Vrienden worden? Maak uw eigen Facebook-profiel

Maak uw eigen Facebook-profiel

Dit sociale netwerk telt inmiddels meer dan een miljard leden. Wilt u ook weleens kennismaken met Facebook? Uw eigen profiel aanmaken is zo gedaan.

Facebook is één van de sociale netwerken op internet. Daarop kunt u een zogenaamd profiel aanmaken. Dat is een eigen webpagina, of aantal pagina’s, waarop u informatie over uzelf plaatst. Persoonlijke info, zoals uw naam en leeftijd, of ook uw hobby’s en andere bezigheden. Het belangrijkste onderdeel van Facebook is contact maken met andere leden zodat u op die manier een vriendenkring opbouwt. Dit kunnen uw vrienden en familie zijn, maar ook onbekenden waarmee u bepaalde interesses deelt. Facebook biedt u de mogelijkheid op allerlei manieren berichten uit te wisselen met de vrienden die u gemaakt hebt, door mails en chats te sturen, of door berichten, foto’s en video’s te plaatsen over wat u zoal bezighoudt. En uw Facebook-vrienden kunnen vervolgens op die berichten reageren.

In 4 stappen uw eigen profiel

1 Aanmelden
Ga naar www.facebook.com. Op de homepagina kunt u zich direct gratis registreren voor een account. Vul onder de kop Registreren de gevraagde persoonlijke gegevens in, inclusief een geldig e-mailadres. U moet later namelijk via een mail uw account activeren. Bedenk zelf een gedegen wachtwoord bij Nieuw wachtwoord. Klik na invullen op de knop Registreren.

2 Vrienden zoeken
Een belangrijk onderdeel van Facebook is connecties maken met anderen, zodat u niet alleen voor uzelf berichten plaatst. Om vrienden en bekenden te zoeken, gebruikt u Vrienden zoeken bovenin. Zoek op een naam of mailadres. Daarvoor kunt u gebruikmaken van verschillende mail- en andere contactservices: zoals Outlook.com (vroeger Hotmail). Hiervoor geeft u de zoekgegevens op en klikt u op Vrienden zoeken. Wilt u rustig later naar vrienden gaan zoeken? Klik dan op Overslaan. U kunt ook bekenden via uw woonplaats zoeken, of een school die u bezocht hebt of via een werkgever. Als u hierop wilt zoeken, vult u deze informatie in. De gegevens worden ook toegevoegd aan uw profielpagina. Achter een zoekcategorie geeft u met een klik op de wereldbol aan met wie de info gedeeld mag worden. Om op de ingevulde gegevens te zoeken, klikt u op Volgende. U krijgt dan potentiële vrienden te zien die u met een klik op Vriend toevoegen een verzoek stuurt om Facebook-vriend te worden. Dat kan ook later.

3 Profielfoto maken
De laatste stap is het toevoegen van uw profielfoto. Hiervoor kunt u een foto op uw computer gebruiken (Foto toevoegen) of via een webcam een foto laten maken (Een foto maken). De profielfoto zal voor anderen op uw profielpagina te zien zijn nadat u klikt op Volgende. U kunt via Overslaan ook deze actie voor nu voorbij laten gaan.

4 Bevestigen
 U hebt de registratie bijna voltooid. U moet alleen nog uw account activeren door op de bijbehorende link te klikken in de mail die u van Facebook hebt ontvangen. Eventueel moet u de meegeleverde bevestigingscode invullen. Klik dan op OK.

Wie mag het zien?

Rechts bovenin staat de knop  ▼ .
In het bijbehorende menu is Instellingen de belangrijkste optie. Hiermee past u onder andere uw accountgegevens aan, zoals uw wachtwoord. Ook belangrijk zijn uw privacy-instellingen. Met Privacy, Tijdlijn en Taggen en Blokkeren bepaalt u precies wie uw gegevens en berichten mogen zien. Let er hierbij op dat Iedereen voor alle Facebook-leden staat en Vrienden alleen voor mensen die u uitgekozen hebt.

Uw profiel invullen

Via uw gebruikersnaam bovenin komt u op uw profielpagina. Hier staan uw persoonlijke gegevens onder Info. Klik op Foto’s en u krijgt de mogelijkheid foto’s of video’s toe te voegen. Uw vrienden ziet u via de link Vrienden. Klik simpelweg op een naam om de bijbehorende profielpagina te zien en berichtjes te sturen. Via de optie Meer kunt u uw interesses en bezigheden invullen.

Digitaal dagboek: Tijdlijn

Gebeurtenissen die u deelt, worden op de Tijdlijn gezet: een chronologisch overzicht. De Tijdlijn met wat uw Facebook-vrienden allemaal gedeeld hebben, ziet u als u klikt op Startpagina bovenin. Snel een bericht aan uw Tijdlijn toevoegen? Typ in het vak Wat ben je aan het doen? en klik op Plaatsen.

Meer ontdekken?

Via de knop  ▼  en Help leest u meer over de werking van Facebook.

Let op! Niet in advertenties

Soms wil Facebook uw foto gebruiken voor reclamedoeleinden. Wie niet oplet, kan daar zomaar mee instemmen. Het gaat dan volgens Facebook alleen om uw profielfoto. Let dus goed op de instellingen. Ga naar het driehoekje. Ga naar Instellingen. In de balk links staat de optie Advertenties. Bij: ‘wie kan mijn inhoud zien’ kiest u niemand.

Liken

En dan kunt u op zoek naar pagina's om te liken. Onze eigen suggestie: de Facebookpagina van Plus Magazine. Daar vindt u dagelijks nieuws, verse artikelen, leuke stellingen en polls en grappig filmpjes van het web! Like ons op Facebook >>

 

Bron(nen):
Trefwoorden: