8 redenen om actief te zijn op Facebook

'Dat kost veel te veel tijd' of 'niets voor mij' zijn veelgehoorde geluiden. Toch gebruiken vier op de vijf 50-plussers inmiddels social media. We zetten acht redenen op een rij om actief te worden op Facebook.

8. Steunbetuigingen

Het is altijd fijn om iemand even een hart onder de riem te steken. Iemand die u goed kent zal u eerder in werkelijkheid spreken, maar een kleine steunbetuiging op social media kan ook passend zijn. Een reactie op een tekst of een foto; iedereen vindt het fijn als anderen even een moment met hem meeleeft.

7. Oud-klasgenoten en vrienden

Het overkomt ons allemaal: we raken bevriend met mensen, maar op ten duur gaat iedereen zijn eigen weg. Sommigen zien we nog regelmatig, anderen spreken we eigenlijk nooit meer. Het mooie aan social media is dat oude vrienden vaak weer met elkaar in contact komen, zeker via Facebook. U herkent een oud-klasgenoot op een foto of ziet plotseling een reactie voorbijkomen van iemand die u al jaren niet meer gesproken heeft. Een soort 'online reünie'.

6. Contact met de kinderen

Een aantal van uw kinderen en/of kleinkinderen is ongetwijfeld te vinden op social media-gebied. Natuurlijk blijft het veel mooier om ze even face to face te spreken, maar ook online kunt u contact houden. De kleinkinderen zijn al helemaal opgegroeid met social media en zetten ontzettend veel ervaringen op Facebook. Het is interessant om dit dagelijks of wekelijks te blijven volgen. U kunt zelfs videochatten met vrienden in uw lijst.

5. Foto's delen

De populairste activiteit op Facebook is misschien wel het plaatsen van foto's. Een schitterende vakantie, een dagje weg met de (klein)kinderen of een kiekje van de zonsondergang; mensen zetten alles op de foto. Op Facebook worden gebruikers steeds creatiever. Zo plaatsen sommigen tegeltjes met wijsheden of delen ze een recept met hun vrienden en familie. U kunt zelf ook eenvoudig foto's delen vanaf uw smartphone, tablet of computer, voorzien van een korte maar krachtige tekst.

4. Grappige video's

Het allerleukste aspect van Facebook is zonder twijfel de verrassing. Een filmpje van een gekke kat, twee honden die een baby helpen opstaan of een ontroerend muziekstuk. Dankzij de moderne technologie en beschikbare netwerken kan iedereen ter plekke filmpjes plaatsen op YouTube, die vervolgens weer massaal gedeeld worden op onder andere Facebook. Grappige video's scoren flink: ze krijgen vaak duizenden likes. Facebook is (in mindere mate net als YouTube) een verzamelplek geworden van de meest verrassende en unieke fragmenten ter wereld.

3. Mening geven

Het is misschien cliché, maar ook op Facebook kunt u meepraten over allerlei zaken. Het platform biedt overal (onder foto's, teksten en video's) de mogelijkheid om te reageren. U kunt dus op een makkelijke en snelle manier meepraten. Als u het ergens mee eens bent of iets valt in de smaak, dan is er de herkenbare vind-ik-leuk-knop om het bericht te 'liken'.

Doordat Facebook zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk is, kan het zo zijn dat je minder leuke dingen tegenkomt. Gelukkig kunt u zelf bepalen wie u als Facebook-vriend wilt en er is altijd een optie om iemand weer uit de lijst te verwijderen. Vervelende reacties op uw eigen berichten en foto's zijn ook met één druk op de knop weg.

2. Hobby's en speciale interesses

Facebook biedt ook de mogelijkheid om lid te worden van een bepaalde groep of om een specifieke pagina te volgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de plaatselijke de biljartclub, een vriendengroep van de middelbare school of om pagina's over dementie en gezondheidsnieuws. Het mooie hieraan is dat alle leden en volgers van die groep/pagina elkaar op de hoogte houden. Dit kan gaan om nieuwsberichten en agenda-uitnodigingen, maar ook om video's of een groepsfoto.  

1. Praktische informatie delen

Iedereen op Facebook gebruikt het sociale medium op zijn eigen manier. Niet alleen grappige filmpjes en foto's worden gedeeld, ook praktische informatie doet het goed. Sociale media hebben de kracht om meerdere mensen op een makkelijke en snelle manier te bereiken. Er worden uitjes gepland, nieuwsberichten gedeeld en recepten uitgewisseld. Op Facebook vindt uitruil plaats van humoristische video's en leuke teksten, tot handige informatie en achtergrondartikelen.

Ook PlusOnline is actief op Facebook. Like onze pagina en volg onze laatste artikelen!

 

Uw privacy in gevaar? Dit weet Facebook echt van u

6 Comments

Door Cees Tol (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 20:58

Deze voorbeelden zijn de prettige kanten van Facebook, de negatieve kanten zijn dat als je het niet met iemand eens bent je hele grote ruzies kunt krijgen, de tong en daaraan gekoppeld het toetsenbord kan oorlogen veroorzaken, daarnaast, als je weinig tijd hebt, dan kan Facebook behoorlijk tijdverslindend zijn.

Door JMC van der Wel (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 15:32

Ik heb alle "voordelen" gelezen, het lijkt mij zonde van mijn tijd!

Door Zwaan. (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 10:31

Ik ben er bijna mee gestopt omdat er alleen maar stomme reclame en Youtube filmpjes op komen te staan. daar word ik niet goed van.

Door Jennie (niet gecontroleerd) op di, 27-10-2015 - 17:28

Helemaal eens.

Door JanB (niet gecontroleerd) op di, 27-10-2015 - 14:54

Eén reden (niet vermeld) om facebook links te laten liggen is de privacy.
Zelfs als je alle instellingen op de meest veilige instelling zet.
Het beste argument om voorzichtig te zijn met internet kwam uit de onderwijshoek.
Zet niet op internet wat je ook niet op de voorpagina van de krant wil hebben.

Door EduardoW (niet gecontroleerd) op di, 27-10-2015 - 13:45

Sociale media ? De mens en zijn mobieltje en de rest van de omgeving bestaat niet meer........