Tips om lekker te vrijen met een haperend lichaam

Voor u en uw partner

seksonderzoek
Getty Images

We hebben het fijn in bed, ook als onze gezondheid afneemt. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder Pluslezers. Lees hier de tips om lekker te kunnen vrijen met een haperend lichaam.

De tips

“Probeer los te laten hoe het was”, is het advies van seksuoloog Albert Neeleman. “Veel mensen denken dat seks altijd geslachtsgemeenschap moet betekenen. Maar er zijn oneindig veel meer manieren om van seks en van elkaar te genieten.”

“Juist voor wie ziek is of pijn heeft,kan het lastig zijn om alternatieven te ­bedenken”, weet Hilde de Vocht, lector Ouderenzorg en Palliatieve Zorg aan de Saxion Hogeschool. “Dan kan het helpen om door een hulpverlener of deskundige op ideeën te worden gebracht. Neem ­bijvoorbeeld de missionarishouding: de man ligt boven, de vrouw onder. Heel veel mensen vrijen zo. Maar de heup­gewrichten van de vrouw worden op die manier zwaar belast, dat kan veel pijn doen. Door allebei op je zij te gaan ­liggen, verdwijnt de pijn en komt het ­plezier terug.”

’s Avonds te moe om te vrijen? Doe het ’s ochtends of ’s middags. “Dat is ook zoiets waar mensen die al hun hele huwelijk volgens een vast patroon vrijen, uit zichzelf vaak niet opkomen”, volgens Hilde de Vocht.

“Geef aan wat je zelf wilt en vul geen dingen voor elkaar in”, zegt seksuoloog Woet Gianotten. “Al ken je elkaar al ­vijftig jaar. Mannen en vrouwen zijn echt ­anders. Ik ben al 47 jaar bij mijn vrouw, maar ik begrijp haar nog steeds niet ­altijd…”

“Ook zonder erectie of zaad­­lozing kan seks nog steeds heel lekker zijn”, aldus Woet Gianotten. “Misschien duurt het wat langer en voelt het anders, maar mannen kunnen ook dan in de meeste gevallen nog klaarkomen.”

Voor wie zich in bed steeds bewust is van een dikke buik, slappere borsten of putjes in de benen; probeer niet te denken tijdens het vrijen. “Gedachten zijn funest voor het genot,” weet Liesbeth Woertman. “Je kunt pas lekker vrijen als je in je lichaam woont, en niet in je hoofd. Dus voel. Voel waar je handen zijn en waar je wordt aangeraakt. Vrij, met andere woorden, 'mindfull'. Is dat lastig? Mindfull zijn kun je oefenen, om te beginnen buiten het bed. Op de fiets bijvoorbeeld. Kijk heel bewust naar wat je ziet en voel de wind op je gezicht. Zo train je jezelf je zintuigen te gebruiken.”

Onderzoek

We hebben het fijn in bed, ook als onze gezondheid afneemt, blijkt uit dit onderzoek. Ruim twee derde van de Pluslezers geeft aan ook dan prettig te kunnen vrijen. U kunt de resultaten van het onderzoek hier bekijken.

Auteur