Kan de vagina beschadigen tijdens seks?

Getty Images

Ik heb een hele leuke vriend en hele fijne seks. Alleen is hij vrij groot en houden we allebei van harde seks. Zeker aan het einde van de vrijpartij kan het er erg hard aan toe gaan. Ook beginnen we soms als ik nog niet helemaal nat ben. Tenminste aan het begin de vagina. Dit is wel gevoelig maar doet me direct ook meer willen. Eigenlijk is er niets aan de hand en kunnen we erg van elkaar genieten. Ik vraag me alleen af of mijn vagina kan beschadigen. Ik voel namelijk soms zelfs de hele dag dat we seks gehad hebben. Het doet geen pijn maar het voelt soms wat schraal en als ik ga zitten of zo dan voel ik het.Voor mij is dit alles geen probleem, vind het zelf wel fijn om aan de seks herinnerd te worden, maar je hoort wel eens verhalen dat een vrouw beschadigd. Ik denk dat ik me geen zorgen hoef te maken maar wil het graag even zeker weten.

Anoniem

Henriëtte Schoones, seksuoloog

De vagina kan inderdaad beschadigen door vaginale droogheid als u te snel overgaat op de daad. Als u nog niet voldoende opgewonden bent kan er aan het begin van de vagina irritatie optreden.

De meeste vrouwen hebben dan last van een branderig of stekend gevoel. Ik ga ervan uit dat u verder gezond bent want deze klacht kan ook voorkomen bij diabetes, endometriose en nierziekten. Ook bepaalde medicijnen kunnen deze klachten veroorzaken zoals o.a. antidepressiva.

Op een gegeven moment kan er pijn bij het vrijen ontstaan. Veel vrouwen komen in een vicieuze cirkel terecht als ze weer gaan vrijen spannen ze de bekkenbodemspieren aan en gaat penetratie nog moeilijker. Uw partner is groot geschapen dus u moet al optimaal ontspannen zijn om makkelijk bij u naar binnen te gaan. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om opgewonden te raken en vrij ook eens zonder penetratie, zodat het niet altijd voorspelbaar is.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!