Sparen in het buitenland via een Nederlands platform

Getty Images

Sparen in het buitenland ingewikkeld? Niet met de nieuwe initiatieven via Nederlandse spaarplatformen. U kunt tegenwoordig vrij eenvoudig een rekening bij een bank in de EU openen, veilig en volledig in het Nederlands - en met een aantrekkelijke spaarrente.

Nieuwe initiatieven voor sparen in het buitenland

De spaarrente in Nederland is laag en daalt nog altijd verder. Het is dus niet zo gek dat we ook over de grens kijken voor een hoger rendement op spaargeld. Maar is sparen in het buitenland niet ingewikkeld? En is die onbekende bank met hoge rente wel betrouwbaar? Nieuwe initiatieven zoals Raisin maken sparen in de EU eenvoudig. Deze spaarplatformen bieden deposito’s en spaarrekeningen van banken uit onder andere België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zweden aan met een rente tot 1,5% per jaar (peildatum oktober 2021).

Eenvoudig openen en beheren

Sparen bij zulke platformen gaat volledig online en kan al vanaf 1 euro. De websites zijn in het Nederlands en gemakkelijk in gebruik. U spaart zoals u gewend bent bij uw huisbank en er is gewoon een Nederlandse klantenservice. Het voordeel van sparen via een spaarplatform is dat u met 1 account meerdere ’deposito- en/of spaarrekeningen kunt openen en beheren. Zo kunt u uw spaargeld over diverse banken, landen, looptijden en spaarrekeningen spreiden. De spaarproducten worden naar wens voor u geopend, hier heeft u geen omkijken naar.

[ITEMADVERTORIAL]

Maar is het veilig?

De platformen geven aan de buitenlandse banken zorgvuldig te selecteren. De harde garantie komt van de wettelijke depositogarantiestelsels. Deze vangnetten garanderen overal in de EU spaargeld tot 100.000 euro per bank per rekeninghouder, of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta, mocht het onverhoopt misgaan met een bank. Sparen in de EU betekent bovendien dat banken moeten voldoen aan de Europese krediet- en toezichteisen. Deze zijn na de crisis flink aangescherpt. Bij de spaarplatformen geldt dat u spaart in Euro’s. U loopt dus geen valutarisico.

Kom maar op met die hogere rente

Stel u spaart in het buitenland met een deposito- of spaarrekening. Daarbij geldt een minimaal en een maximaal saldo. Deze zijn bij elke bank anders, dus controleer dit. De hoogte van de rente is afhankelijk van het soort product dat u kiest (deposito- of spaarrekening) en, in geval van depositorekeningen, voor hoelang u het spaargeld vastzet. Bij de deposito’s hebt u de keuze uit looptijden vanaf 6 maanden tot 5 of zelfs 10 jaar. Als u de deposito’s gaat vergelijken, let dan ook op of de rente aan het einde van de looptijd wordt bijgeschreven of jaarlijks met rente-op-rente. Met dit in het achterhoofd kan het vergelijken beginnen.

Auteur