Spaarders krijgen te weinig rente

Toezichthouder: Te weinig concurrentie tussen banken

Spaarvarken
Getty Images

Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat zien dat banken te weinig druk voelen om hun spaarrentes te verhogen. Hoewel de rente van de Europese Centrale Bank de afgelopen anderhalf jaar is opgelopen, hebben de grote Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, ING en Rabobank hun spaarrentes niet meer verhoogd sinds oktober 2023. Zij hanteren nu lagere rentes (1,5 tot 1,7 procent) dan kleinere of buitenlandse banken.

Volgens de ACM houden de grote banken elkaars tarieven nauwgezet in de gaten en passen ze hun rentes daarop aan. Er is sprake van "stilzwijgende afstemming", wat weliswaar niet verboden is, maar wel hetzelfde effect heeft als een kartel: de rentes blijven lager dan in een situatie waarin banken echt met elkaar zouden concurreren.

Stap vaker over voor hogere spaarrente

Een belangrijke oorzaak is dat consumenten niet snel overstappen naar andere banken. Veel spaarders geven de voorkeur aan een grote Nederlandse bank, ook al bieden kleinere of buitenlandse partijen hogere rentes. Veel consumenten zijn zich onvoldoende bewust van die alternatieven. Bovendien ervaren zij drempels bij het overstappen, zoals de verplichting om ook een betaalrekening te nemen.

Toezichthouder: stop koppelverkoop!

De ACM vindt dat de overheid moet ingrijpen om de concurrentie te verbeteren. Zo zou koppelverkoop van betaal- en spaarrekeningen verboden moeten worden. Ook moet de informatie over spaarproducten duidelijker worden, met heldere rekenvoorbeelden. En er zou een overstapservice moeten komen, waarbij banken verplicht worden de overstap goed te regelen voor de consument.

Auteur