Henriette's idylle

Elke maand nemen we u mee naar de mooiste landgoederen van Nederland. Deze maand Oude Buisse Heide, een verborgen parel in het Brabantse land.

“Zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch die daar komt, door haar stilte, blije harmonie getroffen wordt.” Het landgoed Oude Buisse Heide was een grote bron van inspiratie voor schrijfster, dichteres en politica Henriette Roland Holst en haar man Rik, die beeldend kunstenaar was. Henriette woonde een groot deel van haar leven in de zomermaanden op het landgoed, dat zij van haar moeder had geërfd. Ze kwam er tot haar dood in 1952.

Oude Buisse Heide ligt verscholen tussen de Brabantse akkers en bossen, vlakbij de grens met België. Henriette schreef er, en ontving er beroemde tijdgenoten, zoals de dichter Herman Gorter, de schilder Charley Toorop en
de architect Hendrik Berlage.

Fons Wagenmakers herinnert zich hoe de dichteres vaak met haar vrienden ging wandelen. Hij woont al vanaf zijn kindertijd op het landgoed. Zijn vader was in dienst van Henriette als bosarbeider. “Halverwege de wandeling pauzeerden ze in het theekoepeltje. Ze had altijd een hoorntje om haar nek. Waren ze bij het koepeltje aangekomen, dan blies ze hard op het hoorntje. Voor de Duitse dienstbode Sophie was dat het teken om de thee te brengen. Een karretje met theepotten en mandjes met zoetigheid voor zich uitduwend, liep ze dan over de lange, rechte beukenlaan. We noemden die beukenlaan de Kathedraal. De takken met de rode bladeren vormen in de zomer een imposant dak.”

Lieflijk, vredig en idyllisch, de woorden van Henriette, gaan nog altijd op voor Oude Buisse Heide. Er is besloten bos, dat grenst aan open heide met verstilde vennetjes. Er zijn lange lanen en weilanden omsloten door bomenrijen. Het landgoed is kleinschalig en gevarieerd, een landschap waar veel dieren zich thuis voelen.

Beheerder Natuurmonumenten, aan wie Henriette Roland Holst het landgoed in 1945 schonk, doet er alles aan om dat zo te houden. De heide wordt geplagd, zodat die niet met gras overwoekerd raakt. Planten als klokjesgentiaan en de vleesetende kleine zonnedauw krijgen weer een kans. Stuwen, die het water vasthouden, voorkomen dat de heide verdroogt. Het maaisel van de weilanden wordt aan de kant gelegd, zodat muizen, salamanders en kikkers erin kunnen overwinteren. Gekapte bomen liggen opgestapeld in het terrein. Want dood hout trekt leven aan: kleine zoogdieren vinden er een schuilplaats en vogels vinden er een maaltje van insecten. Reeën laten zich makkelijk zien, of een boomvalk die over de weilanden scheert. Vroeg in het voorjaar klinken de geluiden van kwakende groene kikkers en spechten die op de boomstammen roffelen. Stil is het niet altijd op het landgoed, rustig, vredig en statig wel. De natuur van Oude Buisse Heide gaf Henriette Roland Holst kracht, rust en inspiratie. Wie ‘haar’ wandeling maakt, begrijpt waarom.

Praktische informatie

Het landgoed Oude Buisse Heide is 201 ha groot, en ligt nabij het dorpje Achtmaal, ten zuidwesten van Breda, bijna tegen de Belgische grens aan.
  • ‘Henriette’s wandeling’ (6 km lang) is de ideale manier om het landgoed te beleven. De route is gemarkeerd met rode paaltjes, met gedichten van Henriette, en start op de hoek van de Buntweg en de Roosendaalsebaan.
  • U komt hier door via Zundert naar Achtmaal te rijden. Meteen in de bebouwde kom de eerste weg naar rechts nemen, dit is de Buntweg.
  • Na ruim 2 km (u bent dan al in het bos), waar de weg een haakse bocht naar links maakt, kunt u rechts in de berm parkeren. Dit is het beginpunt van de wandeling.
  • Een brochure over de wandelroute, het landgoed en de dichteres is voor €2,50 te koop bij café In ’t Pannehuske, Roosendaalsebaan 4, 4885 JK, Achtmaal, 076-598 52 48.
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • Voor meer informatie zie www.natuurmonumenten.nl.