Herinneringen aan muziek 3

Leuke ingezonden verhalen over herinneringen aan de muziek uit de jaren 60

Tranen van heimwee

Een nummer dat veel herinneringen bij mij oproept is ‘Green green grass of home’ van Tom Jones uit 1967. Ik was toen au pair in Engeland en heb op een ouderwets, knaloranje, platenspelertje het nummer grijsgedraaid. Ik had aardig wat heimwee, dus de tranen vloeiden bij dit nummer behoorlijk. Het volume ging ook fiks omhoog, dus die familie zal wel gedacht hebben...
Els Kluin

 

Met krulspelden aan de deur

Het was 1967, ik was 16 jaar. Ik had net mijn haar gewassen en in de rollers gezet en in de badkamer luisterde ik naar mijn favoriete zender op de radio. Ze draaiden net ‘Zabadak’ van Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Titch en keihard stond ik mee te galmen. Op dat moment ging de bel. Mijn vader deed de deur open en riep naar boven dat er iemand voor mij was. Binnenkomen en doorlopen naar mijn kamertje, daar was in die tijd natuurlijk geen sprake van, dus ik ging naar de buitendeur. Daar stond de jongen die ik twee weken eerder op een fuif (in die tijd heette het een fuif, als je een feestje gaf) had leren kennen, hij kwam vragen of ik eens met hem uit wilde. En daar stond ik: in mijn oude kloffie en met krulspelden in mijn haar! Het nummer ‘Zabadak’ zat nog in mijn hoofd. Hij vond het ook een goed nummer en samen stonden we dat zo’n beetje te zingen bij de deur. Hij heeft altijd beweerd dat hij toen verliefd op mij werd. We zijn inmiddels 35 jaar getrouwd en in al die jaren is het ons nummer gebleven. Als we het horen, zeggen we tegen elkaar: ‘Weet je nog, toen aan de deur, met die krulspelden?’
Heidy Pasman-Vermaat, Rotterdam

 

Schot in de roos

Vroeger kochten mijn vriendin en ik de Muziek Express en de Muziek Parade. Hierin stonden vaak songteksten. Als een tekst niet vermeld stond in die bladen, plaatsten we eindeloos de naald op de pick-up terug om de tekst goed te kunnen horen en op te schrijven. En we zongen alles mee wat we goed vonden (heel veel). Al die teksten en melodieën kwamen weer boven bij het zien van de Plus Top-50. Mijn eerste singletje bracht mijn vader in 1964 mee toen hij voor een vergadering eens in Den Haag was geweest. Dat was ‘She loves you’ van de Beatles, een schot in de roos. Bij mijn moeder scoorde hij toen minder, namelijk met het plaatje van Gert Timmerman: ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’. Ma was ongeveer 40 en de grijze haren kwamen er goed door!
Aaf Berghuis-Oostland, Nijkerk

 

Verliefd op de camping

Heel erg diep hoef ik niet te graven, al is het volgend jaar zomer veertig jaar geleden dat ik voor het eerst vreselijk verliefd werd. Ik werd in juli 1968 16 jaar, hij was de week daar voor 23 geworden. Op die leeftijd een aardig verschil. Ik kampeerde dat jaar samen met mijn moeder en een vriendinnetje op camping Dianaheide in Drenthe. Hij was voor mij de ultieme Drent: staalblauwe ogen en een blonde kuif, een groot gegroeide Bartje.
Het bleef die weken bij veel om elkaar heen draaien en veel lachen samen. Hij was de technische man op de camping, zorgde ervoor dat alles op rolletjes verliep. Ook zorgde hij er voor dat de toiletgebouwen schoon bleven en terwijl hij daar mee bezig was zong hij uit volle borst het nummer van Gary Puckett & The Union Gap: ‘Young girl’, waarvan ik natuurlijk zeker wist dat het over mij ging. Een iets oudere jongen die verliefd wordt op een erg jong meisje, was iets wat niet echt door de beugel kon.
Het jaar daarop besloten we opnieuw te gaan kamperen op camping Dianaheide. En wat ik hoopte kwam uit: mijn Drent was nog steeds werkzaam op de camping. Ik was inmiddels 17 en wat bleek: hij was met Pinksteren verloofd! Natuurlijk kwamen we elkaar overal tegen op de camping en hij ging zelfs ’s avonds mee uit met een stel vrienden. In het café waar we veel kwamen, stond een jukebox en in die jukebox zat ook het plaatje van Shocking Blue: ‘Venus’. We waren nog steeds heftig verliefd en omdat hij Tinus heette, was ‘Venus’ natuurlijk snel verbasterd tot Tinus en stond ik regelmatig geld in de jukebox te gooien om dat nummer van Shocking Blue aan te vragen.
Hij verbrak zijn verloving en ik was twee hele weken de koning te rijk, totdat bleek dat zijn ex-verloofde zwanger van hem was. Toen was het sprookje voorbij. Hij trouwde met haar en ik ging terug naar huis. Ik huilde veel dat jaar en kreeg nog een ansichtkaart van hem vanuit Arnhem waar hij op de politieschool zat.
Nog altijd wanneer ik een van deze twee nummers op de radio hoor, moet ik aan hem denken, mijn eerste liefde, wat was ik onder de indruk! En natuurlijk is daar ook altijd de vraag: hoe is het hem vergaan, hoe is het met Tinus Teunissen!?
Marijke Bouman

 

Playbackende 3-jarige

Een leuke en niet vergeten herinnering heb ik aan mijn toen 3-jarige zoon, die op die jonge leeftijd al liet merken een voorliefde voor muziek te hebben. Hij kon nooit normaal stilzitten maar bij het horen van muziek, of het nu Golden Earrings of The Beatles was, wilde hij dansen. Zijn lievelingsnummer was echter uit 1965: ‘This Strange Effect’ van Dave Berry. Wij mochten dan als ouders/familie genieten van een show waarbij mijn kleine ventje achter de schuifdeur vandaan kwam en zijn handjes net als Dave Berry deed en wij kregen dan een hele act van hem te zien. Zijn mond playbackte de woorden van het liedje. Ja, dit is een blijvende herinnering. Ruudje van toen is nu Ruud en is altijd heel muzikaal gebleven.
W.L.Scholten-Koppijn, Rijswijk

Lees meer herinneringen:
Verhalen uit Plus Magazine
Herinneringen aan muziek 1
Herinneringen aan muziek 2
Herinneringen aan muziek 3
Herinneringen aan muziek 4