Rentes bleven in 2023 hoog

Getty Images

2023 was een mooi jaar voor spaarders, want de rentes zijn flink gestegen. De gemiddelde spaarrente steeg in 2023 van 0,62 procent naar 2,38 procent. Het is elf jaar geleden dat de spaarrentes zo hoog stonden. De hypotheekrentes zijn stabiel gebleven. Aan het begin van het jaar kostte lenen 4,16 procent, nu 4,17 procent.

Dat meldt financiële vergelijkingssite Geld.nl. De spaarrentes zijn gestegen omdat de Europese Centrale Bank (ECB) tot september de belangrijkster rentetarieven bleef verhogen. Eind september is de ECB gestopt met het verhogen van de rente.  Nederlandse banken verhogen de spaarrente sindsdien nog maar mondjesmaat. Buitenlandse banken voeren nog wel renteverhogingen door. Zij concurreren om het Nederlandse spaargeld en bieden zelfs tarieven aan boven de drie procent.

Hypotheekrente

De hypotheekrente voor tien jaar vast begon het jaar op 4,16 procent. Tussen maart en november steeg de rente van iets meer dan 4 procent naar 4,55 procent. Sinds november dalen de hypotheekrentes juist weer tot 4,17 procent op dit moment. 

Het beeld bij andere rentevast periodes is hetzelfde. De variabele hypotheekrente ligt nog wel een stuk hoger dan de rente voor verschillende rentevaste perioden.
 

Auteur