië.

Natuurlijk kunt u lekker met uw partner of een vriendin op vakantie gaan. Maar wie weet wilt u wel eens echt tijd voor uzelf. Tijd om op adem te komen en met niemand rekening te hoeven houden. Tijd ook om weer helemaal tot uzelf te komen. Juist dit soort vakanties leent zich uitstekend voor individueel genieten.

Grote schoonmaak in uw lichaam
Voor sommige therapieën en behandelingen moet u sowieso meer tijd uittrekken. Bijvoorbeeld voor een grondige reinigingsbeurt van uw lichaam. Dit heet ook wel ontslakken of detoxen.

Doel is het verwijderen van de afval- en gifstoffen, die zich in uw lichaam hebben opgehoopt. Die stoffen kunnen allerlei klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en hoofdpijn.

Een bekende manier om te ontslakken is het zogenaamde sapvasten. Daarbij drinkt u gedurende een bepaalde periode - in dit geval tijdens uw vakantie - alleen vers geperst fruit- en groentesap. De rest van de tijd gebruikt u vaak om te sporten of ontspannende oefeningen te doen. Zo ontgift u niet alleen uw darmen, maar kunt u ook afvallen en aan uw conditie werken.

Geestelijke reinigingskuur
Sommige arrangementen combineren dit met een geestelijke reinigingskuur. Uw gemoedstoestand heeft immers invloed op uw lichamelijke gesteldheid. Als u slecht in uw vel zit en gestrest bent, krijgt u ook vaak last van andere kwaaltjes.

Bij de ene aanbieder is het geestelijke ontspannen zweveriger dan bij de andere. Het kan variëren van een paar uurtjes yoga en thai chi tot spirituele vakanties waarbij u 'op reis gaat in uzelf'.

Yoga duikt overigens vaak op bij wellnessvakanties. Het uiteindelijke doel is de eenwording van lichaam en geest. In de praktijk gaat het de meeste mensen om meer rust op mentaal vlak en om soepelere spieren.

U leert verschillende yogahoudingen, verbetert uw ademhaling en traint uw concentratievermogen. Er zijn reizen die volledig in het teken staan van yoga. Daarbij volgt u iedere dag een aantal workshops. Mocht u nog geen ervaring hebben met yoga, dan is dat geen probleem. Veel van dit soort cursussen worden aangeboden voor beginners. Maar ook voor gevorderden is er een ruime keus.

Het mag wat kosten
Het klinkt allemaal heerlijk, die massages en andere verwennerij. U zou zó in het vliegtuig stappen richting een exotisch kuuroord, liefst aan een hagelwit strand met wuivende palmbomen. Maar wat kost dit eigenlijk?

Gaat u voor de toparrangementen, dan bent u al gauw vele duizenden euro's per persoon kwijt. Daarvoor wordt u voor één à twee weken in de watten gelegd.

Natuurlijk kan het ook een stuk simpeler. Dan bent u er voor een bedrag vanaf 500 à 600 euro al een weekje tussenuit. Even surfen op het internet; u komt vanzelf allerlei opties tegen.

En vindt u de bedragen toch wat te gortig voor de wellnessvakantie van uw keuze: een dagje sauna in Nederland doet ook al wonderen…

Trefwoorden: