Spaarrentes flink omhoog

Sinds de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag 21 juli zijn de spaarrente in Nederland omhoog gegaan. In vijf dagen tijd hebben negen banken de spaarrentes verhoogd.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de vergelijkingssite Geld.nl. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening ging in een paar dagen tijd van 0,35 procent naar 0,65 procent. Relatief is dat een flinke verhoging.

De spaarrentes stijgen vooral bij buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. De Franse Renault Bank biedt via spaarplatform Raisin de hoogste rente met 0,65 procent. BigBank uit Estland biedt 0,50 procent. De top 5 spaarrekeningen met de hoogste rente bestaat volledig uit buitenlandse banken. Spaargeld op deze rekeningen is op dezelfde manier beschermd als in Nederland. De banken vallen namelijk onder een depositograntiestelsel binnen de Europese Unie.

Deposito's

Spaarders die hun spaargeld langere tijd kunnen missen, kunnen het geld vastzetten op een deposito. De hoogste depositorente is nu 2,30 procent. De Estse inBank biedt dat voor een deposito met een looptijd van vijf jaar. Op een deposito van twee jaar geeft Banca Progetto uit Italië met 2,00 procent de hoogste rente.

Nederlandse banken houden zich vooralsnog rustig. Enkele banken, zoals NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank hebben de rentes licht verhoogd. De grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank beperken zich tot nu toe tot het afschaffen van de negatieve rentes.

Bron: Geld. nl