In actie voor een hogere spaarrente

De gemiddelde spaarrente is in augustus gedaald tot onder 1 procent. Toch zijn er mogelijkheden om te sparen met een hoger rendement. Leg u niet neer bij de lage spaarrente.

Psychologische grens

Half augustus is de spaarrente onder de psychologische grens van 1 procent gezakt. Hoewel we eerder voorspelde dat dit zou gebeuren, komt het moment sneller dan gedacht. Onder invloed van de lage marktrentes en de maatregelen van de ECB hebben de banken hun spaarrentes de afgelopen maanden razendsnel verlaagd.

Sparen verliesgevend

Met een rente van rond de 1 procent is sparen op dit moment zelfs verliesgevend. Door de algehele prijsstijging (inflatie) en de vermogensrendementsheffing wordt (een deel van) uw spaargeld jaarlijks minder waard.

Spaarrente verhogen

Elk huishouden heeft echter een bedrag aan spaargeld nodig, bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven. Leg u daarom niet neer bij de lage spaarrente. Kritische consumenten hebben een aantal opties om de spaarrente te verhogen.

Vergelijken loont

Het verschil tussen de laagste en de hoogste spaarrente van de vrije spaarrente is nog altijd 0,90%. Het loont dus om te kiezen voor een andere bank. Voor een hoge spaarrente bent u bij de grootbanken aan het verkeerde adres. Het zijn de spaar-specialisten die een hoge rente bieden. Met het depositogarantiestelsel spaart u altijd veilig.

Vaste hogere rente

Wie zijn of haar spaargeld tijdelijk vast zet kan een hogere spaarrente bedingen. Dit is ideaal voor het deel van uw vermogen dat u tijdelijk niet nodig heeft. Vergelijk de verschillende deposito’s op basis van uw inleg en de looptijd. Let op dit bedrag kunt u tijdelijk niet aan.

Onder voorwaarden

U kunt aanvullende afspraken maken met uw bank voor een hogere spaarrente. Dit wordt een spaarrekening met voorwaarden genoemd. Voorbeelden van deze afspraken zijn een verzekeringsconstructie of een maandelijkse inleg.

Voor kind of kleinkind

Wie spaart voor een kind of kleinkind kan bij veel banken rekenen op een extraatje. De rente bij jeugdsparen is hoger en bij het openen van de rekening ontvangt het kind soms een presentje.

Overstappen is eenvoudig

Nederlanders blijven vaak uit gewoonte of voor het gemak bij hun huisbank. Dit terwijl overstappen eenvoudig is. Een spaarrekening opent u tegenwoordig geheel online. Vervolgens kunt u een bedrag overmaken. Let op of u bij de nieuwe bank verplicht een betaalrekening moet openen. Dit brengt kosten met zich mee en de betalingen moeten natuurlijk doorlopen. De meeste banken bieden daarom een overstapservice aan.