Vakantiegeld in 2015

Getty Images

Eind mei ontvangen veel Nederlanders vakantiegeld. Wat moet u dit jaar weten over het vakantiegeld?

Wie ontvangen vakantiegeld?

Het vakantiegeld bestaat al sinds 1910. Traditioneel wordt het eind mei uitgekeerd, zodat het ook daadwerkelijk aan de vakantie besteed wordt. Het vakantiegeld is vastgesteld op 8% van het brutoloon.

Wie een uitkering heeft ontvangt 8% van de bruto-uitkering. Heeft u de AOW-leeftijd bereikt, dan bouwt u bij SVB vakantiegeld op. Het AOW-vakantiegeld is een vast bedrag afgeleid van het wettelijke minimumloon en wordt overgemaakt in mei. Het pensioenfonds vult dit bedrag aan met 8% van het pensioen.

Vakantiegeld besteed

In mei wordt in Nederland tussen de 14 en 17 miljard euro uitgekeerd. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden het vakantiegeld dit jaar aan de vakantie wil besteden.

Sparen en een grote aankoop zijn twee andere veelgenoemde bestedingsdoelen. Voor een groep Nederlanders is het vakantiegeld geen ‘extraatje’. Zij geven aan het vakantie geld nodig te hebben om rond te komen of opgelopen schulden af te betalen.

Speciale aanbiedingen

Traditioneel komen de banken in mei met een aanbieding rondom sparen. In de lijn van de lage spaarrente komen veel banken dit jaar niet verder dan een win-actie of klein cadeau bij een minimale inleg. Zo verloot ABN-AMRO reizen en Zwitserleven geeft een cadeaukaart weg.

Nieuw dit jaar zijn de goede doelen. Wanneer u gaat sparen bij ASN gaat een bedrag naar de Bijenstichting en A.S.R. geeft geld aan Stichting Fair Chance Nepal.

Vakantiegeld fiscaal

Het vakantiegeld wordt iets zwaarder belast, omdat de belastingdienst het ziet als een bijzondere beloning. Het komt bovenop het loon en valt dus in de hoogste belastingschijf.

Het vakantiegeld in 2015 valt hierdoor voor veel mensen lager uit. Dit komt door de heffings- en arbeidskorting die inkomensafhankelijk zijn gemaakt. Uit onderzoek van ADP blijkt dat een modaal inkomen € 59,- minder ontvangt. De inkomen 2 en 2,5 keer modaal gaan het hardst op achteruit, respectievelijk € 204,- en € 256,-.

Vakantiegeld sparen, de alternatieven >>

Auteur 
  • Roel van Oirschot
Bron 
  • Geld & Recht