Betalen wordt alsmaar duurder

Getty Images

De kosten voor het aanhouden van een betaalrekening zijn in het afgelopen jaar wéér gestegen. Vorig jaar werden betaalrekeningen duurder en die ontwikkeling is in 2023 niet tot staan gebracht. Banken maakten particuliere betaalrekeningen in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld negen procent duurder.

Dat meldt financieel onderzoeksbureau MoneyView in het Special Item Betalingsverkeer. Voor de prijsvergelijking van dertien betaalrekeningen is gekeken naar de jaarlijkse standaardkosten, kosten voor een tweede bankpas en de kosten voor een creditcard. Bij rekeningen die de mogelijkheid van een gekoppelde creditcard niet hebben, is gekozen voor een losse MasterCard tegen een jaarlijkse bijdrage van dertig euro. Ook rente over het saldo is meegenomen in de berekeningen. Als goedkoopste betaalrekening komt de ASN Bankrekening uit de bus, een jaar geleden was dit nog het Rabo Basispakket.

In de bankensector is de aandacht voor duurzaamheid sterk toegenomen. MoneyView heeft de maatregelen die tot nu toe zijn genomen op een rijtje gezet. Banken hebben geïnvesteerd in duurzame projecten, bevorderen elektronische betalingen, implementeren CO2-compensatieprogramma's, lanceren groene initiatieven voor klanten en verbeteren de rapportage van de duurzaamheidsinspanningen.
Door de opkmst van cryptomunten, biometrische verificatie en blockchain-technologie verwacht MoneyView dat de toekomst van het betaalverkeer er heel anders zal gaan uitzien. De manier waarop we betalen en betaald worden verschuift nu al. Door de wereldwijde noodxaak tot verduurzaming zal dit verder versnellen.

Bron: Moneyview

Auteur 
  • Perry van Dijk