Zo werkt de zelfscankassa

Zelfscankassa
Getty Images

Veel mensen mijden de zelfscankassa in de supermarkt, zo blijkt uit onderzoek van deze site. Een deel daarvan ervaart de zelfscankassa als te ingewikkeld. Nergens voor nodig! Dit is hoe je de zelfscankassa gebruikt.

Uit een recente stelling op PlusOnline blijkt dat 62% van onze lezers graag gebruikt maakt van de zelfscanner of zelfscankassa.

De handscanner

In sommige supermarkten zoals de Jumbo en Albert Heijn kun je aan het begin van de winkel zogenaamde ‘zelfscanners’ vinden. Met dit apparaatje kun je in de winkel de producten scannen die je wilt kopen.

  1. Om zo’n apparaatje te pakken druk je op een ‘Start-knop’ op het schermpje dat boven de handscanners staat. Er flitst daarna een lichtje op bij een scanner, die scanner kun je dan pakken.
  2. Op dat apparaatje zit een grote knop in het midden, en als je daar op drukt kun je de streepjescode van een product scannen. Dit doe je bij alle producten die je nodig hebt.
  3. Al je boodschappen gedaan? Wandel dan naar het zelfscanplein. Je kunt hier een willekeurige zelfscankassa kiezen. 
  4. Druk op het startscherm van de zelfscankassa, selecteer hier waar mogelijk ‘handscanner’. Is deze optie er niet? Geen probleem. Ga dan direct door naar de volgende stap.
  5. Naast de zelfscankassa staat een houder, net als op het begin. Hier kun je de handscanner inzetten. De artikelen zullen nu laden op het scherm.
  6. Wanneer alle artikelen geladen zijn druk je op betalen. Bij vragen staat er aan de zijkant van het scherm een knopje met de dat mogelijkheid tot hulp van een medewerker. 
  7. Druk op betalen. Soms wordt er een willekeurige controle uitgevoerd. Dat is niet omdat de winkel u niet vertrouwt, maar om winkeldiefstal tegen te gaan.
  8. Met of zonder controle, hierna gaat het pinapparaat naast de scan staat automatisch aan. U kunt nu betalen.
  9. Als de betaling is gelukt krijgt u een bon. In sommige gevallen kunt u kiezen voor een lange of korte bon. De lange bon betreft de reguliere kassabon die u gewend bent. De korte bon is alleen om het poortje achter de scankassa’s te openen. 
  10. Scan de bon bij de uitgang, en klaar ben je!

De kleine boodschap

Wanneer je maar weinig artikelen nodig hebt is een handscanner vaak overbodig. Je kan namelijk ook de artikelen zonder handscanner bij de zelfscan afrekenen. Je kan dan de producten uit de winkel pakken, deze scannen bij de zelfscankassa op het zelfscanplein, en dan verder vanaf stap zes.

Gewogen artikelen

Losse artikelen die op gewicht worden gekocht bevatten geen streepjescode, zoals groente en fruit. Je kan meestal bij de weegschaal op de groente/fruit afdeling de producten wegen, maar vaak zijn er ook weegschalen bij de kassa. De streepjescode op het stickertje dat uit de weegschaal komt is daarna te gebruiken voor de zelfscan.

Auteur