Wat doet de spaarrente in 2023?

Geldwaaier
Getty Images

Gaat sparen weer lonen? Je leest het in deze verwachting voor de spaarrente in 2023. En waar krijg je de hoogste spaarrente van dit moment.

Verwachting voor de spaarrente

Vorig jaar zagen we de ommekeer voor de spaarrente. Na jaren van rentedalingen, met als dieptepunt zelfs een negatieve spaarrente, levert sparen weer wat op. 

Dit is het gevolg van het gewijzigde rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Om de hoge inflatie te bestrijden, heeft de ECB de beleidsrentes vorig jaar vier keer verhoogd. Dit bepaalt de vergoeding die banken krijgen als ze geld stallen bij de centrale bank of op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen).

In 2023 vlakt de inflatie verder af. Daarnaast lijkt een recessie voor de Eurozone onvermijdelijk. Dit zijn redenen waarom de centrale bank in december al op de rem is gaan staan. 

De Nederlandsche Bank verwacht dat de ECB dit jaar nog een aantal keer de beleidsrente verhoogd, maar met minder grote stappen. Als de economie in een recessie komt stopt de centrale bank waarschijnlijk met verhogen. 

Daarom verwachten we dat de spaarrentes in de eerste maanden 2023 verder stijgen, maar minder snel. Daarna zullen de spaartarieven een tijd op hetzelfde niveau blijven.

Profiteren van een hogere spaarrente

Dit zijn interessante spaaraanbiedingen (vrij opneembaar) in Nederland:

●    Bunq: 1,31% (volledig online)
●    Centraal Beheer: 0,80%
●    Knab: 0,25%

Wil je de hoogste variabele rente dan is deze beleggingsrekening met zichtrente van 2% een interessante optie.

De hoogste spaarrente vind je echter over de landsgrenzen. Sparen binnen de EU is eenvoudiger dan ooit via een spaarplatform als Raisin en is volledig in het Nederlands. Daarnaast is er het Europese Depositogarantiestelsel dat spaargeld tot 100.000 euro garandeert. 

Dit zijn de hoogste Europese spaarrentes verkrijgbaar op dit moment:

●    Vrij opneembaar: 1,50%
●    Deposito 1 jaar: 3,00%
●    Deposito 2 jaar: 3,40%
●    Deposito 3 jaar: 3,50%