Financiële buffer is vaak te klein

De meeste mensen hebben niet genoeg buffers voor een financieel gezonde toekomst. Slechts 2 op de 5 Nederlanders zet geld opzij voor opleiding, pensioen en zorg. En dat terwijl bijna de helft (48%) aangeeft wel degelijk ongerust te zijn over hun financiële toekomst.

Dit blijkt uit onderzoek van de Rabobank dat is uitgevoerd door het Nederlands Instituut Budgetvoorlichting (Nibud).

Buffer steeds belangrijker

Eén op de drie huishoudens geeft aan dat zij geen ruimte hebben om geld opzij te zetten. Van de mensen die deze ruimte wél hebben, slaagt slechts 39% erin vermogen op te bouwen. En dat terwijl genoeg eigen reserves steeds belangrijker worden, want naast een gezonde buffer voor onverwachte uitgaven, wordt van Nederlanders verwacht dat zij zelf meer kosten dragen voor bijvoorbeeld hun zorg en pensioen.  Een flink deel van de ondervraagden (37%) vindt dat de verantwoordelijkheid voor de ‘oude dag’ niet bij hen ligt, maar bij overheid en financiële dienstverleners  (pensioenfondsen, banken en verzekeraars).

Kloof

Het onderzoek toont aan dat er een kloof bestaat tussen wat mensen verwachten nodig te hebben en wat ze werkelijk nodig hebben. Zo blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters zich niet realiseert dat ook een aflossingsvrije hypotheek een keer moet worden afgelost. Ook toont het onderzoek dat jongere respondenten (18 - 34 jaar) de verwachte AOW-leeftijd niet juist inschatten. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste AOW, dat is twee jaar later dan hun eigen inschatting: 69 jaar.

Administratie

Een gezonde financiële huishouding begint bij een goede administratie. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, meer daarover leest u in dit artikel.